După ce a schimbat de mai multe ori regulile de funcționare, precum și normele de aplicare (în special cele privind oprirea impozitului), Statul iese la atac cu noi reglementări privind piața jocurilor de noroc. 

Ar putea fi lovitura fatală pentru acest domeniu care aduce la Buget sume importante. Există riscul ca toate agențiile de pariuri și toate cazinourile să se închidă începând din 2019, conform celor din domeniu.

Deși piața jocurilor de noroc este reglementată la nivel european, Guvernul Dăncilă se pregătește să schimbe regulile cu prevederi pur ‘românești’, introducând noi reguli de taxare, într-o disperată dorință de a câștiga bani în plus la Buget. Efectul ar putea fi însă contrar. 


Articolul 53, cel care îi îngroapă

Pe site-ul Ministerului de Finanțe a apărut un proiect de OUG, prin care Guvernul dorește să modifice taxele și impozitele care se aplică pariurilor și jocurilor de noroc.

Din textul prezent pe site (AICI, textul OUG) reiese, potrivit articolului 53, următoarele: (1) Începând cu 01.01.2019 organizatorii de jocuri de noroc prevăzuți în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările și completările ulterioare, au obligația de a plăti o taxă anuală reprezentând 3% din totalul taxelor de participare încasate în anul precedent, cu excepția organizatorilor de jocuri de noroc la distanță sau jocuri de noroc on line care au obligația de a plăti o taxă anuală de 5% din totalul taxelor de participare încasate în anul precedent.

(2) Organizatorii de joc prevăzuți la alin.(1), personal sau prin reprezentantul său autorizat definit potrivit OUG nr.77/2009, calculează, declară şi plătesc taxa la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii februarie a anului fiscal următor celui în care s-a încasat taxa de participare. 

(3) Organizatorul de jocuri de noroc care se înființează în cursul anului are obligația de a plăti o taxă lunară reprezentând 3% din totalul taxelor de participare încasate în luna precedentă, cu excepția organizatorilor de jocuri de noroc la distanță sau jocuri de noroc on line care au obligația de a plăti o taxă lunară de 5% din totalul taxelor de participare încasate în luna precedentă.

Taxa se calculează, se declară şi se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au încasat taxele de participare. În această situație taxa anuală nu se va mai datora în anul următor celui de înființare.

(4) Modalitatea de calcul, declarare și plată a taxei prevăzută la alin.(1) și (3) se stabilește prin ordin comun al președintelui ONJN și al președintelui ANAF.’

Sorin Constantinescu vorbește despre ‘buget din pix’

Dacă aceste noi măsuri vor fi aprobate, piața jocurilor de noroc își va trage obloanele, cel puțin așa spune Sorin Constantinescu, președinte al Asociației Organizatorilor de Cazinouri din România, pentru un portal de pariuri, gnttips.ro: Citind proiectul de OUG, care după declarațiile Ministrului de Finanțe, o să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019 și care o să fie trecută la Guvern până de Crăciun, înțeleg că ăsta este sfârșitul industriei jocurilor de noroc din România și nu numai.

Va urma un colaps economic total, văzând că guvernanții sunt disperați, au cheltuit toți banii, și acum încearcă să facă un buget pe 2019 din pix. 


Situația jocurilor de noroc este dezastruoasă, pentru că 3% la land based (n.r. – agentiile stradale) este imposibil de plătit.

Majoritatea aparatelor care sunt pe piață au un pay-out între 95% si 97% (n.r. – procent plătit către jucători), cu alte cuvinte organizatorul încasează 100 lei din care 95 lei îi platește înapoi jucatorilor, 3 lei la stat și pe lângă asta, mai plătește taxe, impozite, 3000 de euro către stat.

Matematica jocului de noroc la ruletă de exemplu ne spune că organizatorul câștiga în jur de 2.75% din totalul sumelor încasate. Este ilogic ca tu, guvern, să vii să îmi pui taxa de 3%.

La pariuri, este aceeași situație: la fiecare sumă pariată, se reține jucătorului 3% la landbased (n.r. + 5% deja existent) și 5% la online, ceea ce este o prostie, pentru că organizatorul trebuie să pună «bani de acasă», ca să poată să ajungă la 0.

Deci, este clar că jocurile de noroc vor dispărea: toată lumea va închide, începând cu 1 ianuarie 2019.

Piața aduce Statului 700 de milioane de euro pe an

Acest lucru va însemna un impact dezastruos pentru buget, pentru că industria de jocuri de noroc a dat în 2017 peste 700 de milioane de euro în taxe și impozite statului român, 700 de milioane de euro care vor dispărea complet din încasarile bugetare în 2019.

Vă dau un singur exemplu: în industria jocurilor de noroc sunt 50.000 de angajați, cu un salariu mediu de 500 euro.

Aceasta înseamnă aproximativ 180 milioane de euro pe care îi pierde statul doar din impozitele pe salarii, dar și 50.000 de locuri de muncă pierdute și tot 50.000 de șomeri.

La sloturi (n.r. – pacanele) sunt 72.000 în toată țară, pentru care se plătesc 200 de milioane de euro taxă anulă de licențiere.

Este aberant să renunți la 700 milioane de euro, ca să omori o industrie!’

About Post Author

Lasă un răspuns