10 dintre cei mai buni 12 jucători de şah ai planetei se vor înfrunta în noiembrie în capitala României.

Cel mai mare operator de pariuri sportive și jocuri de noroc din România a devenit partener al Grand Chess Tour (GCT), iar una dintre cele opt etape ale turneului va primi numele Superbet Rapid & Blitz și va fi găzduită de capitala noastră în noiembrie 2019.

Grand Chess Tour este comparabil cu Liga Campionilor la fotbal sau cu Formula 1 în automobilism, adică o competiție internațională a giganților rar accesibilă publicului din România.

Până acum, pasionații „sportului minții” au putut vedea doar la televizor sau pe internet duelurile oficiale pentru supremație dintre mari maeștri precum norvegianul Magnus Carlsen, campionul mondial în exercițiu, Fabiano Caruana, finalistul ediției precedente, sau foștii lideri mondiali Viswanathan Anand si Vladimir Kramnik.

”Grupul nostru s-a alăturat unor companii mondiale de renume, precum Vivendi SA, Tata Steel India, Saint Louis Chess Club, Chess Promotions, Lohia Foundation sau DeepMind, compania de Artificial Intelligence a Google și a devenit sponsor al celei de-a cincea ediții a Grand Chess Tour”, a declarat Vlad Ardeleanu, director general al Superbet România, el însuși un pasionat jucător de șah.

Circuitul din 2019 a fost extins la opt etape găzduite pe patru continente, iar cea de-a șasea, care va purta numele Superbet Rapid & Blitz, se va disputa la București între 4 și 11 noiembrie.

Astfel, sub ochii publicului autohton, 10 dintre cei mai buni 12 jucători de șah ai planetei se vor înfrunta la București pentru un loc în finala de la Londra, din luna decembrie, unde se va acorda și marele premiu în valoare de 1,75 milioane de dolari americani.

Vedetele turneului vor fi Magnus Carlsen, puștiul minune care în 2014 a bifat cel mai mare coeficient din istorie, 2882, și Fabiano Caruana, americanul de origine italiană care îi amenință supremația.

Astfel, românii pot vedea la București o reeditare a finalei Campionatului Mondial de anul trecut, câștigate de nordic după prelungiri, adică după partide rapide, de 25 minute pe ceas, introduse pentru departajare după ce primele 12 dueluri clasice s-au încheiat remiză.

Etapele Grand Chess Tour 2019:

Paris Rapid & Blitz, 1 – 6 mai, Paris, Franța

Croatia GCT (Classical), 24 iunie – 9 iulie, Zagreb, Croația

Abidjan Rapid & Blitz, 22 – 29 iulie, Abidjan, Coasta de Fildeș

St. Louis Rapid & Blitz, 8 – 15 august, St. Louis, Missouri USA

Sinquefield Cup (Classical), 15 – 30 august, St. Louis, Missouri USA

Superbet Rapid & Blitz, 4 – 11 noiembrie, București, Romania

Tata Steel India Rapid & Blitz, 15 – 22 noiembrie, Calcutta, India

FINALA London Chess Classic, decembrie, Londra, UK

Dintre cele șapte etape preliminare, doar două, cea din Croația și cea din Saint Louis, se vor desfășura în format clasic, adică 12 jucători, fiecare cu fiecare, 130 de minute + 30 secunde suplimentare pe mutare.

Restul de cinci, inclusiv cea de la București, sunt de 10 jucători (9 runde), se vor juca după sistemul șah rapid, fiecare cu fiecare câte o singură partidă, 25 de minute de fiecare jucător, dar și blitz, fiecare cu fiecare câte 2 partide (deci 18 runde), 5 minute pentru fiecare jucător.

About Post Author

Lasă un răspuns