Trupurile neînsuflețite a 26 de adulți și copii au fost găsite în stațiunea de vacanță Mati, din Grecia, la câțiva metri de Marea Egee.

Oamenii ar fi încercat să scape de flăcările incendiului ucigaș, dar au sfârșit prin a muri unul în brațele celuilalt, fiind încercuiți de flăcări.

În Grecia, cel puțin 74 de oameni (până la ora 7:45) au murit și mai multe sute s-au ales cu răni grave din cauza celor mai violente incendii de natură care au devastat Grecia în ultima decadă.

Stațiunea Mati, una foarte populară în rândul tinerilor și pensionarilor, a fost transformată de focul ucigaș în scrum.

Peste 1000 de clădiri și peste 300 de mașini au fost avariate. 26 de oameni au fost găsiți fără suflare în Mati, părinții încercând să-i protejeze pe copii luându-i în brațe în fața flăcărilor venite parcă din Iad.

Echipajele de salvare sosite de urgență la fața locului au confirmat că trupurile neînsuflețite mai aveau 30 de metri până la mare.

„Presupunem că au fost prinși de foc deoarece a fost foarte puternic și rapid”, a spus Haris Malimogolu, un membru al Crucei Roșii, pentru The Telegraph. Trupurile erau carbonizate iar identificarea lor a fost imposibilă.

Focul devastator a lovit Mati luni după masă, transformând stațiunea în cenusă. Orașul port învecinat, Rafina, a fost și el grav afectat. Paza de coastă și echipajele altor ambarcațiuni au salvat peste 700 de oameni care au fugit de pe coastă și s-au aruncat în mare.

incendiu grecia

Pompierii încearcă să sară un gard pentru a ajunge pe plajă și să acorde primul ajutor
Getty Images

Supraviețuitorii au descris clipele de groază, manifestându-și totodată frustrarea din cauza resurselor limitate pe care le-au avut la dispoziție pentru a combate incendiul.

Paulina Corvisier, din Lyon, care locuia într-o vilă de vacanță în centrul orașului Mati împreună cu soțul și soacra, cu greu și-a putut stăpâni lacrimile atunci când a povestit prin ce a trecut.

Era plină de sânge și de vânătăi. „Am fugit spre plajă, dar în preajma noastră erau foarte multe stânci. Parcă într-o secundă, toți copacii care împrejmuiau plaja au luat foc. Am sărit în apă deoarece nu mai știam ce să facem.

Cenușa cădea din cer în timp ce noi înotam”, a povestit biata femeie, care a explicat, apoi, că nu au fost informați de pericolul iminent și nimeni nu le-a cerut să evacueze locuințele.

Nikos Stavirinidis a ales să meargă anul acesta în concediu în Mati împreună cu soția sa, pregătindu-se de venirea fiicei lor în vacanță, de la studii. Nici nu și-a dat seama când focul îi încercuise. „S-a întâmplat foarte rapid.

Flăcările erau la mare distanță de noi, apoi, imediat au început să ne înconjoare. Am fugit în mare și a trebuit să înotăm din cauza fumului care era foarte dens și înecăcios”, povestea Nikos.

Din grupul său mai făceau parte câțiva prieteni, dar îndepărtându-se prea mult de țărm, au fost purtați de vânt și de curenți și s-au înecat. „Nu am reușit cu toții să ne salvăm, din păcate. O femeie și fiul ei au murit în apele mării.

Voi purta toată viața această apăsare, că nu am putut face nimic pentru ei”, a adăugat bărbatul, abia putând să-și stăpâneasca plânsul.

Cel puţin 74 de persoane au murit în incendiile de vegetaţie în regiunea Attica, situată în jurul capitalei Greciei, Atena, conform ultimelor informaţii ale autorităţilor.

About Post Author

Lasă un răspuns