Muzicianul german Florian Schneider-Esleben, cofondator al grupului Kraftwerk, pionier al muzicii electronice, a murit de cancer la vârsta de 73 de ani, a declarat miercuri pentru AFP unul dintre manageri.

„Florian Schneider a murit de cancer, la câteva zile după cea de-a 73-a aniversare”, a anunţat pentru AFP Alexandra Greenberg, care a citat apropiaţi ai muzicianului Ralf Hütter, celălalt fondator al Kraftwerk.

Colaborarea dintre cei doi muzicieni a început în 1968, înainte ca ei să pună bazele doi ani mai târziu la Düsseldorf formaţiei Kraftwerk.

Florian Schneider a părăsit grupul la finalul anului 2008.

Născut în oraşul industrial Ruhr, acest grup a creat o muzică tipic germană, îmbinând limba maternă cu sunetele marelui oraş, în contrast cu pop-ul anglo-saxon adus de trupele de ocupaţie.

Grupul a contribuit în mod decisiv la dezvoltarea muzicii electronice şi a avut influenţe semnificative asupra multor formaţii şi trupe de synth-pop, tehno, electro-pop şi trance.

Stilul trupei combină secţiuni ritmice cu melodii sintetizate şi uneori armonioase, cu versuri simple, interpretate adeseori cu ajutorul sintetizatorului de voce, mixate apoi pe computer.

Grupul Kraftwerk a lansat 10 albume de studio şi a fost recompensat în 2014 cu un premiu Grammy pentru întreaga carieră.

Kraftwerk a avut succes la nivel mondial cu piese precum „Autobahn” (1974), „Radio-Aktivitŕ¤t” (1975), „Trans Europa Express” (1977), „Die Mensch-Maschine” (1978), „Tour De France” (2003).

Kraftwerk a susţinut pe 1 martie 2018 un concert 3D la Arenele Romane din Bucureşti, parte din seria de show-uri începută în 2012 la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA).

About Post Author

Lasă un răspuns