Filme clasice spaniole vor fi difuzate gratuit, săptămânal, timp de două luni, pe platforma Vimeo a Institutului Cervantes.

Seria „Clasicii alături de tine/ Clásicos contigo” va debuta pe platforma Vimeo pe 8 mai şi se va derula până pe 10 iulie.

Vizionarea va fi gratuită, iar datele de acces pentru cinefilii români vor fi disponibile pe pagina de Facebook a Institutului Cervantes din Bucureşti. Filmele vor fi subtitrate în limba engleză.

În luna mai, vor fi difuzate patru filme esenţiale din epoca cinematografiei alb-negru iberice. Ciclul de filme este prezentat de Mariano Barosso, regizor, scenarist şi preşedintele Academiei Spaniole de Arte şi Ştiinţe Cinematografice. Primul film din serie, „Moartea unui ciclist/ Muerte de un ciclista”, este prezentat de Carlos Bardem, nepotul regizorului Juan Antonio Bardem.

Fimele vor fi disponibile pe platformă timp de 48 de ore, iar prezentările acestora, realizate de profesionişti din industrie, vor fi încărcate pe canalul Vimeo al Institutului Cervantes în lunea anterioară proiecţiei.

Programul lunii mai:

Vineri, 8 mai, ora 21.00 (până duminică, 10 mai, ora 21.00)


Muerte de un ciclista/ Moartea unui biciclist
Regia: Juan Antonio Bardem, Spania/Italia, 1956
Scenariu: Juan Antonio Bardem
Cu: Lucía Bosé, Alberto Closas, Bruna Corrá, Carlos Casaravilla, Otello Toso şi Alicia Romay.
Durata: 88 min.
Sinopsis: Întorcându-se de la o întâlnire amoroasă, María José şi Juan lovesc un biciclist cu maşina şi-l omoară. Pe vremuri, fuseseră logodiţi, apoi María José se măritase cu Miguel şi, ca să n-o piardă, Juan îi devenise amant. Sunt obsedaţi de fantoma biciclistului, părăsit pe şosea. Se tem de toţi şi de toate: se tem că le va fi descoperită legătura de dragoste şi că-şi vor pierde amândoi poziţia socială. Situaţia se va complica pînă la a da naştere unor consecinţe tragice.

Vineri, 15 mai, ora 21.00 (până duminică, 17 mai, ora 21.00)


¡Bienvenido Míster Marshall!/ Bun venit, dle Marshall
Regia: Luis García Berlanga, Spania, 1953
Scenariu: Juan Antonio Bardem, Luis García Berlanga şi Miguel Mihura
Cu: Lolita Sevilla, Manolo Morán, José Isbert, Alberto Romea, Elvira Quintillá, Luis Pérez de León, Fernando Aguirre, Joaquín Roa, Nicolás D. Perchicot, José Franco, Rafael Alonso, José Vivó şi Fernando Rey (narator)
Durata: 95 min.
Villar del Río este un sătuc liniştit, sărac şi uitat, în care nu se petrece nimic ieşit din comun. Doar sosirea cântăreţei de folclor Carmen Vargas şi a avocatului ei a adus ceva nou plictiselii de la ţară. Dintr-odată, apare un trimis al guvernului, care anunţă sosirea iminentă a unei comisii a Planului Marshall. Primarul, un om blând şi cam tare de ureche, decide, la auzul veştii, să costumeze toată populaţia satului în cel mai autentic stil andaluz ca să-şi primească oaspeţii.
Juan Antonio Bardem şi Luis García Berlanga, ajutaţi de Mihura, au scris această poveste incisivă bazându-se pe nemulţumirea Spaniei de a nu fi făcut parte din programul american de ajutor cunoscut drept Planul Marshall, al cărui scop era reconstrucţia unei Europe afectate de cel de-al Doilea Război Mondial.

Vineri, 22 mai, ora 21.00 (până duminică, 24 mai, ora 21.00)


Viridiana/ Viridiana
Regia: Luis Buñuel, Spania/ Mexic, 1961
Scenariul: Luis Buñuel şi Julio Alejandro
Cu: Silvia Pinal, Francisco Rabal, Fernando Rey, Margarita Lozano, Victoria Zinny, Teresa Rabal, José Calvo, Luis Heredia, Joaquín Roa, José Manuel Martín
Durata: 90 min.
Interzis minorilor
Filmul spune povestea unui indian văduv cu un fiu natural şi o nepoată pe nume Viridiana. Ea e o novice pe care să se călugărească şi trebuie să părăsească mănăstirea ca să-şi viziteze unchiul, pe don Jaime, care i-a plătit studiile. În timpul vizitei, don Jaime încearcă s-o reţină.
Cum nu reuşeşte, bărbatul se sinucide, urmarea fiind că Viridiana renunţă la mănăstire şi rămâne la conac să practice caritatea creştină. Don Jaime îşi împarte moştenirea între fiul său, Jorge, şi Viridiana. Sosirea lui Jorge va schimba pentru totdeauna destinul Viridianei.

Vineri, 29 mai, ora 21.00 (până duminică, 31 mai, ora 21.00)


El verdugo/ Călăul
Regia: Luis García Berlanga, Spania/ Italia, 1964
Scenariul: Rafael Azcona, Luis García Berlanga şi Ennio Flaiano
Cu: José Isbert, Nino Manfredi, Emma Penella, José Luis López Vázquez
Durata: 87 min.
Interzis minorilor
Amadeo este un călău bătrân în pragul pensiei. O asociaţie de locatari îi oferă un apartament unde va putea trăi cu fiica sa, Carmen, care tocmai s-a măritat cu José Luis, angajat la o firmă de pompe funebre. Contractul pentru locuinţă e condiţionat de angajarea drept călău, aşa că Amadeo va trebui să-l convingă pe José Luis să-i moştenească „profesia“.
José Luis acceptă, cu condiţia să-şi dea demisia dacă va trebui s-o şi exercite în fapt. Viaţa curge liniştită până când, într-o bună zi, vine vestea că José Luis va trebui să-l execute pe un condamnat la moarte. Amadeo îşi linişteşte ginerele convingându-l că până la urmă va sosi graţierea.

About Post Author

Lasă un răspuns