Muzeul Naţional al Banatului împreună cu Consiliul Judeţean Timiş organizează prima ediţie a Festivalului Medieval al Castelului Huniade, în perioada 9 – 11 august. Vor fi prezenţi cavaleri şi domniţe, meşteşugari şi nu vor lipsi muzica, dansul şi bucatele alese.

Potrivit unui comunicat de presă al Muzeului Banatului din Timişoara, este pentru prima dată când în Timişoara are loc un Festval Medieval.

”Războinici din trei ţări vor participa la competiţii de luptă cu arme reale, dar şi la marea reconstituire a Bătăliei de la Vadul Nisipurilor, în care s-a scris destinul Banatului, în urmă cu un mileniu. (În anul 934 a avut loc una din cele mai mari înfruntări militare între armatele voievozilor pământeni şi oştile maghiare. Voievodatul ducelui Glad, care avea în stăpânire în secolul al X-lea mare parte din actualul teritoriu al Banatului a fost atacat de armatele conduse de comandanţii Zuard şi Boyta, bătălie descrisă de notarul anonim al regelui maghiar Bela al III -lea în Gestahungarorum şi plasată în locul numit Vadum Arenarum / Vadul Nisipurilor, pe teritoriul actual al comunei Foeni.)”, se arată în comunicat.

Festivalul va găzdui şi un concurs internaţional de bucătărie medievală, unde accentul se va pune în egală măsură pe arome şi gust, dar şi pe corectitudinea istorică a reţetelor: Ospăţul lui Athum. Inclusiv bucătăriile în care se va prepara mâncarea sunt amenajate după tipicul medieval. În final, bucatele vor fi prezentate şi degustate  în cadrul unui banchet  sau ospăţ.

Spectacolele artistice aduse pe scena festivalului sunt şi ele premiere pentru Timişoara.

”Un spectacol de teatru pirotehnic însoţit de muzică live va reînvia povestea mitologică a fierarului legendar Volundr. (Una din cele mai vechi poveşti păstrate în mitologia Europei, cea a fierarului legendar din vremea valkyriilor, se regăsea şi pe teritoriul României, fiind transmisă, de-a lungul generaţiilor prin viu grai. Acum aceasta va fi istorisită de muzicienii grupului Peregrinii şi de actorii teatrului pirotehnic Deep6 Project într-un spectacol vizionar de muzică şi foc – un poem despre furie şi trădare, cruzime şi curaj, o saga veche din evul întunecat, luminată de flăcări şi îmbrăcată în vechi cântece.)”, mai arată sursa citată.

De asemenea, vor fi concerte fantasy-folk şi mistice care vor anima atmosfera festivalului.

Festivalul Medieval al Castelului Huniade se va desfăşura timp de trei zile, în vechiul parc al castelului din Piaţa Huniade din Timişoara.

Parada de deschidere va porni la lumina făcliilor vineri, 9 august, de le ora 21:30 şi va străbate aleile pietonale ale Cetăţii Timişoara.

Iata programul complet, pe ore!

Vineri

21:30 – Parada cu făclii – deschiderea festivalului pe următorul traseu: Parcul Castelului – str. Alba Iulia – Piața Libertății – str. Alecsandri – Piața Unirii – Piața Țarcului – str. Savoya – Piața Libertății.

Sambata

10:00 – Trezirea la viață a taberelor medievale, prin:

  • deschiderea atelierelor de ceramică, curelărie, pictură, fierărie și întreținere de arme și armuri;
  • meșteșugul textilelor, croitorie, broderie, imprimare de țesături;
  • scriptorium: prelucrare de pergament și hârtie, caligrafie;
  • jocuri de societate medievale;
  • tir cu arcul.

12:00 – Animație Peregrinii

12:30 – Prezentare Hrafnabroethr

13:00 – Aromele Evului Mediu: deschiderea concursului internațional de bucătărie istorică

13:30 – Prezentare Hrafnabroethr și Borivoj (SK)

14:00 – Competiția de luptă pe puncte

15:00 – Animație Peregrinii

15:30 – Cercul Vânătoresc Sfântul Hubert – Introducere în lumea vânătorii medievale 16:15 – Prezentare Hrafnabroethr

16:45 – Competiția internațională de luptă pe pod (Bridge Fight 5 vs 5)

18:00 – Aromele Evului Mediu: Ospățul lui Ahtum – prezentarea bucatelor în cadrul reconstituirii unui banchet medieval, jurizarea concurenților, muzică medievală cu Peregrinii, dans.

19:00 – Reconstituire istorică: Bătălia de la Vadul Nisipurilor

20:30 – PASTICHE – SUFLETUL CODRULUI Un spectacol inspirat din vechile basme și datini, prezentat de o trupă ce-și croiește drumul artistic prin compoziții muzicale proprii cu aer de legendă și ritmuri energice.

21:15 – IRDORATH LIVE Cultura Europei vechi, păstrată în muzică și incantații, este punctul de plecare al concertului exploziv al trupei IRDORATH, o avalanșă fantasy-folk cu accente medievale și gotice.

22:00 – PEREGRINII & DEEP6 – VOLUNDR, LEGENDA FĂURARULUI Una din cele mai vechi povești păstrate în mitologia Bătrânului Continent, cea a fierarului legendar din vremea valkyriilor, este istorisită de muzicienii de la Peregrinii și actorii teatrului pirotehnic Deep6 Project într-un spectacol vizionar de muzică și foc – un poem despre furie și trădare, cruzime și curaj, o saga veche din evul întunecat, luminată de flăcări și îmbrăcată în vechi cântece .

Duminica

10:00 – Trezirea la viață a taberelor medievale, prin:

  • deschiderea atelierelor de ceramică, curelărie, pictură, fierărie și întreținere de arme și armuri;
  • meșteșugul textilelor croitorie, broderie, imprimare de țesături;
  • scriptorium: prelucrare de pergament și hârtie, caligrafie;
  • jocuri de societate medievale;
  • tir cu arcul.

11:00 – Animație Peregrinii

11:30 – Arena Arcașilor (Concurs de tir cu arcul și ArcheryTag)

12:30 – Infanteria Evului Mediu: formații și tehnici de luptă (prezentare Compania Dragonului, Compania Ursului Brun, Deus Vult, Beli Orlovi, ȘoimanArt)

13:30 – Animație Peregrinii

14:00 – Jocuri Războinice (Banca, Lupta Oarbă, Cercul Onoarei, Cercul Trădării, Cercul Apocalipsei)

15:30 – Gala HMB : Halebarde, Spadă Lungă, Spadă și Scut

17:00 – Reconstituire istorică: Cruciada Târzie, Buhurt All vs All

About Post Author

Lasă un răspuns