Festivalul de modă Pasarela revine anul acesta cu un weekend dedicat modei È™i tinerei creaÈ›ii, pe 2 È™i 3 iulie, la Anexa MNAC de la Sfântu Gheorghe.

Desfășurarea de forÈ›e va avea loc pe trei etaje ale clădirii, ocupate provizoriu de ultimele creaÈ›ii ale tinerilor români din domeniul modei. Publicul se va putea desfăta la expoziÈ›ia-concurs de accesorii Pasarela Access (etajul 2), la târgul de Modă È™i de Design care cuprinde proiectele absolvenÈ›ilor facultăților de modă din toată È›ara (etajul 3) È™i la defilarea Espoir Mode, la sfârÈ™itul căreia va fi aleasă tânăra speranță 2011 (etajul 1).

CâÈ™tigătoarea din 2009 a acestui concurs, Laura Popoviciu, lucrează în prezent pentru Louis Vuitton. În programul de weekend sunt incluse È™i proiecÈ›ii de filme consacrate lui Jean-Paul Gaultier, Chanel, Sonia Rykel È™i Louis Vuitton, prezentarea colecÈ›iei de modă masculină a lui Florin Dobre È™i instalaÈ›ia spectacol a Andreei Bădală  – colecÈ›ia „Murmur”.
Concursul Espoir Mode (etajul 1, sâmbătă 2 iulie, ora 11:30)

« ExperienÈ›a "Pasarela" îÈ™i trăieÈ™te pe deplin înÈ›elesul, pentru că pentru mine într-adevăr, asta a însemnat acest concurs: o cale de acces spre un alt sistem. A fost un eveniment pe care îl preÈ›uiesc pentru că mi-a deschis drumul È™i gustul pentru călătoria de la un loc la altul, de la o idee la alta. », spune Laura Popoviciu,  Espoir  Mode 2009 

Cei cinci tineri designeri aleÈ™i de juriul Pasarela pentru concursul de la această ediÈ›ie sunt Teodora Baciu, Constantin Băbeanu, Ioana Ciolacu, Lana Dumitru ÅŸi Ovidiu Pop. AceÈ™tia vor participa la defilarea comună Espoir Mode de pe 2 iulie 2011, ora 11:30 È™i câÈ™tigătorul va beneficia de o bursă universitară de 10 luni la Institutul Francez al Modei (IFM).

Concursul Pasarela Access (etajul 2, sâmbătă È™i duminică)

Pasarela Access este o expoziÈ›ie concurs a 10 designeri de bijuterie aflaÈ›i la început de drum. Fiecare designer îÈ™i prezintă bijuteriile sub formă de instalaÈ›ie, premisa fiind cea a unei expoziÈ›ii de artă contemporană. Designerii au deplină libertate de exprimare pentru a-È™i prezenta creaÈ›iile într-un mod cât mai personal È™i asumat. În urma deliberării juriului, câÈ™tigătorul va desfășura un stagiu de o lună la designerul consacrat Dice Kayek.

Cei 10 designeri din expoziÈ›ie  sunt Angi Apostol , Ioana Matei, Ileana Danci, Mona Velciov, Andra Lupu, Angela Ciobanu, Mihaela Zvinca, Raluca Buzura,  Ana Marchetanu, Romana Topescu.

Juriul concursurilor Pasarela Access È™i Espoir Mode este compus din : Sylvie Ebel, Director General Adjunct al Institutului Francez de Modă de la Paris (IFM), Karine Piotraut, Director de recrutare al IFM, Pascal Morand, Director al Ecole Supérieure de Commerce de Paris – Europe (ESCP Europe), Francine Pairon, fashion energizer È™i Philippe Airaud, creator de bijuterii « couture », Ruxandra Demetrescu, rector al Universității NaÈ›ionale de Artă BucureÈ™ti (UNARTE), Ioana  Avram, profesor UNARTE, secÈ›ia de modă, Elena Basso Stănescu, profesor Universitatea de Artă È™i Design din Cluj Napoca È™i Ovidiu Buta, stilist È™i critic de modă.

Filme de Loic Prigent (etajul 3, sâmbătă È™i duminică)

  • "Le Jour d’avant" – Jean-Paul Gaultier (2009)
  • "Le jour d’avant" – Sonia Rykiel (2009)
  • "Signé Chanel" (2005)
  • Marc Jacobs & Louis Vuitton (2007)

Doi consacraţi pe lista invitaţilor

„We Should All Be a Little Incredible…” este colecÅ£ia pe care  tânărul designer Florin Dobre o va prezenta sâmbătă, de la ora 19.30, la etajul 1 al Anexei MNAC, în cadrul Pasarela 2011. ColecÅ£ia porneÅŸte de la termenul „Bobo”, prescurtare de la sintagma bourgeois-bohème, termen ce definea, la începutul anilor 2000, o nouă categorie socială, un mix între burghezi ÅŸi boemi, două caste sociale ce nu păreau a se întâlni vreodată. Åži, pentru că cei ce au tot pot alege orice, alegerile lor sunt aproate tot timpul paradoxale, îmbinând luxul cu obiÅŸnuitul, mixând stiluri.

ColecÅ£ia lui Florin Dobre prezintă expresia contemporană a acestui enunÅ£ ÅŸi marchează libertatea de a construi costumul. Punctul de plecare al construirii fiecărei Å£inute gravitează în jurul modelului ales special să o poarte, culorile Å£esăturilor fiind alese dintr-o paletă de non culori, cu accente de roÅŸu, verde ÅŸi galben.

Andreea Bădală împreună cu LUNDI et DEMI (designer Ciprian Èšocu È™i arhitect Attila Kim) continuă, duminică, de la ora 12.00,la etajul 1 al Anexei MNAC,. povestea „Murmur” printr-o interpretare a evenimentului de lansare a acestui brand din luna aprilie 2011. Asemănător primei expoziÈ›ii vor fi prezentate tot 12 È›inute È™i produsul deja consacrat, tricoul coroziv, toate acestea făcând parte din colecÈ›ia toamnă-iarnă 2011-2012.

Urmând conceptul schiÈ›at cu ocazia primului eveniment, LUNDI et DEMI propune o prezentare care are un caracter de spectacol – expoziÈ›ie. Creatoarea avertizează că publicul interesat trebuie să fie acolo la ora 12 fix pentru a nu rata spectacolul.

Festivalul de modă Pasarela este organizat de Ambasada FranÈ›ei în România È™i Institutul Francez din BucureÈ™ti, sub direcÈ›ia artistică a lui Philippe Guilet de Saint Mart È™i în colaborare cu Institutul Francez al Modei de la Paris. Scopul festivalului este acela de a promova creaÈ›iile designerilor români atât la BucureÈ™ti cât È™i la Paris È™i de a aduce publicul român mai aproape de valorile industriei franceze a modei.


Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns