Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

CHARLIE PARKER * DIZZY GILESPIE Tribute| 31 martie 2016

noiembrie 12 @ 8:56

 

           Legends of Jazz: CHARLIE PARKER & DIZZY GILESPIE Tribute

          Charles Parker, cunoscut si ca „Yardbird”, sau mai simplu „Bird”, a fost un saxofonist si compozitor American de Jazz de geniu.

        Parker a fost un influent solist de Jazz si o figura marcanta in dezvoltarea stilului Be-Bop, un stil al Jazzului caracterizat de ritmuri ametitoare, tehnica virtuoasa si improvizatie.

      Parker a introdus idei armonice revolutionare. Tonul sau varia de la curat si penetrant, la dulce si sobru. Parker a fost poreclit inca de la inceputul carierei „Yardbird”; aceasta porecla, dar mai ales forma prescurtata „Bird”, pe care a folosit-o pana la sfarsitul vietii, au inspirat titlurile a numeroase compozitii, precum “Yardbird Suite”, “Ornithology”, “Bird Gets The Worm” sau „Bird of Paradise”.

    Parker a fost un icon pentru subcultura hipster si mai tarziu pentru celebra “Beat Generation”, personificand muzicianul de jazz ca si artist fara compromisuri si intelectual, mai degraba decat ca si entertainer.

     John Birks „Dizzy” Gillespie, a fost un trompetist, sef de formatie, compozitor si – ocazional – vocalist american de Jazz. Contributia sa la dezvoltarea acestui stil muzical a fost imensa.

     Unul dintre cei mai mari trompetisti de Jazz din toate timpurile (unii spun ca cel mai mare!), Dizzy era un instrumentist atat de complex incat contemporanii sai au ajuns sa ii copieze pe Miles Davis or Fats Navarro, pana cand, abia la inceputul anilor ’70 cand Jon Faddis a reusit sa ii recreeze stilul.

     Bereta lui și ochelarii cu ramă groasa, stilul sau “scat” de a canta cu vocea, trompeta indoita si obrajii umflati, precum si personalitatea lui vesela au fost esențiale în popularizarea stilului Be-Bop.

     In anii ‘40s, Gillespie, impreuna cu Charlie Parker, au devenit o figura majora in dezvoltarea bebop-ului si jazzului modern. El a invatata si influentat multi alti muzicieni, incluzandu-i pe Miles Davis, Clifford Brown, Arturo Sandoval sau baladistul Johnny Hartman.

    Pe scena Salii Radio, intr-un concert tribut de exceptie va urca un All Star Band, ai caror protagonisti sunt saxofonistul stabilit in Olanda, Catalin Milea si trompetistul , leader al Bucharest Jazz Orchestra, Sebastian Burneci;

  Evenimentul Legends of Jazz: A CHARLIE PARKER & DIZZIE GILESPIE Tribute face parte din seria de concerte Jazz Syndicate Live Sessions, unde anul acesta vor mai concerta:

* KENNY GARRETT Quintet – 21 Aprilie, Sala Radio

* PAOLO FRESU * RALPH TOWNER – 14 Mai, Sala Radio

PROGRAM: Concertul Kenny Garrett Quintet va avea loc pe 21 Aprilie, orele 20:00 la Sala Radio din București.

Accesul în sală se face începând cu orele 19:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toată durata concertului.

BILETE:

Biletele pentru acest eveniment costă de la 95 de lei în funcție de categorie, și pot fi cumpărate din reţeaua Eventim (magazinele Germanos, magazinele Carrefour, Orange Shop, Vodafone, librăriile Cărturesti şi Humanitas, benzinăriile OMV) şi online pewww.eventim.ro si www.iabilet.ro.

Detalii pe pagina de Facebook Jazz Syndicate Live Sessions.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=rFFfoLhxgmI

Eveniment recomandat de MAGIC FM!

Detalii

Dată:
12 noiembrie 2023
Oră:
8:56

Lasă un răspuns