Cântăreţul hip-hop Wyclef Jean a anunţat, duminică, pe Twitter, că va contesta în justiţie decizia autorităţilor electorale haitiene de a-i respinge candidatura la alegerile prezidenţiale, considerând că a întrunit toate condiţiile pentru a putea fi admis în cursa prezidenţială.

""

"Avocaţii noştri vor face apel mâine (luni, n.r.) la decizia CEP", Consiliul electoral provizoriu, care a publicat vineri seară lista candidaţilor admişi pentru scrutinul din 28 noiembrie, a scris Wyclef Jean pe contul său de Twitter.

Iniţial, cântăreţul a declarat că va respecta decizia CEP.

Unul dintre consilierii cântăreţului a declarat că fostul membru al grupului The Fugees – care, după ce şi-a anunţat intenţia de a candida la preşedinţie, a primit ameninţări cu moartea – trebuia să părăsească Haiti în cursul zilei de duminică.

Avocaţii artistului au declarat că vor organiza o conferinţă de presă la Port-au-Prince, luni, pentru a explica felul în care intenţionează să conteste decizia CEP.

"Am îndeplinit toate criteriile cerute de lege pentru a participa la scrutinul prezidenţial. Legea trebuie respectată", a declarat cântăreţul haitian pe micro-blogul său.

Vineri seară, imediat după publicarea listei, cântăreţul declarase într-un comunicat: "Deşi o dezaprob, accept cu mult respect decizia finală a Consiliului (electoral provizoriu) şi îi îndemn pe susţinătorii mei să facă la fel".

Wyclef Jean, în vârstă de 37 de ani, s-a născut într-o suburbie a capitalei Port-au-Prince, însă a părăsit Haiti – considerat cel mai sărac stat din emisfera nordică – şi a crescut în cartierul Brooklyn din New York (SUA). Potrivit regulilor electorale din Haiti, candidaţii la funcţia de preşedinte trebuie să locuiască în această ţară în cei cinci ani care precedă alegerile.

Consiliul electoral din Haiti a analizat cele 34 de candidaturi depuse pentru alegerile prezidenţiale, acceptând 19 şi respingându-le pe celelalte 15, printre care şi pe cea a lui Wyclef Jean.

Consiliul, care a amânat de câteva ori publicarea acestei liste, nu a explicat motivul care a condus la eliminarea din cursa prezidenţială a cântăreţului, foarte popular în rândul tinerilor din această ţară, lovită pe 12 ianuarie de un seism devastator, ce a făcut peste 250.000 de morţi şi a lăsat fără adăpost peste 1,5 milioane de persoane.

Printre cei 19 candidaţi acceptaţi se numără Jude Célestin, din partea partidului aflat la putere, "Unité", ca şi fostul premier Jacques-Edouard Alexis, care a trebuit să renunţe la funcţia sa în urma revoltelor şi numeroaselor greve ale foamei din 2008. Un alt cântăreţ popular din Haiti, Michel Martelly, a fost şi el reţinut pe lista candidaturilor valide.

Excluderea lui Wyclef Jean de pe lista candidaturilor acceptate a sporit teama unor revolte de stradă, într-o capitală şi aşa supraaglomerată, unde sinistraţii locuiesc în stradă şi sunt nemulţumiţi de lentoarea lucrărilor de reconstrucţie a clădirilor.

Sâmbătă dimineaţă, Misiunea ONU în Haiti (MINUSTAH) a cerut tuturor candidaţilor şi partidelor politice implicate în alegerile prezidenţiale şi legislative să respecte legea electorală.

MINUSTAH, care dispune de 13.000 de soldaţi şi poliţişti, asistaţi de 2.000 de civili, a îndemnat, printre altele, partidele "să promoveze în rândurile membrilor lor (…) liniştea şi respectarea alegătorilor" în perioada electorală care începe.

Wyclef Jean, fost membru al grupului hip-hop The Fugees, merge regulat în ţara sa natală în calitate de ambasador al bunăvoinţei şi a lansat în 2008 un program de combatere a foametei, cu sprijinul Programului Alimentar Mondial (PAM), al Fundaţiei panamericane şi al unei companii de telefonie mobilă.

About Post Author

Lasă un răspuns