Este vară, însă când vine vorba despre taberele pentru elevi, litoralulul românesc rămâne corigent. În ultimii ani, nu s-a mai investit nimic, mobilierul e vechi, iar condiţiile de cazare sunt cel puţin modeste. Din păcate, nu există nici alternative. Pe malul Mării Negre, a primit acreditare o singură tabăra privată.

Gloria taberelor şcolare de pe litoral, care înainte de 1989 atrăgeau peste 20.000 de de elevi pe serie a apus. Acum doar câteva sute de copii mai merg în vacanţă în cele trei tabere de stat de la malul Mării Negre.

Tabăra de la Năvodari, de pildă, funcţionează în regim de avarie, după ce locul a fost ani la rând disputat de sindicate, primărie şi o firmă privată. Mobilierul nu a mai fost schimbat de mai bine de 10 ani, saltele sunt şi ele foarte vechi.

Pentru șapte zile în tabăra de la Năvodari, elevii plătesc 700 de lei. Angajaţii recunosc că la capitolul condiţii de cazare mai sunt multe de făcut.

Cameristă: „Camerele se spală cu clor. Problema este mobilierul deocamdată.”

Aici vin în special elevi din familii cu venituri mici.

Reporter: „Ce aţi făcut toată ziua?”

Copii: „Am mers la plajă. Am alergat.”

Reporter: „Câţi aţi fost în cameră?”

Copii„Opt.”

Complexul este administrat de SIND România, care a intrat în posesia clădirilor, după un lung şir de procese. Reprezentanţii companiei au anunţat că deocamdată nu au niciun plan de investiţii. Condiţii mai bune sunt în tabăra de la Eforie Nord.Aici vin în special olimpicii, care primesc gratuit vacanţă, drept recompensă pentru meritele lor.

Ilinca, olimpică la matematică„În tabăra asta am ieşit din stresul de la şcoală şi toate astea.”

Antonia, olimpică la limba italiană:„Iniţial, când am venit aici, le spuneam alor mei că nu ştiu, o să-i sun foarte des, că nu eram sigură dacă o să-mi priască colectivul, dar cum am ajuns toată lumea a fost prietenoasă, ne-am împrietenit super.”

Există şi o tabără privată, dar la Costineşti. Aici, pentru șapte nopţi de cazare, părinţii unui copil dau între 1.100 şi 1.300 de lei.

Reporter: „Ce-ai făcut zilele astea?”

Elev: „Am vizitat oraşul, ne-am plimbat peste tot.”

Elevă„Ne-am făcut prieteni noi, sper să ţină prietenia.”

Tabarele de stat de pe litoral pot primi vara cel mult 3.000 copiii, iar cea privată câte o sută, pe serie.

sursa: stirileprotv.ro

About Post Author

Lasă un răspuns