Ziua de 1 aprilie este cunoscută ca fiind şi ziua internaţională a farselor. Oamenii spun lucruri care pentru un moment par imaginare, însă de câteva ori acestea s-au adeverit. Cotidianul franţuzesc Le Post, citat de Agerpres face publice patru dintre păcălelile presei care s-au adeverit ulterior.

Pe 1 aprilie 1972, se spunea, în glumă, că se va interzice fumatul în locurile publice. De la 1 februarie 2007, măsura se aplică în întreprinderi, instituţii, aşezăminte şcolare şi medicale. De la 1 ianuarie 2008, ea a fost extinsă la cafenele, hoteluri, restaurante, discoteci şi cazinouri.

În prima zi a lui aprilie ’64, se anunţa interzicerea accesului maşinilor în unele cartiere din centrul Parisului şi se încuraja circulaţia pe bicicletă. De atunci, centrele oraşelor au fost reamenajate, pentru a reduce circulaţia maşinilor. În 1997, oraşul La Rochelle a fost primul care a pus la dispoziţia locuitorilor săi biciclete. Alte oraşe l-au urmat, printre care Parisul în 2007.

La 1 aprilie 1973, parizienii au aflat că gazonul de pe Parc des Princes va fi înlocuit cu mochetă. Parc des Princes şi-a păstrat gazonul, dar îmbrăcămintea sintetică a devenit realitate pe unele stadioane de fotbal. Din iulie 2004, Federaţia Internaţională de Fotbal permite organizarea competiţiilor între naţiuni sau cluburi pe terenuri sintetice. Reportajul îl prezenta pe fotbalistul Jean Djorkaeff, cu un interviu complice.

Pe 1 aprilie 1981, se anunţa eronat somonii s-au întors în Sena. Datorită amenajărilor şi poluării, somonul dispăruse total din Sena la începutul secolului al XX-lea. Îmbunătăţirea calităţii apei a favorizat revenirea lui, începând din anii 2000. În 2008, au fost observate 260 de exemplare, aproape de Rouen.

Lasă un răspuns