Un studiu publicat in jurnalul Nature a dezvaluit ca o gaura fara precedent a fost descoperita in stratul de ozon aflat deasupra Arcticii.

 

Cercetarea a fost efectuata de oameni de stiinta de la 19 institute din 9 tari.
Raportul sustine ca gaura fara precedent ce a aparut in stratul de ozon a fost provocata de temperaturile foarte mici inregistrate in stratosfera pentru o perioada neobisnuit de lunga. In acest an, perioada rece din Arctica a durat cu 30 de zile mai mult decat in iernile studiate pana acum.

"Particulele care provoaca distrugerea stratului de ozon au ramas in atmosfera din zona Arctica pana in martie 2011, mult mai tarziu decat de obicei, cantitatile inregistrate la anumite altitudini fiind comparabile cu cele gasite in Antarctica. De obicei, in martie astfel de particule nu mai exista in atmosfera arctica", a declarat Lamont Poole, cercetator NASA si co-autor al studiului.

"Distrugerea stratului de ozon inregistrata in 2011 este de doua ori mai mare decat cea inregistrata in precedentii ani-record, 1996 si 2005", a declarat Nathaniel Livesey, cercetator la Jet Propulsion Laboratory.

 

Sursa: descopera.ro

Lasă un răspuns