"Eclipsă

Eclipsă de lună (foto ADEVARUL)

 

Sute de timişoreni au urmărit la Observatorul Astronimic cum s-a ascuns luna după Terra. Fenomenul astronomic este considert unul spectaculos pentru public, dar mai puţin interesant pentru oamenii de ştiinţă.

 

Eclipsa totală de lună din această noapte a avut cea mai lungă durată dintre toate eclipsele din ultimii 11 ani. SpecialiÈ™tii spun că această eclipsă este una extrem de spectaculoasă pentru publicul larg, însă pentru oamenii de È™tiință nu are prea multe secrete. În timpul eclipsei totale, Soarele, Pământul È™i Luna sunt perfect aliniate.

""

Eclipsa totală de Lună nu prezintă un mare interes în rândul oamenilor de È™tiință. Eclipsele acestea sunt destul de dese È™i nu pot furniza informaÈ›ii noi, spre deosebire de eclipsele de Soare. Pentru noi este un fenomen banal, dar este spectaculos pentru oamenii de rând”, a declarat Farkas Laszlo, cercetător principal la Observatorul Astronomic din TimiÈ™oara, pentru ADEVÄ‚RUL .

""

Eclipsa a început la ora 20.24 (ora României), când Luna intră în penumbră, care a durat o oră È™i 40 de minute. Apoi va intra în eclipsă totală, când va fi acoperită complet de umbra Pământului. Maxima s-a înregistrat la ora 23.12, când Luna a căpătat o culoare portocaliu-cărămizie. Totalitatea s-a încheiat la ora 00.03.

 

sursa: adevarul.roFaci un comentariu sau dai un răspuns?