Una din cele mai bune orchestre de jazz ale lumii, celebrul big-band Duke Ellington Orchestra revine in Romania pe 10 noiembrie, intr-un concert special la Sala Palatului din Capitala.

Sub bagheta lui Paul Mercer, nepotul marelui Duke, orchestra a preluat mostenirea muzicala a lui Ellington si concerteaza de peste 8 ani in formula actuala, pe toate continentele globului, ducand mai departe traditia „Ducelui”.

Concertul incepe de la ora 20.30, iar accesul este permis de la ora 19.30, informeaza organizatorii.

Conform acestora, biletele, la preturi de 100, 140 si 180 lei s-au pus in vanzare de luni, 10 octombrie, prin reteaua Eventim din magazinele Germanos, Orange, Vodafone, librariile Carturesti si Humanitas si prin intermediul site-uluiwww.eventim.ro.
Tichetele pot fi achizitionate si in doua rate lunare, doar prin CardAvantaj, la sediul Events din Bd. Lascar Catargiu nr. 15 A, sau la sediul Eventim din str. Polona nr. 15.

Repertoriul original va oferi audientei ocazia de a admira abilitatile creative nelimitate ale interpretilor: pe 10 noiembrie, se vor desfasura doua ore de jazz pur, un vintage Ellington cu evergreen-uri precum „Take the ‘A’ Train”, „Satin Doll”, “The Mooche”, “Cotton Club Stomp”, ”Full Moon at Midnight".

Potrivit comunicatului remis presei, muzica lui Ellington a schimbat lumea. El o numea muzica americana mai degrabă decat jazz, si ii placea să-i descrie pe cei care l-au influentat ca „dincolo de orice incadrare”.

Mai mult decat atat, a daramat importante bariere rasiale in societatea americana.

Pionier al jazz-ului, „Ducele” si-a adus o contributie definitorie la inaugurarea erei sale swing („It Don’t Mean A Thing”, 1943). Este de asemenea parintele a numeroase inovatii in domeniul muzicii jazz: a utilizat vocea umana pe post de instrument muzical, lasand cuvintele la o parte, punand accentul pe contrastul dintre notele inalte si joase, folosind in mod frecvent tonalitatile de blues, intr-un stil numit “jungle music”.

Este considerat intemeitorul acestui stil. Si-a pus semnatura peste mai mult de 2000 de cantece si compozitii: jazz, muzica religioasa, muzica clasica. A compus coloana sonora a patru filme si a cantat alaturi de artisti ca John Coltrane, Louis Amstrong, Frank Sinatra si Ella Fitzgerald.

Lasă un răspuns