Procesul Colectiv se reia astăzi, cu Cristian Popescu Piedone în prim-plan. Judecătorii de la Curtea de Apel București stabilesc dacă e nevoie de readministrarea unor probe înainte de a decide dacă fostul primar al Sectorului 4 rămâne acuzat de abuz în serviciu, pentru care a fost condamnat pe fond la peste 8 ani de închisoare, sau va fi încadrat la neglijență în serviciu.

Diferența e importantă, pentru că la încadrarea neglijentă în serviciu Codul Penal prevede pedepse mult mai mici, de maximum 3 ani închisoare.

În procesul care a urmat tragediei din 2015 de la clubul Colectiv, când 65 de oameni și-au pierdut viața, au fost condamnate pe fond alte 12 persoane, inclusiv patroana firmei de artificii, care între timp a murit.

Curtea de Apel București se pronunță, miercuri, cu privire la schimbarea de încadrare juridică a inculpaților din Dosarul Colectiv, fapt de natură a-i scăpa pe unii dintre aceștia de o parte dintre acuzații.

De exemplu, edilul Cristian Popescu Piedone ar putea scăpa de o serie de capete de acuzare pentru abuz în serviciu (care ar putea să fie transformate în neglijență în serviciu), însă nu și de cele de ucidere din culpă în formă agravantă și vătămare corporală din culpă în formă agravată.

Schimbarea de încadrare juridică pentru faptele inculpaților din Dosarul Colectiv va avea consecințe directe asupra pedepselor aplicate, în cazul în care și instanța de apel îi va găsi vinovați.

În Dosarul Colectiv, decizia definitivă va fi pronunțată de Curtea de Apel București. Mai exact, decizia o va da un complet format din judecătoarele Adina Pretoria Dumitrache (președinte de complet) și Carmen Găină și judecătorul Andrei Iugan.

About Post Author

Lasă un răspuns