"Cum

 Sursa FOTO: Astra Vagoane

Compania arădeană Astra Vagoane Călători a prezentat, vineri, primul tramvai românesc, numit Imperio, produs în parteneriat cu Siemens, mai ieftin cu 30 la sută faţă de produsele similare de pe piaÅ£a mondială, scrie Mediafax.

Tramvaiul Imperio a fost prezentat în faÅ£a autorităţilor locale din Arad ÅŸi a unor oficiali Siemens, în incita Fabricii de Tramvaie deÅ£inută de Astra Vagoane Călători Arad.

Potrivit reprezentanţilor companiei arădene, Imperio este cel mai nou model de tramvai produs pe piaţa mondială şi cel mai economic tramvai din lume.

Modelul are podeaua joasă ÅŸi are între 168 ÅŸi 240 de locuri, în funcÅ£ie de numărul de module din care este compus, respectiv trei sau patru.

AcÅ£ionarul majoritar al Astra Vagoane Călători Arad, Valer Blidar, a declarat că tramvaiul va ajunge în circulaÅ£ie imediat ce autorităţi locale din România vor organiza licitaÅ£ii pentru achiziÅ£ie.

"Costul va fi cu circa 30 la sută mai mic faţă de ceilalÅ£i fabricanÅ£i din aceeaÅŸi categorie. Dacă un tramvai al unor producători pretenÅ£ioÅŸi costa 2,5 milioane euro, al nostru va costa undeva la 1,7 milioane. Autorităţile locale sunt interesate ÅŸi cred că vom avea succes pentru că nimeni în lume nu va produce un tramvai mai ieftin ÅŸi mai bun", a declarat Blidar.

La rândul său, unul dintre reprezentanÅ£ii din conducerea Siemens a declarat că produsul este unul foarte competitiv pe piaÅ£a mondială.

"Noi (Siemens – n.r.) am făcut sistemul de tracÅ£iune, iar Astra a făcut asamblarea totală ÅŸi producÅ£ia caroseriei. Colaborarea a mers perfect până acum. Este un produs foarte competitiv, folosim tehnologia noastră cea mai nouă pentru acest tramvai", a declarat unul dintre reprezentanÅ£ii din conducerea Siemens.

Primul tramvai produs la Arad a fost testat în faÅ£a jurnaliÅŸtilor ÅŸi a oficialilor prezenÅ£i, fiind pus în miÅŸcare pe linia ferată din perimetrul fabricii.

ReprezentanÅ£ii companiei arădene afirmă că primele tramvaie ar putea fi livrate în Arad la sfârÅŸitul anului sau la începutul lui 2012, în funcÅ£ie de momentul în care municipalitatea arădeană va obÅ£ine finanÅ£are pentru achiziÅ£ia a zece bucăţi.

Printre oraşele care sunt interesate de achiziţia tramvaielor Imperio se numără şi Bucureşti, conform producătorilor arădeni.


Lasă un răspuns