În fiecare an, peste 400.000 de copii și adolescenți sub 20 de ani sunt diagnosticați cu cancer. Rata de supraviețuire depinde de regiune, cu o supraviețuire de la 80% în majoritatea țărilor cu venituri mari până la 20% în țările cu venituri mici și medii.

Obiectivul țintă al Inițiativei Globale pentru Cancerul Copilului a OMS este de a elimina toată durerea și suferința copiilor care luptă împotriva cancerului și de a obține o rată de supravieţuire de cel puțin 60% pentru toți copiii bolnavi din întreaga lume până în 2030.

Aceasta reprezintă o dublare aproximativă a ratei actuale de vindecare și va salva încă un milion de vieți în următorul deceniu.

Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer

Începând din 2002, la 15 februarie este marcată, anual, Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer, la iniţiativa Childhood Cancer International (numită anterior Confederaţia Internaţională a Organizaţiilor Părinţilor cu Copii Bolnavi de Cancer – ICCCPO), pentru a promova campanii de colaborare şi de sensibilizare la nivel mondial în problema copiilor bolnavi de cancer şi a exprima susţinerea faţă de copiii şi adolescenţii diagnosticaţi cu cancer, dar şi faţă de familiile acestora.

Childhood Cancer International (CCI) reprezintă o reţea globală alcătuită din 167 de reţele la nivel local şi naţional alcătuite din organizaţii înfiinţate în 90 de ţări de pe cinci continente, conform site-ului www.internationalchildhoodcancerday.org.(w400) Ziua inter

Simbolul Zilei internaţionale a copilului bolnav de cancer este fundiţa galben-aurie.

În 1997, un grup de părinți din Statele Unite a început să discute despre necesitatea unui simbol universal care să creeze conștientizarea cancerului infantil și să atragă atenția asupra deceselor și a dizabilităților cauzate de cancerul infantil.

Aurul este un metal prețios. Copiii sunt comoara noastră cea mai de preț. Aurul este trecut prin foc pentru a deveni mai puternic și mai dur. Copiii cu cancer în copilărie trec în mod similar printr-o astfel de experiență. Ei dezvoltă adesea rezistența înfruntând toate provocările dificile și dureroase ale cancerului infantil.

Fiecare copil cu cancer merită cea mai bună îngrijire medicală şi psihosocială posibilă, indiferent de ţara de origine, rasă, stare financiară sau clasă socială. De asemenea, porneşte de la premisa că multe decese înregistrate la copiii cu cancer ar putea fi evitate dacă se pune un diagnostic exact şi în timp util, dacă există acces la un tratament şi o îngrijire adecvate şi accesibile, la medicamente esenţiale de bună calitate.

Marcarea anuală a acestei zile a antrenat alăturarea unor reţele globale şi a unor importante instituţii, între care SIOP (International Society of Pediatric Oncology), SIOP Europe (European Society of Pediatric Oncologists), UICC (Union for International Cancer Control), IARC (International Agency for Research on Cancer), ICPCN (International Childrens Palliative Care Network ) şi CLAN (Caring and Living Among Neighbours).

„Dificultățile pregătesc deseori o persoană obișnuită pentru un destin extraordinar.” – C. S. Lewis

Şi în România există numeroase asociaţii care organizează acţiuni pentru marcarea acestei zile. Una dintre cele mai cunoscute este Asociaţia Little People, care s-a născut din iniţiativa fondatorilor Katie şi Shajjad Rizvi în 1996, în Cluj-Napoca, din dorinţa de a oferi fiecărui copil şi adolescent bolnav de cancer sprijinul de care are nevoie. În prezent, asociaţia pune la dispoziţia domeniului oncopediatric din România şi Republica Moldova o serie de servicii de înaltă calitate, programe zilnice de suport psihosocial a pacienţilor, evenimente complexe pentru tinerii supravieţuitori de cancer, profesionalism în coordonarea voluntarilor, sprijin material al secţiilor din spital prin proiecte de renovare a camerelor de joacă, donare de aparatură medicală şi achiziţionarea medicamentelor greu accesibile, grijă şi implicare constantă din partea unei echipe dedicate

About Post Author

Lasă un răspuns