O eclipsă totală de Lună, vizibilă de pe teritoriul României, se va produce în noaptea de 15 spre 16 iunie, moment în care strălucirea Lunii va scădea treptat, însă aceasta va fi vizibilă tot timpul, căpătând o nuanţă de portocaliu-cărămiziu sau chiar roÅŸu închis.

Eclipsa va fi totală, adică Luna va intra complet în umbra planetei noastre, iar fenomenul va dura peste cinci ore, anunţă site-ul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Eclipsa începe la ora 20:24, când Luna se află sub orizont. Va răsări la 20:51, iar după 30 de minute (n.r. la ora 21.22) va începe să intre în umbra Pământului.

Timp de o oră, umbra va avansa pe discul Lunii, iar eclipsa totală (n.r. faza când Luna este acoperită complet de umbră) va începe la ora 22:22.

Eclipsa maximă se va produce la ora 23:12, când una îÅŸi va schimba treptat culoarea de la portocaliu-cărămiziu până la roÅŸu închis. Culoarea Lunii în timpul eclipsei totale ne indică gradul de poluare al atmosferei.

Totalitatea se termină la ora 00:03. Luna va ieşi complet din umbră la ora 01:02 iar eclipsa se va termina la ora 02:01.

NASA explică fenomenul ÅŸi cauza pentru care Luna se va vedea în nuanÅ£e de roÅŸu în timpul eclipsei.

Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns