Cea mai lungă eclipsă totală de Lună din acest secol va avea loc vineri noaptea și va dura o oră și 43 de minute. Dacă va fi senin, fenomenul va putea fi observat de oriunde din România, în afară de primele minute când Luna încă nu a răsărit. În luna iulie a acestui an planeta Marte se află foarte aproape de Pământ.

Eclipsă de lună
Eclipsă de lună
Cea mai spectacloasă parte a eclipsei, intarea în umbră și traversarea ei, va putea fi văzută în totalitate din România, potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

În momentul răsăritului, Luna se va afla în penumbra planetei noastre, însă mai mult ca sigur, nu se va putea vedea ceva schimbat pe discul selenar.

Intrarea în penumbră, momentul care este considerat începerea eclipsei, se produce la ora 20:14, când Luna se află sub orizont.

Pentru București, Luna va răsări la ora 20:37.

Intrarea în umbră începe la ora 21:24, oră de la care se va putea vedea cum marginea stângă a Lunii va deveni mai puțin strălucitoare decât restul discului.

Culoarea Lunii se va schimba în regiunile acoperite de umbră.

După numai o oră Luna se va afla în totalitate în umbra pământului, moment care se produce la ora 22:29.

De atunci tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nunațe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind și momentul în care începe totalitatea.

Eclipsa din 27 iulie 2018 este a doua eclipsă totală din acest an și a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între 2017 și 2019. În total, fenomenul durează 374 de minute, iar faza de totalitate 103 minute.

Fenomenul va putea fi văzut din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia. Nu va putea fi văzut din America de N și S, Japonia și o parte din Rusia.

Pentru România, înălțimea Lunii în momentul de maxim nu va depăși 24 de grade deasupra orizontului.

Următoarea eclipsă vizibilă din țara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.

Maximul eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, se produce la ora 23:22. Atunci Luna se va afla la 20 de grade înălțime deasupra orizontului, înspre sud-est.

Totalitatea durează 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul 2000-2100, însă la diferență mică de eclipsele din 26 iunie 2029 și 7 iulie 2047, care vor avea totalități cu durata de 102 minute.

Momentul totalității este spectaculos pentru că Luna va fi colorată în nuanțe de portocaliu-roșu-cărămiziu.

Discul nu va fi colorat și iluminat uniform, partea aflată mai aproape de centrul umbrei fiind mai întunecată (partea de jos a discului).

La ora 00:13 Luna începe să iasă din umbră și va reveni treptat la strălucirea dinainte de eclipsă.

La ora 01:19 Luna va iesi complet din umbră, fiind mai deschisă la culoare, probabil gălbuie în partea din dreapta jos a discului.

Eclipsa se termină la ora 02:29, cu ieșirea Lunii din penumbra Pământului.

About Post Author

Lasă un răspuns