Lungmetrajul documentar „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, scris şi regizat de Claudiu Mitcu şi Mihai Mincan, va avea premiera mondială joi, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

„Acasă nu e decât distanţa dintre unde eşti şi unde visezi să fii”, este motto-ul filmului.

„Emigrant Blues” propune o interpretare neconvenţională a unuia dintre cele mai mari fenomene de migraţie din Europa secolului XXI.

Cu imaginea drumului în prim-plan, filmul este construit ca un road movie atipic, un fel de ghid turistic neoficial al unei Europe diferite de cea din pozele agenţiilor de turism.

Rezultatul este o colecţie de tablouri în mişcare, unele situate la graniţa cu pateticul, altele îmbibate de umor negru, o serie de viniete care descriu vieţile unor oameni uitaţi sau ignoraţi în ţara natală. Oameni care trăiesc departe de casele lor, permanent „străini”, permanent pe drumuri.

Oameni care călătoresc mii de kilometri spre şi dinspre noua lor casă; un portret al copiilor de imigranţi români din Spania, unii născuţi acolo, alţii aduşi din ţară la vârste foarte fragede, compus din arhive personale stocate pe telefoanele lor mobile.

Frânturi vizuale despre dragoste, tinereţe şi nostalgie. Ultimul drum al unui român spre ţara natală, de data aceasta în spatele unui dric în a cărui cabină se află doi agenţi de pompe funebre. Câteva fragmente din poveşti despre oameni care visează la ţara lor natală, dar sunt prea speriaţi să se reîntoarcă şi să o ia, din nou, de la capăt.

În film apar Alexandru Dorobanţu, Florin Gigoiu, Cătălin Lucian Danciu, Daniela Nicoleta Danciu, Andra Yvonne Suciu, Andrea Lavu Precob, Ioan Gheorghe Bârsan Popa şi Adrian Bârsan Popa.

Filmul va fi proiectat joi, de la ora 16:45, la Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca, unde va rula şi vineri, de la ora 12:30.

Claudiu Mitcu, născut în 1976, a absolvit Academia de Stiinţe Economice din Bucureşti.

A lucrat timp de 8 ani ca editor la Televiziunea Română, apoi, în anul 2004, a înfiinţat compania de producţie şi postproducţie Wearebasca.

Este producătorul filmului „Monştri.” selectat în secţiunea Forum la Berlinala 2019 şi recompensat cu premiul juriului cititorilor Tagesspiegel, dar şi cu Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Film de la Sofia.

A regizat documentarele „Circul Vesel” şi „Australia”, produse de HBO România, „Reţeaua”, coprodus de Parada Film şi HBO România, „Nisipuri”, „Noi doi”, „Maria”, „Paştele blajinilor”, „Procesul”, „Aniversare”, a produs filme documentare ca „Petrecere” şi „Concurs la Ciupelniţa”, scurtmetrajele „Scor Alb”, „Bad Penny”, „Mă cheamă Costin”, „Miss Sueno”, şi a coprodus scurtmetrajele „Kowalski” şi „Ramona” (premiul Canal+ în secţiunea Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes 2015), regizate de Andrei Creţulescu.

Născut în 1980, Mihai Mincan a absolvit Facultatea de Filosofie de la Universitatea Bucureşti, urmată de un master la Universitatea din Poitiers (Franţa).

Din 2004, a lucrat ca jurnalist. În 2008, a scris primul său scenariu pentru scurtmetrajul „Palmele”, regizat de George Chiper, selectat la festivaluri ca Locarno (2009), Rotterdam (2010) şi Cottbus (2009). A scris şi regizat scurtmetrajul „Alaska” (2014), inclus în „Love bus”, documentarul de lungmetraj „Bondoc”, selectat în competiţia oficială a Transilvania International Film Festival, Astra Film Festival, Anonimul IFF, şi scurtmetrajul „Cometa” (2017), selectat la Gent Film Festival. În prezent, se află în postproducţie cu un lungmetraj documentar şi cu un scurtmetraj de ficţiune, şi în dezvoltare cu lungmetrajul de ficţiune „Spre Nord” (participări la Villa Kult Residency Berlinale 2019, şi EAVE 2018).

Montajul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole” este semnat de Dragoş Apetri şi Cătălin Cristuţiu, imaginea, de Laurenţiu Răducanu şi George Chiper-Lillemark, iar sunetul, de Ioan Filip şi Dan-Ştefan Rucăreanu.

Producător executiv este Livia Rădulescu, producător este Radu Stancu, iar producător delegat, Ioana Lascăr.

„Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole” este o producţie deFilm, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Creative Europe – MEDIA of the European Union şi Societatea Română de Televiziune. Coproducător – Wearebasca.

„Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole” va rula în cinematografe din 11 octombrie 2019, distribuit de deFilm.

About Post Author

Lasă un răspuns