"" 

PreÅŸedintele rus, Dmitri Medvedev, l-a criticat dur pe Traian Băsescu, afirmă ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, într-un mesaj publicat în contul său de Twitter, declarându-se bucuros că liderul de la Kremlin i-a susÅ£inut punctul de vedere referitor la declaraÅ£iile preÅŸedintelui român.

Dmitri Medvedev l-a criticat dur pe Traian Băsescu, afirmă ambasadorul rus la NATO (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Rogozin face trimitere la un articol publicat luni seară pe site-ul cotidianului Moskovsky KomsomoleÅ£, care afirmă că Medvedev a făcut declaraÅ£ii dure la adresa lui Băsescu, în timpul summitului Rusia – NATO de la Soci.

Ziarul face referire la declaraÅ£iile făcute de preÅŸedintele român în legătură cu Ion Antonescu, reamintind că, la începutul războiului, România a luptat de partea Germaniei naziste.

La reuniunea de la Soci, participanÅ£ii ÅŸi-au exprimat indignarea în legătură cu declaraÅ£iile lui Băsescu, care exprimă poziÅ£ii antiruse ÅŸi, prin această afirmaÅ£ie, se alătură celor care au început războiul. "Nu l-am auzit niciodată pe preÅŸedinte vorbind atât de dur", a afirmat un înalt oficial rus, citat de Moskovsky KomsomoleÅ£.

PreÅŸedintele Traian Băsescu a amintit, la 22 iunie, la B1 TV, în contextul unei întrebări, că se împlinesc 70 de ani de la "hai să-i spunem celebra «SoldaÅ£i români, vă ordon treceÅ£i Prutul!»". El a spus că dacă ar fi fost în acel moment istoric ar fi dat acelaÅŸi ordin. "Da, pentru că aveam un aliat ÅŸi aveam de recuperat un teritoriu. Dacă aveam condiÅ£iile de atunci probabil că aÅŸ fi făcut-o", a spus el.

"VedeÅ£i, noi încă nu ne aÅŸezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toÅ£i ÅŸi pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor ÅŸi a Å£iganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ÅŸtiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un ÅŸef de stat atunci. Ä‚sta (mareÅŸalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alÅ£ii îi considerăm criminali de război – ÅŸeful de stat ÅŸi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruÅŸi ÅŸi a lăsat Å£ara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele?", a comentat Băsescu.

Invitat la o emisiune la 10 TV, miercuri, Băsescu s-a referit la mareÅŸalul Ion Antonescu. Astfel, el a declarat că îl acuză fără menajamente pe Ion Antonescu pentru Holocaust, adăugând totodată că, atunci când acesta a trecut Prutul , "dacă se oprea la Nistru era perfect".

MAE rus consideră, referitor la declaraţiile preşedintelui Băsescu privind trecerea Prutului, că "astfel de bravade neruşinate care justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria milioanelor de jertfiţi ai nazismului este inadmisibilă şi merită o apreciere adecvată din partea Europei".

Ministerul de Externe rus consideră ca "nejustificabilă" validarea atacului care a costat Uniunea Sovietică 27 de milioane de vieţi şi spune că declaraţia preşedintelui Traian Băsescu despre trecerea Prutului nu se explică prin unele "dintre condiţiile politice actuale", potrivit Ria-Novosti.

Moscova ÅŸi-a exprimat indignarea faţă de declaraÅ£iile ÅŸefului statului român, care, în opinia sa, a justificat atacul Germaniei naziste contra URSS, scrie agenÅ£ia în pagina electronică, citând un comunicat al purtătorului de cuvânt al MAE rus, Aleksandr LukaÅŸevici.

"Rusia se indignează de recentele afirmaÅ£ii ale liderului român care a declarat că, dacă ar fi fost în locul mareÅŸalului Antonescu, ar fi trimis de asemenea soldaÅ£ii români să participe la ofensiva lansată de Germania nazistă împotriva Uniunii Sovietice", se arată în comunicat.

Lukaşevici a calificat drept "nejustificabilă" validarea atacului care a costat Uniunea Sovietică peste 27 de milioane de vieţi.

 

sursa: mediafax


Lasă un răspuns