Coreea de Nord se află într-o situaÅ£ie economică foarte proastă. Pentru a strânge bani, a închiriat 1200 hectare de teren Chinei pentru următorii 50 de ani, ÅŸi a pus un port la dispoziÅ£ia vecinului puternic.

Pe terenul aflat pe insulele nedezvolate Hwanggumpyong ÅŸi Wihwa, la Sud de oraÅŸul chinez Dandong, va fi creată creată o zonă economică specială la care China va contribui cu partea financiară, informează CNN. Este primul program de acest fel derulat în comun de guvernele celor două state.

 Cu ocazia semnării contractului oficialii nord-coreeni au organizat o festivitate pe insulă. Au fost ridicate în aer baloane uriaÅŸe cu mesajul “Prietenie între China ÅŸi Coreea de Nord” ÅŸi “Ne dezvoltăm împreună”.

 De fapt, China este singura Å£ară care mai sprijină Coreea de Nord, după ce la sfârÅŸitul anului trecut Kim Jong-il a bombardat Coreea de Sud ÅŸi a ameninÅ£at cu războiul. De atunci Å£ara comunistă a intrat sub sancÅ£iuni internaÅ£ionale, se confruntă cu o penurie de alimente ÅŸi energie ÅŸi nu mai primeÅŸte credit.Chinezii vor căpăta ÅŸi acces la portul Rason, situat în partea de nord-est a Coreei, aceasta fiind de fapt cea mai importantă prevedere a înÅ£elegerii economice dintre cele două ţări. Rason va fi dezvolat într-o zonă economică specială, deÅŸi regiunea poartă acest statut încă din 1990, fără să se concretizeze cu adevărat până acum. Accesul la portul Rason va permite Manciuriei chinezeÅŸti să fie din nou conectată pe calea apei cu sudul ţării. Asta după ce în 1860 China a cedat fâÅŸia de coastă către Rusia, lăsând Manciuria fără acces la mare.

 China va construi o nouă fabrică de ciment, va reconstrui drumul care ajunge la Rason, va ridica infrastructura electrică a zonei ÅŸi va moderniza portul. Astfel, mărfurile din Nordul Chinei vor ajunge mai repede ÅŸi mai ieftin în Sud.

 Trebuie menÅ£ionat că ÅŸi în prezent există companii chinezeÅŸti care activează în Coreea de Nord, însă performanÅ£ele acestora sunt slabe, Å£ara lui Kim Jong-il nereuÅŸind să atragă cu adevărat interesele investitorilor chinezi.


Lasă un răspuns