Cel mai puternic punct de atracţie de pe harta Dobrogei de nord, în afara Deltei Dunării, îl reprezintă Munţii Măcinului.

Aceştia sunt vestigiile Hercinicilor, cel mai vechi lanţ muntos din România. La Măcin calci pe roci de sute de milioane de ani, care datează dinaintea dinozaurilor.

O serie de motive îndeamnă la cunoaşterea şi vizitarea Munţilor Măcinului, aflaţi în nordul Dobrogei, pe teritoriul judeţului Tulcea.

Cel mai înalt vârf este Ţuţuiatu, de 467 metri înâlţime.  La Centrul de Informare şi Vizitare al Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului situat în Greci, comuna situată la poalele munţilor, la doar 16 kilometri de oraşul Măcin, veţi primi amănunte extrem de interesante despre cei mai vechi munţi ai României, mai bătrâni decât dinozaurii.

CUM AJUNGEM DIN BUCURESTI!

Bucuresti – Braila -Smardan (bac) – Macin – Greci – Cerna – Hirsova – A2 – Bucuresti

*BAC  operează 24 ore, 7 zile pe săptămână

  • Traversarea se efectuează din jumătate în jumătate de oră, din ambele maluri, în intervalul 6:00-22:00;
    – Programul poate suferi modificări din cauza condiţiilor meteorologice şi a cotelor apelor Dunării. În aceste condiţii programul traversărilor va fi afişat la Casa de Bilete.
  • În intervalul 22:00-05:30 se efectuează traversări în regim de curse speciale;

Pret informativ, 25 ron pt autoturism / sens!

Tot aici veţi vedea o dioramă făcută chiar de specialiştii parcului.

Sunt 10 trasee pe care drumeţii se pot aventura în Munţii Măcinului: Valea Jijilei, Culmea Pricopanului, Vârful Crapcea, Cozluk, Dealul cu drum, Ţuţuiatu, Valea vinului, Poveştile Măcinului, Turism ecvestru, Cicloturism. 

Traseele sunt marcate de administraţia parcului şi pot fi străbătute cu ghizi sau cu însoţitori care cunosc bine locul.

TRASEE TURISTICE: AICI!

Zece motive să vizitezi Munţii Măcinului

Iată doar 10 argumente pentru care trebuie să veniţi într-o excursie în Munţii Măcinului: 

1. Munţii Măcinului reprezintă vestigii ale Lanţului Hercinic – cea mai veche formaţiune muntoasă din România. În Măcin se găsesc roci vechi de sute de milioane de ani, mult mai vechi decât primii dinozauri de pe Pământ – arată specialiştii de la Parcul Naţional Munţii Măcinului. 

2. Pe o suprafaţă de aproape 26.000 hectare se întind două situri Natura 2000: Munţii Măcinului (pentru plante, insecte, amfibieni, reptile şi mamifere) şi Măcin-Niculiţel (pentru păsări), care constituie habitatul unor specii rare, protejate de legislaţia internaţională. 

 

3. Flora este comparabilă cu flora bogată a insulelor Creta şi Corsica, numărul plantelor superioare de aici reprezentând peste 19% din flora europeană.

4. Munţii Măcin şi împrejurimile lor sunt singurele zone din România unde încă mai există suprafeţe importante de vegetaţie naturală de stepă, care nu se găseşte nici în Balcani şi este foarte rară acum în Europa 

5. În Parcul Naţional Munţii Măcinului trăieşte 50% din avifauna României (însemnând 181 de specii de păsări) şi 50% din flora României (1.900 specii de plante)

6. Pădurea de fag este unică în lume datorită speciei de fag dobrogean care creşte numai aici 

7. Doar aici vezi specia de bujor dobrogean, bujorul fiind propus de activiştii de patrimoniu (La Blouse Roumaine) pentru a fi declarat floare naţională a României

8. Aici există Sfinxul dobrogean, o stâncă al cărei relief seamănă izbitor cu Sfinxul din Bucegi

9. Aici sălăşluieşte balaurul dobrogean, cel mai mare şarpe din România (2,60 metri maximum)

10. Munţii Măcinului sunt situaţi pe calea de migraţie Via Pontica şi este singurul loc din ţară unde pot fi observate anual în migraţie peste 30.000 exemplare de păsări cu zbor planat, dintre care peste 10.000 păsări răpitoare şi restul berze albe.

Numărul speciilor de păsări răpitoare ce pot fi observate în migraţie este mai mare decât oriunde în Europa, cu 29 specii de răpitoare. 

Sursa Parcul Naţional Munţii Măcinului.

CAZARE

La adresa 1 Decembrie Nr. 67 – 69 găsiți o intrare plină de flori și de verdeață. Din luna octombrie 2018, dacă veți urca la etajul 1, după ce treceți de o colecție de tablouri de artă naivă, veți găsi 3 camere duble (100 de lei fiecare/noapte) și un apartament nedecomandat (160 de lei).

Contact: Nicoleta Constantin – 0740 239 060

 

Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril – Măcin

Pe strada 1 Decembrie, la numărul 31, în spatele clădirii cu două turle, așa cum a glumit preotul Lungu Florin, se află o unitate de cazare cu șase camere duble (75 de lei/noapte), cu baia pe hol. Încăperile sunt denumite în funcție de desenele de pe pereți: „Ștergarul dobrogean”, „Hora dobrogeană”, „Bujorul dobrogean” sau „Buchetul”. În clădire se află o sală de conferință cu bibliotecă și TV și o sală de mese. Pentru grupuri mari pot fi pregătite primele două mese din zi.

Contact: Preotul Lungu Florin – 0742 011 404

 

 

Pensiunea Turist 2* – Măcin

Vechiul Hotel Turist, devenit acum pensiune, are șapte camere duble (100 de lei/noapte), trei camere triple (150 de lei) și un apartament (200 de lei).

Contact: 0240/571550

 

Casa Haralambie – Greci

Bucătăria și terasa și unele din camerele Casei Haralambie au vedere direct spre vârful Țuțuiatu, cel mai înalt din Munții Măcinului (467 m). Unitatea de cazare dispune de cinci camere duble, din care două cu un fotoliu extensibil și două cu paturi separate. Băile sunt în curte, dar dotate cu tot ce ai nevoie, mai ales cu boilere. Tot în curte este și o rulotă cu trei locuri. Tariful pentru fiecare din cele cinci camere și pentru rulotă este de 80 de lei pe noapte în cursul săptămânii și 90 de lei în weekend.

Contact: George Haralambie – 0753.418.781

 

Matetovici Matei – Greci 

Pe strada Bisericii, la numărul 22, găsiți curtea mare, plină de verdeață, unde nea Matei își primește turiștii. Are patru camere duble (80 de lei) și trei triple (una cu trei paturi și altele două cu fotolii – 100 de lei). Patru din aceste camere au baie. Dacă vreți mâncare, domnul Matetovici vă poate pregăti toate cele trei mese ale zilei, cu produse din bătătură: legume din solar și cele necesare de la animalele din ogradă (porci și găini), iar pentru desert puteți alege dintre cele patru soiuri de struguri de masă. Se rezolvă și cu borșul de pește, numai să anunțați cu o zi înainte, ca să dea de veste pescarilor.

Contact: Matetovici Matei – 0747 550 690

 

Camping La Livada – Greci 

Am campat acum vreo trei ani aici cu niște prieteni și ne-am simțit super. Chiar am zis că o să-mi mai iau o dată cortul și, în loc să dorm în camera mea de la Măcin, să înnoptez în camping. Acum, domnul Ghioc a mai renovat, a mai construit și arată și mai fain.

Campingul are șapte căsuțe, cu locuri de la două persoane la patru, din care trei camere cu toaletă afară (două dușuri, două WC-uri). Casa mare, cu un gazon verde crud în față, poate găzdui cinci persoane în cele trei camere (două duble și una triplă). Baia este comună.

Căsuțele fără baie costă 70 de lei pe noapte, iar celalalte au prețuri de la 80 de lei (cameră dublă) până la 100 de lei (pentru trei și patru persoane). Camerele din casă costă 80 de lei.

În camping sunt mai multe spații de luat masa, o bucătărie cu de toate și loc pentru corturi.

Contact: Petrică Ghioc – 0747 34 44 52

 

Turtle Camp – Greci 

Fix la intrare în Greci, pe partea stângă, este un camping în care încap, printre meri și cireși, în jur de 60 de corturi. Turtle Camp dispune de toalete, dușuri cu apă caldă, grătar, pubele pentru colectarea separată a deșeurilor (Bravo!) și zone de luat masa. Taxa este de 20 de lei pe noapte de adult și de 10 lei pe noapte pentru copiii peste 5 ani.

Contact: Adrian Matetovici – 0743 646 256

 

Agropensiunea Valea Fagilor – Luncavița 

Am scris povestea Agropensiunii Valea Fagilor aici. Pe scurt, casa e complet accesibilă persoanelor cu dizabilități (printre singurele agropensiuni din România ce respectă această condiție) și are trei camere duble, cu băi, bucătărie și terasă. Lista activităților pe care le puteți face prin intermediul agropensiunii e lungă, de la ciclism și tururi culturale până la pescuit și teren de tenis, iar meniul e plin de produse tradiționale. O noapte de cazare costă 100 de lei pe cameră.

Contact: Marian Ilie – 0744.506.822

 

 

Agropensiunea Cetățuia – Luncavița 

Fix în spatele agropensiunii (sau mă rog, în lateralul ei) este pădurea, așa că aerul e tare plăcut și răcoros. Casa are patru camere duble, cu baie, la care se poate adăuga un pat suplimentar, la nevoie. La cerere, pot fi gătite toate cele trei mese, dar puteți să și încingeți grătarul de afară și să vă gospodăriți cum știți mai bine în bucătăria unității. Cazarea costă 100 de lei de cameră pe noapte.

Contact: 0745 307 870

sursa:oanaracheleanu.ro

About Post Author

Lasă un răspuns