"Coasta

Coasta Amalfi, situată în sudul Italiei, este una dintre cele mai frumoase porÅ£iuni ale ţărmului Mării Tireniene, impresionând prin peisajele naturale spectaculoase ÅŸi prin localităţile pline de istorie.

Dincolo de panoramele superbe presărate de-a lungul acestei regiuni, Costiera Amalfitana (cum este denumită în italiană) impresionează atât prin capodoperele arhitecturale ÅŸi artistice ce pot fi observate în oraÅŸele din zonă, cât ÅŸi prin ingeniozitatea localnicilor ce ÅŸi-au construit locuinÅ£ele pe corniÅŸele abrupte de pe coastă. FrumuseÅ£ea acestei regiuni a fost recunoscută ÅŸi de UNESCO, aceasta incluzând în 1997 coasta amalfitană pe lista Patrimoniului Mondial.

Coasta Amalfi, alături de insula Capri, ce este situată în imediata apropiere a peninsulei Sorrentine, reprezintă una dintre cele mai populare regiuni în rândul turiÅŸtilor din întreaga lume. Åži pe bună dreptate! De la nenumăratele monumente artistice ce dăinuie de secole, la minunile lumii antice, trecând prin peisajele spectaculoase, plajele primitoare ÅŸi, evident, bucătăria mediteraneană celebră în întreaga lume, această zona din regiunea Campania constituie o destinaÅ£ie importantă pentru orice călător.

Sorrento, punctul de start al unei aventuri

Cel mai apropiat oraÅŸ de Coasta Amalfi este Sorrento, ce datează de mai bine de 2000 de ani. Situat în apropiere de Napoli, unde se găseÅŸte cel mai apropiat aeroport, dar fără să fie caracterizat de atmosfera haotică ce predomină în urbea napoletană, Sorrento constituie un punct de start excelent pentru călătoria dumneavoastră.

Străzile înguste din centrul oraÅŸului, ce reflectă planul vechiului oraÅŸ roman Surrentum, ÅŸi numeroasele clădiri ce datează de secole bune au făcut din Sorrento o destinaÅ£ie ideală pentru relaxare încă de acum sute de ani, printre numele celebre ce au vizitat această cetate numărându-se Goethe ÅŸi Casanova.

Sorrento este locul ideal pentru a efectua o passeggiata, numele dat de italieni unei tradiÅ£ii ce datează de secole: promenada de seară, efectuată înainte de cină. Fie că doriÅ£i să vedeÅ£i hotelul Tramontano, în care Henrik Ibsen a scris una din piesele sale, să vă plimbaÅ£i prin parcul Villa Comunale sau pur ÅŸi simplu să observaÅ£i atmosfera de pe Corso Italia (stradă ce se închide autovehiculelor după ora 19), veÅ£i aprecia experienÅ£a!

Nu părăsiÅ£i oraÅŸul fără a încerca limoncello, lichiorul tradiÅ£ional produs din coaja lămâilor ce cresc în această regiune. AtenÅ£ie însă: conÅ£ine cel puÅ£in 35% alcool, aÅŸa că nu exageraÅ£i! Această băutură poate fi savurată cel mai plăcut seara, după o cină savuroasă într-unul din restaurantele ce oferă o spectaculoasă panoramă asupra golfului, Vezuviul, insula Capri ÅŸi oraÅŸul Napoli numărându-se printre obiectivele ce pot fi admirate.

""

Capri, destinaţia favorită a celor bogaţi şi celebri

Dacă doriţi să vizitaţi faimoasa insulă Capri, cel mai bine este să porniţi din Sorrento, acesta fiind portul cel mai apropiat de această populară destinaţie. O călătorie cu una dintre ambarcaţiunile cu aripi portante (aşa-numitele hydrofoil) durează 25 de minute.

O destinaÅ£ie populară în rândul persoanelor de vază încă din vreme romanilor, Capri este una dintre cele mai frumoase insule din Marea Mediterană. A constituit mereu un magnet pentru celebrităţi, insula fiind vizitată de-a lungul timpului atât de personalităţi artistice precum Claude Debussy, Thomas Mann, Pablo Neruda sau Somerset Maugham, cât ÅŸi de unele inedite ca Vladimir Lenin. Acesta, vizitându-l pe Maxim Gorky în 1908, a declarat uimit: "Capri te face să uiÅ£i de tot ÅŸi de toate".

Din port luaÅ£i funicularul pentru a ajunge în principalul oraÅŸ, Capri, unde merită să vă opriÅ£i pentru a bea un cappucino în celebra piaţă Umberto I. Dacă nu vă aflaÅ£i în perioada de vârf a sezonului, când insula este suprapopulată, aveÅ£i ÅŸansa să întâlniÅ£i una din numeroasele celebrităţi ce deÅ£in proprietăţi pe insulă.

Capri merită explorată pe jos, nenumăratele poteci oferindu-vă ÅŸansa să observaÅ£i pe îndelete peisajele superbe ale acestei insule, ruinele vilelor conducătorilor romani ÅŸi spectaculoasele formaÅ£iuni naturale, evitând totodată grupurile mari de turiÅŸti.

""

Dacă preferaÅ£i mai degrabă confortul, nu ezitaÅ£i să luaÅ£i un autobuz până în Anacapri, de unde puteÅ£i urca pe muntele Solaro cu ajutorul telescaunului. Odată ajunÅŸi sus, veÅ£i descoperi că efortul a meritat. Peisajul ce poate fi observat din cel mai înalt punct al insulei este uluitor.

""

La coborâre, nu rataÅ£i Villa San Michele, construită la începutul secolului al XX-lea pe ruinele reÅŸedinÅ£ei împăratului Tiberius. Astăzi, această vilă constituie un important obiectiv turistic, fiind renumită mai ales pentru grădinile împodobite cu opere de artă din Antichitate, ce oferă totodată o panoramă impresionantă asupra golfului.

""

Pentru a vizita toate obiectivele importante ce se găsesc pe insula Capri aveÅ£i nevoie de două zile, fiind indicat să petreceÅ£i o noapte pe insulă (mai ales că insula este părăsită seara de majoritatea turiÅŸtilor). A doua zi, nu ezitaÅ£i să vizitaÅ£i Grotta Azzurra, o celebră peÅŸteră marină considerată de mulÅ£i un simbol al insulei. Lumina soarelui se reflectă din nisipul aflat pe fundul peÅŸterii, dându-i apei o intensă culoare albastră.

""

FormaÅ£iunea de stânci intitulate Faraglioni reprezintă un alt simbol celebru al insulei Capri. Una din cele trei stânci găzduieÅŸte o specie de ÅŸopârlă de culoare albastră ce nu mai trăieÅŸte nicăieri altundeva în lume.

""

Din Sorrento pe Coasta Amalfi

""

Odată încheiată vizita în Capri, puteÅ£i începe aventura pe Coasta Amalfi. Dacă doriÅ£i să exploraÅ£i regiunea cu ajutorul unui automobil, Sorrento reprezintă punctul de start al SS 145 (strada statale 145), ÅŸoseaua ce oferă cel mai scurt drum spre Positano, primul oraÅŸ de pe coasta amalfitană.

Åžoseaua 145 face loc în apropiere de Positano celebrei SS 163, supranumită de localnici Nastro Azzuro ("panglica albastră"). Acest drum, ce face legătura cu Vietri sul Mare, capătul coastei amalfitane, este sculptat în stâncile aflate pe ţărmul Mării Tireniene. Pentru că oferă o panoramă spectaculoasă asupra regiunii, SS 163 se numără printre cele mai frumoase ÅŸosele din Europa. Din acest motiv, tinde să fie aglomerată în perioadele de vârf, când mii de turiÅŸti doresc să savureze priveliÅŸtea oferită de ÅŸoseaua amalfitană.

Dacă nu doriÅ£i să conduceÅ£i, dar vreÅ£i să vă bucuraÅ£i de pitorescul peisaj, puteÅ£i încerca unul din autobuzele locale, intitulate SITA, ce fac legătura între Sorrento ÅŸi Positano. Dacă doriÅ£i să scăpaÅ£i de aglomeraÅ£ie, evitaÅ£i lunile de vară ÅŸi începutul lunii septembrie. O metodă alternativă de deplasare între principalele puncte ale coastei Amalfi o reprezintă numeroasele ambarcaÅ£iuni private.

""

Positano este primul popas, acest sat cu mai puÅ£in de 4000 de locuitori marcând începutul coastei amalfitane. Dacă în anii ’50 Positano era un sat sărac în care majoritatea locuitorilor trăiau din pescuit, totul s-a schimbat odată cu popularizarea sa de către John Steinbeck. În 1953 acesta a descris Positano ca fiind "un loc de vis ce nu pare cu adevărat real atunci când eÅŸti acolo, dar care devine real ÅŸi tentant odată ce ai plecat". Din ce în ce mai mulÅ£i turiÅŸti au început să viziteze acest sat de atunci, iar astăzi turismul constituie principala sursă de venituri.

""

În ciuda numărului mare de turiÅŸti, Positano îÅŸi păstrează personalitatea vibrantă, continuând să impresioneze prin casele amplasate pe coasta abruptă, străzile înguste ÅŸi treptele abrupte ce fac legătura între ele.

 

Dacă Positano vi se va părea prea aglomerat ÅŸi costisitor, în continuarea drumului pe coasta amalfitană v""eÅ£i descoperi Praiano, un sat pescăresc plin de istorie. Un obiectiv cheie este biserica San Luca, ce datează de la 1123, în care veÅ£i putea observa picturi din secolul al XVI-lea.

""

Conca dei Marini, un alt sat construit pe faleza abruptă, este cunoscut mai ales pentru Grotta dello Smeraldo (PeÅŸtera de Smarald), o peÅŸteră spectaculoasă în care nenumărate stalactite ÅŸi stalagmite se reflectă în apa ce străluceÅŸte într-o nuanţă de verde graÅ£ie luminii ce pătrunde printr-o crevasă subterană. Se poate coborî în grotă cu ajutorul unui lift, iar jos veÅ£i putea explora această peÅŸteră fascinantă cu ajutorul unei bărci.

 

""

 

Următoarea oprire este în cel mai mare oraÅŸ al coastei ÅŸi totodată cel care-i dă numele: Amalfi. Dacă între secolele al IX-lea ÅŸi al XII-lea Amalfi constituia o importantă republică maritimă ce controla comerÅ£ul în Marea Tireniană ÅŸi care găzduia peste 60.000 de locuitori, astăzi doar 5.345 de persoane mai locuiesc în acest oraÅŸ (dintre care 10 sunt din România, conform ultimului recensământ). La fiecare 4 ani are loc Regata Storica delle Antiche Repubbliche Marinare, în care fostele puteri maritime Amalfi, Genova, Pisa ÅŸi VeneÅ£ia se întrec într-o cursă de ambarcaÅ£iuni, ocazie cu care locuitorii din Amalfi retrăiesc momentele de glorie ale fostei republici.

""

Domul din Amalfi, construit în secolul al IX-lea, reprezintă cel mai important monument al acestui oraÅŸ ÅŸi păstrează nenumărate comori vechi de un mileniu. PorÅ£ile de bronz au fost turnate în Constantinopol în jurul anului 1000, ele fiind cele mai vechi porÅ£i ale unei biserici din Italia.

""

Deoarece oraÅŸul s-a dezvoltat graÅ£ie comerÅ£ului cu porturile din Orient, arhitectura din Amalfi reflectă o importantă influenţă maură, iar aceasta poate fi observată ÅŸi în Ravello. De-a lungul anilor, acest liniÅŸtit sat a găzduit nenumăraÅ£i artiÅŸti, compozitori ÅŸi scriitori, printre care André Gide, Joan Mirò, Truman Capote, Tennessee Williams, Graham Greene sau Leonard Bernstein, iar astăzi reprezintă o oază de liniÅŸte pentru turiÅŸtii ce străbat coasta Amalfi.

Catedrala din Ravello datează de la 1086, iar porÅ£ile de bronz au fost turnate în 1179, ca ÅŸi cele ale domului din Amalfi, la Constantinopol. Un alt obiectiv turistic important este Villa Rufolo, construită în secolul al XIII-lea ÅŸi restaurată în secolulul al XIX-lea. Acest loc de legendă este menÅ£ionat de Boccaccio în Decameron, iar Wagner ÅŸi-a găsit inspiraÅ£ia pentru al doilea act al operei Parsifal în grădinile superbe ale acestei vile.

În Ravello se află o altă clădire celebră, Villa Cimbrone, ce datează din secolul al XI-lea. După ce a fost achiziÅ£ionată în secolul al XIX-lea de un politician englez, Ernest Beckett (viitorul Lord Grimthorpe) , proprietatea a suferit nenumărate modificări, grădina vilei fiind considerată printre cele mai frumoase din Italia.

Cât timp s-a aflat în proprietatea familiei Beckett, Villa Cimbrone găzduit nenumărate celebrităţi, printre care Virginia Woolf, John Maynard Keynes, D. H. Lawrence, Greta Garbo, T. S. Eliot, Jean Piaget sau Winston Churchill. Scriitorul american Gore Vidal, întrebat într-un interviu care a fost cel mai frumos loc pe care l-a văzut de-a lungul numeroaselor sale călătorii, a răspuns că nimic nu poate fi depăşit de "priveliÅŸtea pe care am văzut-o într-o zi senină de iarnă, aflându-mă pe Terasa Infinitului a Vilei Cimbrone, când cerul ÅŸi marea erau fiecare de un albastru atât de puternic încât era imposibil să le deosebeÅŸti". Astăzi, Villa Cimbrone este un hotel de lux, însă grădina ÅŸi Terasa Infinitului (ce oferă o perspectivă spectaculoasă asupra Golfului Salerno) sunt deschise tuturor vizitatorilor.

""

Coasta amalfitană se încheie în Vietri sul Mare, localitate celebră pentru vasele de majolică produse de artizanii din regiune de mai bine de un mileniu. Elemente de ceramică de majolică pot fi întâlnite aproape peste tot în localitate, acestea decorând domul bisericii San Giovanni Batista (ce datează de la 1732) ÅŸi numeroase alte clădiri, pieÅ£e ÅŸi străzi ale oraÅŸului.

Ultima oprire a călătoriei va fi în Salerno, unul dintre cele mai mari oraÅŸe ale regiunii Campania, ce se află în imediata apropiere a Vietri sul Mare. Aici merită să vizitaÅ£i nenumăratele clădiri medievale aflate în centrul istoric ÅŸi Castelul Arechi, ce se înalţă la 263 de metri deasupra oraÅŸului. Pentru a reveni în Napoli puteÅ£i folosi autostrada A3 (dacă aÅ£i călătorit cu maÅŸina) sau unul din trenurile ce pleacă spre urbea napoletană la fiecare 30 de minute. Călătoria durează aproximativ 50 de minute, timp suficient pentru a rememora peisajele superbe pe care aÅ£i avut ÅŸansa să le vedeÅ£i de-a lungul celei mai cunoscute coaste ale Italiei.

Indiferent cât timp veÅ£i petrece pe coasta amalfitană, veÅ£i descoperi că nu o să vi se pară suficient, această extraordinară regiune fiind recunoscută pentru atracÅ£ia sa irezistibilă. Iar dacă înaintea călătoriei v-aÅ£i întrebat de ce nenumărate celebrităţi din întreaga lume au ales să se retragă pe aceste meleaguri, această excursie vă va oferi cu siguranţă un răspuns.

sursa: descopera.ro


Lasă un răspuns