Aşa cum titlul şi coperta pot influenţa succesul unor cărţi, tot aşa numele alese de trupe pot determina evoluţia acestora.

Multe formaţii rock apreciate astăzi de milioane de fani au depăşit dificultăţile legate de impunerea unui nume. Cum ar fi sunat clasamentele muzicale dacă următoarele trupe nu şi-ar fi re-evaluat denumirile. Cum ar fi fost fără Red Hot Chili Peppers, The Beatles, Queen, Radiohead, R.E.M., Pink Floyd, Nirvana, U2 sau Snow Patrol?

Red Hot Chili Peppers vs. Tony Flow & the Miraculously Majestic Masters of Mayhem
Trupa a fost înfiinţată în 1983 de Anthony Kiedis, chitaristul Hillel Slovak, basistul Flea şi toboşarul Jack Irons pe vremea când studiau la Los Angeles. După primul concert sub numele de Tony Flow & the Miraculously Majestic Masters of Mayhem, formaţiei i s-a cerut să revină pe scenă, iar succesul nesperat i-a determinat pe cei patru artişti să adopte numele de Red Hot Chili Peppers. În câteva luni semnau deja un contract cu casa de producţie EMI.

The Beatles vs. The Beetles vs. Johnny And The Moondogs
În 1960, trupa se confrunta cu o problemă majoră, şi anume găsirea unui toboşar permanent. Stu Sutcliffe s-a alăturat formației în ianuarie 1960 (pe vremea când grupul avea 5 membri) şi a propus ca trupa să se numească The Beetles ca un omagiu adus lui Buddy Holly, pionier al rock and roll-ului. Au devenit însă The Beatals pentru câteva luni în acel an. După oscilări între Johnny And The Moondogs, Long John And The Beetles sau The Silver Beatles, în august 1960 s-a decis ca numele să rămână The Beatles.

Radiohead vs. On A Friday
Cei cinci membri fondatori s-au întâlnit pe vremea când studiau într-o şcoală de băieţi din Abingdon. În 1985 au înfiinţat formaţia On A Friday (pentru că vinerea repetau de obicei în camera de muzică a şcolii). O dată cu creşterea numărului de concerte, trupa a devenit din ce în ce mai cunoscută, iar în 1991 a semnat un contract cu casa de discuri EMI care a cerut printre altele şi schimbarea numelui. Radiohead a fost inspirat de titlul unei piese a celor de la Talking Heads.

Queen vs. Smile
La început Brian May and Roger Taylor au cântat într-o trupă ce se numea Smile. Freddie Mercury, fan declarat al trupei i-a încurajat să-şi îmbunătăţească tehnicile de înregistrare. În 1971, Mercury se alătură grupului şi îi schimbă numele în Queen. Tot el este cel care a conceput şi celebrul logo al formaţiei prin combinarea celor patru semne zodiacale ale membrilor.

Pink Floyd vs. The Meggadeaths vs. The Tea Set
După ce au trecut prin denumiri ca The Meggadeaths, The (Screaming) Abdabs, Leonard’s Lodgers şi The Spectrum Five, membrii fondatori s-au decis asupra numelui The Tea Set. Syd Barrett a venit însă cu The Pink Floyd Sound, după ce a aflat de existenţa unei trupe cu acelaşi nume. Pink Floyd este o combinaţie dintre numele cântăreţilor de bules Pink Anderson şi Floyd Council pe care Barrett îi aprecia foarte mult.

Snow Patrol vs. Shrug vs. Polar Bear
A fost înfiinţată în 1994 ca Shrug, nume sub care a fost lansat discul Yoghurt vs Yoghurt Debate. În 1995 a devenit Polar Bear, pentru a evita orice confuzie cu alte formaţii numite Shrug. Sub această titulatură au apărut 3 albume. În 1997 trupa se redenumeşte în Snow Patrol deoarece Eric Avery, fostul basist de la Jane’s Addiction’s, a pus bazele unei formaţii intitulate The Polar Bear.

U2 vs. Feedback vs. Hype
În 1976, Larry Mullen Jr. a postat un anunţ pe un panou de informare şcolară prin care căuta muzicieni pentru grupul The Larry Mullen Band. Şase persoane au răspuns anunţului, printre care şi Bono care a schimbat numele în Feedback. În 1977, trupa a cântat cover-uri numindu-se Hype, însă atunci când Dik Evans a părăsit trupa, strategia de promovare a fost regândită şi numele schimbat în U2 pentru nuanţa de ambiguitate şi mister pe care o oferea.

R.E.M. vs. Cans Of Piss
În 1980 Michael Stipe, Peter Buck, Mike Mills şi Bill Berry au pus bazele unui proiect ce a funcţionat o perioadă scurtă de timp fără nume, întrucât nu se puteau decide asupra lui. După ce au luat în considerare titulaturi precum Twisted Kites, Nego Wives sau Cans Of Piss, Stripe a ales denumirea de R.E.M. într-un mod aleator din dicţionar.

Nirvana vs. Pen Cap Chew
Înfiinţată în 1987 formaţia a trecut prin nume ca Skid Row, Pen Cap Chew, Bliss şi Ted Ed Fred, până când Kurt Cobain a ales Nirvana pentru că „a vrut ca numele să sune frumos şi interesant în loc de răutăcios şi dur precum Angry Samoans”.

Slipknot vs. Meld
În septembrie 1995, toboşarul Shawn Crahan şi basistul Paul Gray au pus bazele grupului The Pale Ones, însă în decembrie formaţia care ajunsese la 6 membri a susţinut primul concert live sub pseudonimul Meld. Într-una din multele nopţi pe care Gray, Crahan și Jordison le petreceau făcând planuri de dezvoltare la staţia de benzină unde Jordinson lucra, s-a născut ideea de schimbare a numelui în Slipknot, inspiraţi fiind de cântecul lor cu acelaşi nume.

Sursa: InfoMusic

Lasă un răspuns