Biletele s-au pus in vanzare si vor fi reduse (pana pe 7 ianuarie) la un spectacol de mult asteptat de iubitorii de muzica populara si usoara.

Nicolae Botgros și orchestra „Lăutarii ” susțin grandiosul spectacol „Altfel” la începutul lui 2019!

Regalul vocilor de aur din muzica ușoară și din muzica populară are loc sambătă, 23 februarie 2019, de la ora 20:00, la Sala Palatului. Toată armonia și emoțiile acumulate în cele patru decenii de muncă asiduă vor fi transmise publicului într-un spectacol extraordinar, sub conducerea Maestrului Nicolae Botgros. 

Cu o seară înainte de Dragobete, românii de pretutindeni sunt invitați la un concert de neratat, pe ritmuri tradiționale, clasice dar și  de muzică populară.

Artiști cunoscuți ai muzicii ușoare dar și maeștri ai muzicii populare românești vor aduce un omagiu muzicii și maestrului Nicolae Botgros printr-un spectacol inedit în care vor auzi cântece din toate zonele.

Așadar, în preajma Sărbătorii iubirii la români, publicul este invitat la o adevărată incursiune culturală și spirituală, printr-o inedită plimbare  prin lumea fascinantă a muzicii de pretutindeni!

Au răspuns deja la invitația unui concert denumit sugestiv „Alfel”, artiști de marcă ai scenei românești, precum Marcel Pavel, Monica Anghel, Paula Seling, Corina Chiriac, Natalia Barbu, Sofia Vicoveanca, Petrica Mâțu Stoian, Ionuț Fulea, Nicușor Iordan, Ion Paladi, Ana Dabija, Lilia Roșca și Tatiana Jacotă, colaboratori  și prieteni de o viață ai maestrului Nicolae Botgros.

***
Nicolae Botgros s-a născut pe 25 ianuarie 1953 în satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul, într-o familie de lăutari. A studiat la Școală de Arte din Soroca și la Conservatorul „G. Musicescu” din Chisinău.

Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocarlia” de la Edinet.

În 1973 este violonist în Orchestra „Mugurel” a Filarmonicii, apoi la „Joc”, ca în 1978 să devină director artistic și prim-violonist la „Lăutarii”.

În 1982, maestrul a fost distins cu titlul Artist emerit și în 1988-cu cel de Artist al Poporului. În 1993 a fost decorat cu Ordinul Republicii.

În 2014, i s-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” al României, în grad de comandor.

În 2002, postul de Televiziune „Romania International” l-a declarat pe Nicolae Botgros drept dirijorul celei mai bune orchestre din întreg spațiul românesc.

Printr-o hotărare de guvern din ianuarie 2014, numele lui Nicolae Botgros îl poartă Școala de Arte din Soroca, unde marele maestru a invătat în anii 1968-1972.

Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare în zeci de tări europene, în Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelandă, precum și în toate tările din spațiul ex-sovietic.

De-a lungul activitătii sale, a acompaniat sute de interpreți din R. Moldova și România: Nicolae Sulac, Zinaida Julea, Lidia Bejenaru, Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin s.a.

Orchestra „Lăutarii” a fost fondată în 1970, iar pe parcursul acestor ani, a susținut mii de spectacole de mare rezonantă în toată Moldova, dar și pe cele mai prestigioase scene din lume – Grecia, Italia, Germania, Franța, Turcia, Danemarca, SUA, Austria, Mongolia și alte tări.

O pagină de referintă în biografia artistică a orchestrei de muzică populară „Lăutarii” o constituie colaborarea cu cei mai reprezentativi exponenți ai tuturor zonelor folclorice din România, fie în spectacole, fie în inregistrări, numărul CD-urilor editate apropiindu-se de 200.

About Post Author

Lasă un răspuns