Un administrator de bloc din Timișoara a vrut să celebreze într-un fel aparte cei 100 de ani de la Marea Unire. Astfel, a vorbit cu locatarii și a vopsit blocul în culorile steagului românesc.

Un bloc din Timișoara a fost îmbrăcat în culori românești de Centenar. E roșu, galben și albastru, iar locatarii lui sunt foarte încântați de noua față a imobilului. Ideea i-a aparținut chiar administratorului de bloc, care recunoaște că este puțin mai naționalist și care crede că orice român trebuie să celebreze cei 100 de ani de la Marea Unire.

„A fost deteriorat destul de rău pe exterior și am hotărât, fiind și Centenarul, să marcăm și noi acest eveniment. Fiind 100 de ani de la Marea Unire, eu cred că tot românul trebuie să sărbătorească. Noi, ca români, trebuie să ne păstrăm tradițiile”, ne-a explicat Stan Cucăilă, administratorul blocului de pe Calea Buziașului din Timișoara.

Blocul nu este la șoseaua principală, dar oamenii care locuiesc în el sunt mândri de rezultatul final. Am găsit trei locatari destul de mulțumiți de ideea administratorului.

„Eu consider că arată bine, lumea ar trebui să știe ce înseamnă 1918-2018. Eu sunt și puțin naționalist, ideea mi-a venit tocmai pentru că este anul Centenarului. Dacă nu era Centenarul, probabil alegeam alte culori”, ne-a mai spus administratorul.

Stan Cucăilă susține că are și autorizație de construcție de la primărie, însă un regulament local privind identitatea cromatică a clădirilor spune că astfel de culori intense pot fi folosite doar pentru elemente decorative.

„La zugrăvirea fațadei se vor lua în considerare următoarele criterii în alegerea culorii: în cazul suprafețelor mari se vor alege culori în tonuri cât mai deschise; alegerea culorii se va face în armonie cu clădirile învecinate; pentru fațadele clădirilor expuse luminii naturale intense se pot folosi culori saturate”, se arată în regulamentul adoptat încă din 2015.

Mai mult, în cazul blocurilor din cartierele orașului, altele decât cele istorice, se acceptă la zugrăvirea fațadelor doar culorile deschise, pastelate, apropiate de cele naturale, în cazul clădirilor cu mai mult de patru niveluri, așa cum este și blocul vopsit în culorile drapelului României. Așa încât e posibil ca gestul asociației de proprietari din Calea Buziașului să nu fie văzut cu ochi buni de municipalitate.