Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,3 s-a produs luni dimineaţă în apropiere de coastele din centrul statului Peru, a anunţat Institutul american de Geofizică (USGS), autorităţile afirmând că 60 de persoane au fost rănite uşor, suferind contuzii sau fracturi.

Cutremurul a provocat "rănirea uşoară a 119 persoane şi a avariat 16 locuinţe" în provincia Ica, a anunţat Institutul pentru Apărare Civilă (Indeci) într-un comunicat emis luni, care prezintă un bilanţ preliminar.

Ministerul Sănătăţii a subliniat că răniţii au suferit "traumatisme uşoare". "Un singur caz este considerat grav, o fractură de bazin. Dar toate celelalte sunt lovituri, tăieturi, contuzii, rezultatul panicii persoanelor care s-au grăbit să iasă din case pe scări", a precizat directorul Indeci din Ica, Cesar Chonate, pentru postul de radio RPP.

Indeci a adăugat că echipele sale de poliţie patrulează luni în zonele rurale din jurul Ica pentru a completa bilanţul.

La Ica, seismul a determinat numeroase familii să iasă pe străzi. Multe dintre ele au preferat să îşi petreacă noaptea în parcuri şi grădini, a anunţat presa locală.

Cutremurul a fost resimţit, mai uşor, în capitala Lima şi în oraşele din sud, cum ar fi Junin sau Ayacucho. Seismul a provocat pene de electricitate şi în comunicaţii în sectorul Ica, situat la 300 de kilometri de Lima, dar aceste servicii au fost restabilite rapid, potrivit Institutului pentru apărare civilă.

Potrivit presei peruane, care citează mărturii de la faţa locului, mai multe locuinţe construite precar au suferit fisuri.

Potrivit USGS, epicentrul seismului, produs la o adâncime de 39 de kilometri, la ora locală 00.11 (7.11, ora României), a fost localizat la 23 de kilometri sud-est de localitatea Ica.

Institutul de geofizică din Peru (IGP) a anunţat, la rândul său, un cutremur cu magnitudinea de 6,2 cu epicentrul la 47 de kilometri sud-vest de Ica şi cu hipocentrul la 48 de kilometri adâncime.

IGP nu a emis alertă de tsunami. Regiunile Pisco şi Ica au fost afectate, în august 2007, de un cutremur cu magnitudinea de 7,9, care s-a soldat cu 500 de morţi şi 200.000 de sinistraţi.

 

Sursa : Mediafax

Lasă un răspuns