Accidentul vascular, insolaţia şi deshidratarea sunt principalele ameninţări ale temperaturilor foarte ridicate. Aflaţi care sunt primele simptome şi cum trebuie să le combateţi.

"Nu

Temperaturi de 37-39 de grade Celsius la umbră, indice de confort termic peste pragul critic de 80, indice de radiaÅ£ii ultraviolete 10 pe o scară de la 1 la 15, cer fără nori ÅŸi nicio pală de vânt. În aceste condiÅ£ii, dincolo de disconfortul resimÅ£it, canicula poate avea efecte grave asupra organismului: atacul cerebral, insolaÅ£ia, deshidratarea.

Gheaţă pe burtă şi la axile

Atacul cerebral. Pentru obezi, canicula este un factor mare de risc pentru atac cerebral. Corpul nu mai transpiră ÅŸi temperatura sare de 40 de grade în mai puÅ£in de zece minute. Primele semne sunt: senzaÅ£ia de amorÅ£eală la nivelul feÅ£ei, al braÅ£ului ÅŸi piciorului pe aceeaÅŸi parte a corpului, dificultăţi de vorbire, ameÅ£eli, stări de vomă ÅŸi dificultăţi de respiraÅ£ie, palpitaÅ£ii ÅŸi dureri de cap ÅŸi în piept.

Dacă aveÅ£i aceste simptome, sunaÅ£i la Salvare ÅŸi aÅŸezaÅ£i-vă în poziÅ£ia culcat până ajung paramedicii. Pentru a preîntâmpina atacul "nu staÅ£i la soare între 11.00 ÅŸi 17.00, nu parcurgeÅ£i distanÅ£e mari prin soare, ieÅŸiÅ£i din casă cu capul acoperit de o pălărie de bumbac, consumaÅ£i peste doi litri de apă, nu beÅ£i cafea sau alcool ÅŸi renunÅ£aÅ£i la fumat", recomandă prof. dr. Vlad Ciurea, medic neurochirurg la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni".

InsolaÅ£ia. InsolaÅ£ia apare atunci când organismul se supraîncălzeÅŸte, transpiră mult ÅŸi nu se compensează pierderile de lichide. Înainte să apară insolaÅ£ia, vă simÅ£iÅ£i epuizat, ameÅ£it ÅŸi aveÅ£i stări de greaţă. În insolaÅ£ie apar deja stări de confuzie ÅŸi chiar pierderea cunoÅŸtinÅ£ei, convulsii, tahicardie, înroÅŸirea pielii, chiar ÅŸi la axilă, vărsături severe ÅŸi diaree.

Chiar ÅŸi cu tratament la UrgenÅ£e, insolaÅ£ia poate pune viaÅ£a în pericol ÅŸi poate lăsa sechele pe termen lung. "Până ajunge Salvarea, pacientul trebuie mutat într-un loc răcoros ÅŸi aÅŸezat asfel încât să fie expus la aer. Trebuie răcorit cu apă rece, dar nu foarte rece, pulverizată pe corp sau aplicată cu un burete. Se mai pot aplica pachete cu gheaţă pe abdomen, pe gât ÅŸi la axile, unde vasele mari se găsesc la suprafaÅ£a pielii. Este interzisă aspirina sau paracetamolul", subliniază dr.Bogdan OpriÅ£a, coordonator SMURD BucureÅŸti.

Senzaţia de gură uscată

Deshidratarea. Deshidratarea poate apărea rapid dacă transpiraÅ£i excesiv ÅŸi nu beÅ£i lichide. Este foarte gravă în cazul nou-născuÅ£ilor, al copiilor ÅŸi vârstnicilor.
Primele semne includ senzaÅ£ia de gură uscată ÅŸi salivă lipicioasă, reducerea cantităţii de urină ÅŸi schimbarea culorii acesteia (urină tulbure ÅŸi culoare închisă), dureri de cap ÅŸi iritabilitate.

În stadiile incipiente, deshidratarea poate fi remediată la domiciliu. "OpriÅ£i orice activitate, înlăturaÅ£i surplusul de haine, consumaÅ£i 2 litri de apă plată în primele două ore, fructe ÅŸi legume zemoase ÅŸi bogate în minerale: roÅŸii, castraveÅ£i, piersici, pere, pepene roÅŸu. Chiar dacă simptomele dispar după câteva ore, este nevoie de câteva ore pentru a înlocui lichidele pierdute", explică Alis Grasu, manager al Serviciului de Ambulanţă BucureÅŸti-Ilfov.

sursa: evz


About Post Author

Lasă un răspuns