Pe lângă alte modificări majore care Å£in de contractele de muncă ÅŸi de timpul de lucru, Guvernul a schimbat, prin noul Cod al Muncii, ÅŸi câteva aspecte legate de concediul de odihnă. Cea mai importantă modificare este cea care stabileÅŸte numărul de zile de concediu neîntrerupt pe care patronul este obligat să vi le dea. AÅŸa că, dacă vrei să pleci în vacanţă ÅŸi tocmai te pregăteÅŸti să depui cererea de concediu, fii sigur că ÅŸtii care îÅ£i sunt drepturile.

""

Cum îÅ£i poate afecta noul Cod al Muncii perioada de concediu (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

Una dintre modificările semnificative pe care le aduce noul Cod al Muncii în legătură cu concediul de odihnă este cea care prevede câte zile poÅ£i pleca fără întrerupere.

Dacă până acum, din cele peste 20 de zile lucrătoare, angajatorul era obligat să îÅ£i dea 15 fără întrerupere, explicaÅ£ia fiind aceea că salariaÅ£ii au nevoie de minimum două săptămâni legate de repaus pentru a se reface după un an de muncă, de la intrarea în vigoare a noii legi, perioada s-a redus la 10 zile.

Asta nu înseamnă că nu îÅ£i mai poÅ£i lua un concediu mai lung de 10 zile odată, dar pot exista cazuri în care patronul să îÅ£i refuze o vacanţă mai lungă, pentru că are legea de partea sa.

Durata efectivă a concediului sau alte dispoziÅ£ii legate de perioada de repaus se pot stabili ÅŸi prin contractele colective de muncă sau prin regulamentele interne, dar cu respectarea legislaÅ£iei în vigoare.

Angajatorul este obligat să îÅ£i acorde cele peste 20 de zile de concediu în fiecare an, iar efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile excepÅ£ionale prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil. Angajatorul este, de asemenea, obligat să acorde angajatului zilele de concediu neefectuate până la sfârÅŸitul anului următor.

CiteÅŸte mai multe despre cum îÅ£i poate afecta noul Cod al Muncii perioada de concediu pe www.incont.ro.


About Post Author

Lasă un răspuns