Măsuri speciale din cauza COVID19. Israelul interzice accesul străinilor veniți din Italia, Japonia anulează evenimente sportive și adunările publice, închide parcuri și școli.

Autorităţile din Elveţia au anulat orice eveniment public din cauza coronavirusului.

Elveţia a decis vineri să interzică cel puţin până la 15 martie orice eveniment public sau privat la care ar participa mai mult de 1.000 de persoane, din cauza epidemiei cu noul coronavirus care a contaminat nouă persoane pe teritoriul său.

În continuarea comunicărilor privind existența unor cazuri confirmate de infecție cu virusul COVID-19 – Italia (coronavirus) în Republica Italiană (zona Lombardia și Veneto), Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Autoritățile locale au luat o serie de măsuri de natură a preveni răspândirea virusului în regiunile care concentrează marea majoritate a cazurilor (zona Lombardia și Veneto). 

Măsurile includ: 

– formarea unui cordon sanitar în jurul regiunilor afectate, prin interzicerea ieșirilor și intrărilor cetățenilor în regiunile Lombardia și Veneto, care reprezintă focarul italian al epidemiei;

– suspendarea serviciilor de educație pentru copii și școli și stoparea excursiilor educaționale în cele două regiuni;

– suspendarea activităților serviciilor publice, fără a suspenda furnizarea de servicii esențiale și de utilitate publică;

– suspendarea anumitor tipuri de activități comerciale, cu excepția celor care oferă servicii esențiale;

– limitarea accesului sau suspendarea serviciilor de transport public de mărfuri și pasageri, cu excepții în cazuri specifice;

– amânarea manifestărilor sportive din cele două regiuni (inclusiv a partidelor de fotbal din Serie A).

Până la acest moment, misiunea diplomatică și oficiile consulare române de pe teritoriul Italiei nu au fost notificate de către autoritățile italiene cu privire la existența vreunui caz confirmat de infecție cu COVID-19 – Italia (coronavirus) printre cetățenii români.

În acest context, MAE reiterează importanța respectării cu strictețe a  recomandărilor autorităților italiene pe acest subiect. 

Mai multe informații pot fi consultate pe site-ul Ministerului italian al Sănătății: http://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/homeNuovoCoronavirus.jsp?fbclid=IwAR2AGpH-AxwAJj4u4oQ5BK9GorgN7HoyROpcdSKtA0ngg80acjNQA_Zp64o.

Conform datelor transmise de autoritățile române din domeniul sănătății, „persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile, intră în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene.”

Ambasada României la Roma, prin intermediul task force-ului constituit la nivelul misiunii diplomatice, menține contactul în permanență cu Protecția Civilă Italiană și alte autorități italiene cu atribuții în gestionarea situației.

MAE reiterează că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Roma: +390683523358; +390683523356; +390683523369, +390683523371, +390683523374, +390683523352; +390683523344, Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207, +39 0240074018 și Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Roma: +393451473935, respectiv al oficiilor consulare la Milano: +39 366108 1444 și Trieste: +39 340 8821688.

Israelul recomandă evitarea călătoriilor în străinătate și interzice accesul străinilor veniți din Italia. Pe de altă parte, în Coreea de Sud sunt cozi uriașe în fața magazinelor ce vând măști.

Iar SUA iau în calcul măsuri extraordinare pentru a crește producția de echipamente de protecție împotriva coronavirusului.

Stare de urgență în nordul Japoniei, în regiunea Hokkaido. Localnicii sunt sfătuiți să evite deplasările în următoarele săptămâni.

Și la Tokyo, dar și în alte regiuni, se anulează evenimentele sportive și adunările publice, se închid parcurile de distracție și școlile.

În Coreea de Sud este cod roșu, sunt confirmate peste 2000 de cazuri. Sunt cozi uriașe la măști de protecție. Stocurile sunt limitate, așa că fiecare persoană primește câteva bucăți, după câteva ore de așteptare.

În China a intrat în teste liftul controlat vocal, o tehnologie prin care se evită contactul direct al utilizatorilor cu butoanele liftului. Este conceput în special pentru spitalele din provincia Hubei, focarul epidemiei de coronavirus.

Experții chinezi au atras atenția că virusul se răspândește și prin contactul cu butoanele lifturilor, așa că oamenii au fost sfătuiți să folosească șervețele sau dispozitive minuscule aplicate pe deget.

În Israel, persoanele care vin din Italia și nu au cetățenie israeliană au interdicție de a intra în țară. 50 de pasageri aflați la bordul a trei avioane venite din Italia au rămas pe aeroportul din Tel Aviv, fiind nevoiți să se întoarcă în Italia.

Pe de altă parte, au fost pregătite 10 secții de vot pentru israelienii aflați în carantină, care vor să voteze luni, la alegerile legislative. Experimental, a fost lansat și un echipament pentru testare în cazul COVID 19, care este adus solicitantului acasă, când anunță că se simte rău.

MAE: Recomandări privind călătoriile în străinătate în contextul răspândirii infecției cu COVID-19

În contextul răspândirii infecției cu COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se află sau intenționează să călătorească în străinătate să se informeze din timp cu privire la măsurile dispuse de autoritățile din țara de destinație/tranzit în contextul demersurilor de gestionare și limitare a răspândirii infecției cu COVID-19.

Încă 47 de decese provocate de coronavirus în China; 427 de noi cazuri de îmbolnăvire confirmate. În afara Chinei au fost înregistrate în total 87 de decese, iar bilanţul global este 2.922 de persoane ucise de coronavirus. 

BBC: Cel puţin 210 persoane au decedat în Iran din cauza coronavirusului.

About Post Author

Lasă un răspuns