Consumul moderat de bere, cu şi fără alcool, este o modalitate de rehidratare după efort fizic, arată un studiu realizat de cercetătorii spanioli de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Granada şi a celor de la Consiliul Superior de Cercetări Ştiinţifice din Madrid.

Studiul cercetătorilor spanioli a fost prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată în staţiunea Mamaia de Asociaţia "Berarii României".

Alin Popescu, specialist în medicină sportivă, a declarat în conferinţa de presă că studiul a fost realizat pe 16 voluntari, cu vârste între 20 şi 30 de ani, într-o stare fizică bună, practicanţi obişnuiţi de activităţi fizice şi consumatori obişnuiţi şi moderaţi de bere.

"Berea aduce elemente care înlocuiesc pierderile ocazionate de exerciţiile fizice cum sunt aminoacizii, diverse minerale, vitaminele din grupa B şi antioxidanţi. Printre alte proprietăţi, berea, consumată moderat, este o băutură rehidratantă ideală", a spus Alin Popescu.

Potrivit acestuia, obiectul cercetării a fost acela de a studia berea ca băutură rehidratantă, după un exerciţiu fizic obişnuit.

""

Subiecţii a fost supuşi unui protocol de exerciţii (60 minute de alergare) şi în condiţii de temperaturi ridicate (35 de grade Celsius şi 60% umiditate relativă).

Exerciţiul a stabilit unele pierderi hidrice de 1,5 – 2 litri, ceea ce corespundea unei pierderi a greutăţii corporale de 2 – 2,5%.

Subiecţii au realizat acest protocol de exerciţii de două ori, în ordine aleatorie şi la un interval de trei săptămâni. După una dintre probe, se rehidratau cu apă în cantitatea dorită, iar după cealaltă se rehidratau cu cantităţi moderate de bere şi apoi apă la cerere.

"După analizarea unei serii de parametrii care indicau nivelul de hidratare, compoziţia corporală, endocrino-metabolici şi psiho-cognitivi (coordonare, atenţie, discriminare, timp de percepţie – reacţie, câmp vizual) s-a constat că berea permitea recuperarea pierderilor hidrice şi modificărilor de diverse tipuri, determinate de exerciţiu, în aceeaşi măsură ca şi apa", arată studiul realizat de cercetătorii spanioli.

Lasă un răspuns