Liszt şi Strauss, într-un concert cu public dirijat de Iosif Ion Prunner cu ocazia Anului György Cziffra 100

 

Un concert condus Iosif Ion Prunner, organizat cu ocazia Anul György Cziffra 100, va fi prezentat de Filarmonica „George Enescu” pe 25 şi 26 noiembrie, la Ateneul Român.

Programul este alcătuit din  Concertul nr. 1, în mi bemol major, pentru pian şi orchestră, S.124 de Franz Liszt şi din două lucrări de Richard Strauss: Serenadă pentru instrumente de suflat, op. 7 şi Metamorfoze pentru 23 de instrumente de coarde.

Solist în concertul pentru pian de Liszt este artistul maghiar Marcell Szabo, distins cu Premiul Cziffra-Festival Talent în 2019.

Publicul va putea participa în proporţie de 30% din capacitatea Sălii Mari a Ateneului Român, conform condiţiilor sanitare în vigoare.

„Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Liszt – strălucitor, extrovertit, afişând o evidentă pasiune a etalării virtuozităţii pianistice – a fost compus în jurul anului 1835, iar în următoarele două decenii, compozitorul a tot revenit asupra schiţelor.

În 1855, Concertul nr. 1 vede lumina scenei, la Weimar, cu Liszt ca solist şi Hector Berlioz la pupitru. De-a lungul celor patru părţi – care, prin alura lor, amintesc de succesiunea mişcărilor unei simfonii clasice – dramaturgia concertului se desfăşoară continuu. Totodată, în timp ce primele trei părţi au teme proprii, ultima mizează pe recapitularea materialului din secţiunile anterioare, acum într-o nouă lumină”, apreciază muzicologul Octavia-Anahid Dinulescu.

Dirijorul Iosif Ion Prunner, care este şi coordonatorul Corului Filarmonicii „George Enescu”, a punctat: „În partea a doua a concertelor se regăseste un arc peste timp al creaţiei lui Richard Strauss. De la Serenada pentru suflători op. 7, o muzică romantică pură, fără frământări, fără incertitudini, la opusul compus în ultima lună a celui de-al Doilea Război Mondial (1945), intitulat Metamorfoze. Această lucrare pentru 23 de instrumente care devin soliste sugerează transformările pe care războiul cumplit le-a adus în sufletul oamenilor. Este printre ultimile opusuri ale lui Strauss, acest mare romantic”.

Maestrul Iosif Ion Prunner este de peste 20 de ani dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu”. Născut într-o cunoscută familie de muzicieni (Prunner – Silvestri), prezenţi timp de peste un veac pe scena Filarmonicii, el a început studiul pianului cu tatăl său la vârsta de 5 ani. După absolvirea Universităţii de Muzică, a fost pianist concertist şi de muzică de cameră în ţară şi în străinătate (Germania, Rusia, Cehia, Elveţia). În acelaşi timp, a studiat dirijatul cu Constantin Bugeanu şi Sergiu Comissiona, fiind numit prin concurs dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu” de către Cristian Mandeal, directorul Filarmonicii. În acea perioadă a condus corul în toate manifestările susţinute de acesta în concertele a cappella, cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, dar şi cu marile orchestre europene şi dirijorii lor.  A colaborat cu renumite ansambluri europene, precum Corul Orfeu (San Sebastian), Orchestra Capitol – Toulouse şi Filarmonica Rusă, pe importante scene. În concertele susţinute ca pianist, dirijor, dirijor de cor, a colaborat cu personalităţi ale vieţii muzicale internaţionale, printre care Neil Stuart, Tougan Sukiev, Daniel Barenboim, Pietro Colombara şi Valentin Gheorghiu.

Muzicianul Marcell Szabó s-a născut la Budapesta în 1987 şi a început să cânte la pian la vârsta de 8 ani. Şi-a început studiile la Şcoala de Arte Kálmán Nádasdy din Budafok, având-o drept mentor pe profesoara Katalin Csáky.  A câştigat premiul I la International Chopin Piano Competition de la Budapesta în anul 2004, fiind în acelaşi timp şi laureatul a numeroase premii ale concursurilor anuale de pian organizate la Budapesta. În 2018, a fondat Festivalul de Muzică Rusă din capitala Ungariei, iar în 2019 a fost distins cu Premiul Cziffra-Festival Talent. Artistul a susţinut concerte în săli prestigioase din Viena, Amsterdam, Lisabona, Dortmund, Paris, Madrid, Hamburg, Bruxelles şi Luxemburg.

About Post Author

Lasă un răspuns