UnSimilar – Studio Cabal     F/W 2015-2016

       Colectia Toamna-Iarna 2015-2016

   UnSimilar a brandului Studio Cabal, este dinamica si sofisticata in egala masura, definita printr-un stil boem cu influente etnice.

   In cadrul acestei colectii, Studio Cabal armonizeaza si actualizeaza influente contrastante din perioada colonialismului, reinterpretand teme caracteristice miscarii artistice de la finele secolului XIX cunoscuta sub numele de Confreria Prerafaelitilor.

  Consecventa esteticii Studio Cabal, extrem de actuala si nuantata, colectia Un-Similar combina elemente deconstructiviste, juxtapuneri si croieli inovatoare cu detalii utilitare si finisaje “raw”, punand accent pe utilizarea de materiale organice, naturale: lana, piele, matase, in combinatie cu materiale eco precum blana artificiala, imprimata.

   Un-Similar propune piese vestimentare care, laolalta, compun o garderoba excentrica, cu un stil totodata bine definit si subtil.

   Asteapta-te la printuri cu accente romantice si detalii executate manual, siluete dezinvolte contrabalansate de piese in layere, cu croieli structurate: geci, paltoane, sacouri, veste de purtat peste palton, dar si la caciuli-palarie, cape si saluri, la imprimeuri stilizate si contururi fluide, intr-un amestec unic de boem si nonconformism cu rafinament si senzualitate.

     Aceasta este viziunea noastra pentru tine.

 

                  Drumul Matasii – Utopic by Mona Vulpoiu `

      `Drumul Matasii„ a pornit de la colectia „Mongolia„ si a extins paleta cromatica si stilistica initial usor dramatica, indulcind unghiurile ascutite, evidentiind un spirit feminin mai sinuos si mai ludic.

        Colectia „Drumul Matasii„ celebreaza schimburile culturale ce aduc influente si fuziuni estetice, propune un stil contemporan cu influente etnice ce pune in valoare o femeie activa, originala, independenta, cu o gandire libera si o pronuntata latura artistica.

   Pentru a sustine diversitatea cu o nota inovatorie am folosit materiale specifice podoabelor traditionale din China si India combinandu-le neconventional: argint si alama cu lana, ciucuri si monede, clopotei metalici ,pietre ,si am schimbat functiunea acestor bijuterii in scopul de a complementa tinute extravagante si urbane.

 

                BIANCA NEGREA – Fuse

   Conceptul acestei colecții rezidă in investigarea elementelor ce țin de obiceiul de iarnă din mărginimea sibiului, numit ”obiceiul urșilor și al burduhoșiilor”, care incă dăinuie în comuna Cârța.

   În cadrul acestei sărbători, considerată una dintre cele mai vechi ale locului, tinerii satului se împart în două cete, respectiv urși și burduhoși.

   Cel dintâi, ursul, este considerat un animal sacru și un adevărat simbol purificator, fiind personajul pozitiv.

   Pe cealaltă parte, burduhoșii reprezintă personajele negative ce simbolizează răul. Ei iau pe rând gospodăriile localnicilor pentru a-i murdări cu funingine.

   Se consideră că toți cei murdăriți sunt purificați și vor avea un an mai bun.

   Tinerii costumați în urși sunt înveliți în aproximativ 60 de metri de funie confecționată din fân răsucit, în timp ce personajul negativ, burduhosul, este imbrăcat in zdrenţe colorate.

   Prin intermediul costumelor, horei, cântecelor specifice, pocniturilor de bici, precum și al focului, se creează un ritual de purificare, reprezentat de lupta dusă între cele două cete pentru ca spiritele rele să fie ţinute la distanţă.

   Aceste elemente sunt extrase, trecute printr-un filtru personal, precum și transformate, astfel incât să fie adaptate prezentului. Principalul subiect de inspiratie este costumul din paie al ursului.

   Un alt subiect care m-a inspirat pentru fundamentarea acestei colectii îl reprezintă manifestul cultural Subcarpati.

   Aceasta este, in mod cert, o zona pe care am inteles-o si in care ma regasesc pe deplin.

   Astfel, în crearea tinutelor am pornit de la produse vestimentare cu structura simplă pe care le-am dezvoltat pe parcurs, dar și elementele reprezentative ale costumului din paie, respectiv volumul și materialitatea acestuia, stilizate până la abstracție.

   Culorile pe care le-am folosit sunt preluate din sobrietatea cromatică a costumului popular din mărginimea sibiului, zonă in care are loc in fiecare an ”obiceiului ursilor si al burduhosilor”, dar are legătură și cu funinginea cu care se murdaresc în acest ritual, pentru purificare.

 

      Multiglitter Men    –   Loredana Ghetie

   Am dorit sa dezvolt sau sa “vorbesc” in colectia prezentata ideea de narcisism si metrosexualitate, cu referinte explicite la societatea urbana, glamour si superficialitate contemporana introducand conceptul de Multiglitter Men.

   Tinutele, imbracate in show pe modele feminine frizeaza kitch-ul, dar raman extrem de calitative, purtabile si cool si pot fi cu usurinta adaptate pentru street fashion .

   Definirea identității masculine prin intermediul artei contemporane este unul din punctele de interes sublineate în colectie..

    Pornind de la costumul masculin, în cadrul temei s-a urmărit trecerea de la tradiționalism, de la masculin la feminin, punându-se în valoare structurile propriuzise în contextul vestimentației contemporane.

   Colecția adresată doamnelor din mediul urban, este realizată cu ajutorul acestor forme geometrice,linii simple,drepte ,dar cu un croi atipic ,in cele din urma ,obtinandu-se un design conceptual, glam si versatil.

   Vorbim despre interferențe culturale analizate prin prisma globalizarii.

  Ambiguitatea între masculin și feminin, putere și fragilitate, opulență, trecut și prezent. Aceste contraste reflectă multiplele fațete ale femeii secolului 21 și, mai presus de toate, celebră stilul ei personal.

    Cuvintele cheie ce stau la baza colecției personale sunt : Lifestyle, masculin, subcultra, metrosexualitate, narcisism, atentie,glitter, consumerism ,urban lights ,reinterpretare, opulenta.

 

          Sandra Chira

   Memoria Umbrei F/W 2015-2016

   Memoria umbrei tratează problematica identității ancorată în contextul contemporan, sub influența noilor teorii psiho-sociale referitoare la modalitățile de formare, evoluție sau decadență a indivizilor în cadrul societății.

    Este o întruchipare a nevoii de apartenenență, inspirată de actualitatea socială creatoare de confuzie, sentimente de dezrădăcinare și nesiguranță sub influența globalizării și a uniformizării în masă.

    Interesul actual față de noutate ”cu orice preț” a declanșat fenomenul denumit criză de identitate.

    Am constatat lipsa de atenție față de reperele și valorile tradiționale, în favoarea unei preocupări excesive față de tot ceea ce este nou, schimbător, high-tech și în primul rând aparent inaccesibil.

    Memoria umbrei este o încercare de a semnala efectele nocive ale modei asupra stabilității identității persoanei, luând forma unei invitații de a privi lucrurile mai profund, către origine și nu întotdeauna către noutatea imediată.

    Instabilitatea și fragmentarea identitară este asociată umbrei – umbra care însoțește persoana, într-o continuă metamorfoză, ca formă de dedublare.

   Motivele tradiționale decupate în porțile maramureșene, gardul împletit din nuiele și acoperișurile din șindrilă sunt arhetipuri ale aspectelor identitare fundamentale, preluate din peisajul rural natal al Maramureșului – valori date uitării.

   Haina se poartă și devine poartă către mesajele cu care creația vestimentară este înzestrată.

   Colecția ilustrează la nivel cromatic interferența dintre spațiul urban auster, reprezentat în nuanțe de griuri colorate, alb și negru, și spațiul arhaic, transpus prin armonia culorilor roșu vermillon, roșu de cadmiu și brunuri.

   Imprimeurile digitale aduc în prim plan motivul umbrei. Materialele textile variază de la gros la subțire, de la fin la texturat, de la rugos la pufos, creațiile vestimentare găsindu-și expresivitatea în aceste raporturi antagonice.

 

      Ludmila Corlateanu      –   Pre-colectia / colectia Primavara / Vara 2016.

    Tema principala este Franta – in complexitatea ei.

   Intalnim de la Rochii pastorale din stofe cu carouri Vichy in combinative cu buline ludice – specifice Normandiei; pana la rochii sobre care au imprumutat albastrul dungat al camasilor barbatesti – cumva mirosind a Labanda si amintind de starea de libertate a Provence-ului; totul culminand cu o incursiune sentimentala in istoria Parisului intr-o mica aventura tematica cu Marie Antoinette prin rochiile de seara din brocard opulent, dar simultan usoare si moderne ca o adiere de timp peste terenurile atat de incarcate de spirit si de estetic pe care Franta – le-a daruit lumii frumosului si spiritualitatii, mai ales prin Moda si Arta pura.

    Acestea sunt doar cateva axe tematice si de aventura vestimentara, printr-o Franta ideala si vie, ca un omagiu intens dar spontan adus libertatii si esteticii daruite, printre multe altele, de tara democratiei si de Orasul Luminilor, intregii lumi.

    Ludmila Corlateanu Primavara-Vara 2016 – o nostalgie pastel, o poetica eterata a unui spirit nemuritor, esenta a umanului: Franta.

Vive la France ! 2016

 

              MARIE OLLIE –   COLECTIA TOAMNA/IARNA 2015-2016

     Cu accente de macramé aplicat manual si linii expresive si asumate, Colectia Toamna/Iarna 2015-2016 Marie Ollie sugereaza romantismul suav al erei victoriene transpus catre modernism.

   Liniile feminine implinite de o nota de masculinitate, nuantele calde de bej moderate de versatilul alb-negru, transparenta voalului si fluiditatea matasii, creeaza un stil transcendent si peren.

   FALL/WINTER 2015-2016 COLLECTION With touches of manually applied macrame and assumed expresive lines, Marie Ollie’s Fall / Winter 2015-2016 Collection suggests the suave romanticism of the Victorian era transposed by modernism.

   Feminine shapes fulfilled by a touch of masculinity , warm shades of beige cooled by the versatile black and white , veil transparency, silk fluidity – all create a transcendental, perennial style .

 

    Riturile abordate în cadrul colecției se referă la împrejujrările importante ale vieţii, la episoadele ceremoniale: naşterea, căsătoria, înmormântarea, acestea având o dimensiune culturală, fiind evenimente marcate prin rituri sau ceremonii.

   Colectia urmăreşte stagiile prin care personajul parcurge aceste etape prin transpunerea normalului, cotidianului şi a banalului in ceremonialuri de pregatire a intampinarii, adaptării şi modifcării noului statut.

   Naşterea şi moartea, vârstele umane si cosmice, toate reprezinta modele ale trecerii naturale explicate sub forma poveștilor sacre, a miturilor si legendelor.

   Colecția a avut ca punct de pornire o tema universal – riturile de trecere, dar și ceremoniile legate de aceste rituri, cu trimiteri către vestimentația ceremonială, precum cămașa de botez, straiele de nuntă, hainele de doliu.

   Semnificația veșmântului în cadrul ceremoniilor și rolul pe care îl are acesta în contextul trecerii la o anumită identitate simbolică sunt surse de inspiraţie în cadrul acestei colecţii.

   Ideea din spatele colecţiei s-a bazat rituri şi ceremonii, care are ca scop aducerea în prim plan al unui aspect universal, astfel conturându-se un personaj atemporal, iar veşmântul surprinde contextul ceremonial dar și starea de tranziție la care este supus personajul.

   

             Silvia Serban  –  “Obligatoriu”

    " Obligatoriu" este o colecție capsulă inspirată din efectele evenimentelor recente, propusă de designerul Silvia Șerban în exclusivitate pentru Gala Avanpremiere.

    Sunt puse împreuna piese din colecțiile A/W2015 și S/S 2016, legate între ele de elemente care aduc încă odata în atenție diversitatea de care suntem înconjurați.

   Suntem intr-un moment in care este obligatoriu sa renuntam la tipare.

   Este obligatorie și dezbracărea de haina consumată a trecutului pentru a imbraca ceva nou, ceva surprinzător.

   Forma prea-știută se deconstruiește pentru a construi noul, culoarea se combină într-un haos ordonat iar privirea zărește o nouă femeie.

  Femeia care îmbrațișeaza viitorul lăsîndu-se uimita de paradoxul puterii și vulnerabilității, a ceea ce este greșit si corect, a ceea ce este autentic din inimă și ce e născocirea minții.

 

             SIMONA SEMEN   –  Primăvara/Vară 2016

    Inspirată de lumea fascinantă a baletului și de grațioasele siluete ale dansatoarelor lui Degas, colecția SIMONA SEMEN Spring-Summer 2016 este o pledoarie vestimentară închinată feminității și renașterii adusă cu fiecare revenire a Primăverii, simbolizată aici de etericele balerine.

    Rochiile rămân produsul cheie și în acest nou sezon, abordarea lor este însa total diferită, fiecare nouă colecție a designerului transformându-se astfel într-un test de reinventare a produsului iconic pentru demi couture-ul explorat în ultimele sezoane.

   Pentru primăvară/vară 2016 rochiile sunt tratate într-o maniera fragilă, de un romantism feeric ce lasă însă loc si personalității celei ce o poartă.

   Nuanțele pastelate de roz fanat, grej, bej, lila lavandă sau piersică coaptă sunt mixate cu accente de auriu intens; siluetele sunt fluide, alternând delicatețea voalului și a tulului cu decupajele structurate ale dantelei sau rigiditatea și greutatea brocartului.

   Corsajele solist sunt bogat ornamentate în cristale și dantelă, tăieturile provocatoare, transparențele studiate, osmoza acestora transformând femeia care le poartă într-o adevărată seducătoare.

   Salopetele, nostalgic-disco, cu talia supra-înălțată, decolteuri ample și talia marcată cu cordoane sincronizate, sunt elementele de contrapunct ale colecției, conturând imaginea unei femei eterice, prin delicatețe și fragilitate, dar fascinantă, prin siguranța și încrederea pe care le degajă.

   Capele închid triunghiul stilistic al colecției prin formule hibrid robe-cape și deux-piece-uri rochie-capă, formule inedite extrem de plastice.

    SIMONA SEMEN Primăvară/Vară 2016 ne oferă un periplu prin fanteziile umanului de la Marile Balete, la Scala din Milano și Teatrul Balșoi, din Parisul Regelui Soare în Londra celor mai noi spectacole creative, mixate într-un mod unic de designer.

    Noul romantism marca SIMONA SEMEN este fresh, înventiv, senzual și ultra-feminin.

 

            MUSETTE –   Un nou teritoriu al feminității, colecția Musette SS 2016 este amestecul amintirilor unei femei, momente care i-au marcat viața sau doar fantezii – Japonia, anii 70, Coasta Dalmată.

    Un spațiu care atrage și intrigă, intuitiv și organic, cu o singură regulă – "Să nu existe reguli!“.

    Singurul lucru care contează este interiorul și el hrănește mai departe caracterul unic.

       Musette SS 2016 –  este povestea femeii moderne care își cere înapoi identitatea, protestând împotriva normelor, un simbol al libertății recâștigate.

    Colecția prezintă forme robuste care aduc energie și stabilitate, suprapuneri de materiale metalice, tehnici inovative care evocă viitorul și străluciri de oglindă care permit luminii să pătrundă în culoare, toate acestea provocând adevărata schimbare – cea care vine din interior.

About Post Author

Lasă un răspuns