Cod roÅŸu de scumpiri! În magazine, unele alimente de bază au ajuns la preÈ›uri aproape duble în ultimul an. Mai mult, fructele ÅŸi legumele sunt mai scumpe vara faţă de iarnă, deÅŸi se presupune că recoltele noi ar trebui să scadă tarifele. Ceea ce îi sperie ÅŸi pe reprezentanÅ£ii Ministerului Agriculturii care dau un verdict alarmant: România e cât pe ce să fie lovită de criza alimentară!

Scumpiri la alimente / FOTO: Grup RC
 



4 lei ÅŸi 82 bani, atât costa in hipermarketuri un litru de lapte. Un preÅ£ mai mare cu 72% faţă de preÅ£ul din iunie anul trecut. Paradoxul este că producătorii n-au făcut nicio scumpire în ultimul an.

Telemeaua costă mai mult cu 30% în hipermarketuri. Zahărul s-a scumpit cu 65 de procente. Mai îngrijorător e că deÅŸi pe timp de vară ne-am aÅŸtepta la preÅ£uri mai mici, în magazine lucrurile stau exact invers.

Cartofii sunt mai scumpi in toiul verii decât în mijlocul iernii. AceÅŸtia costă 2 lei si 19 bani faţă de 1,75 lei cât costau în decembrie 2010.

"Cartoful la producator la ora actuala e în jur de 1 leu, sub 1 leu, se plâng fermierii ca nu pot să vândă cartoful mai mult de 0,8 -0.9lei ÅŸi nu ÅŸtiu cum ajung la 2 lei în supermarketuri", a declarat Ioan Benea, preÅŸedintele FederaÅ£iei NaÅ£ionale a Cartofului din România.

Institutul NaÅ£ional de Statistică arată că fructele proaspete s-au scumpit în medie în prima jumătate a anului cu aproape 30%, iar cartofii cu 35 de procente. PreÅ£urile îi surprind ÅŸi pe oficialii din Ministerul Agriculturii.

"Deci s a scumpit o data cu diferenÅ£a de TVA, culmea e că la producător nu s-au scumpit preÅ£urile", a declarat Adrian Rădulescu, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii.

Concluzia revine tot autorităţilor.

"Majorarea preÅ£urilor în condiÅ£iile în care consumul a scăzut începe să fie un mic semnal că ne îndreptăm cu paÅŸi mici sau siguri spre ceea ce previzionează o criză alimentară", a spus Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.


About Post Author

Lasă un răspuns