„Noi, semnatarii petiţiei şi români cu drept de vot, îi cerem demisia lui Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe şi responsabil pentru organizarea alegerilor în diaspora. Cerem demisia pentru sabotarea, încă o dată, a românilor de peste hotare şi a dreptului acestora de a vota. Vă îndemnăm să vă daţi demisia urgent, pentru că sunteţi incompetent”, se arată în textul petiţiei iniţiate ca şi Campanie Declic.

Românii aflaţi în străinătate, în special în Europa, s-au mobilizat peste aşteptările autorităţilor de la Bucureşti. S-au format cozi imense, dar oamenii nu şi-au pus problema să renunţe. Unii au stat şi 11 ore la rând.

Autoritățile au fost depășite de afluxul de votanți, mult mai mare decât cel estimat.

În fața secțiilor de votare s-au format cozi la scurt timp după deschiderea urnelor. S-au întins pe sute de metri în Dublin, Munchen, Ulm, Sttutgart, Hamburg, Malmo, Padova, Lion,  Eindhoven și în orașe din Italia.

De la răbdarea inițială a alegătorilor, la huiduieli și spirite aprinse s-a ajuns în numai câteva ore.

Am venit pentru că-mi pasă, dacă nu-mi păsa, stăteam acasă, spune un român din Bochum, Germania. E coada de un kilometru și, în România, oamenii nu se duc la vot, spune un alt roman din Spania.

Și în Spania, unde există o puternică comunitate de români, cozile la secțiile de votare au pus la încercare nervii oamenilor, atât la Madrid, cât și în alte localități.

Românii din Alcalada, care au venit la singura secție de votare organizată în oraș, au fost nemultumiți că au fost nevoiți să aștepte cu orele pentru a-și exprima opțiunea pentru candidații români la PE și pentru referendumul convocat de președintele României.

375.000 de români au reușit să voteze în secțiile din diaspora.

„Cine era ministru de externe în 2014, când au fost infernalele cozi la vot din diaspora? Veşnicul Teodor Meleşcanu, al cărui minister declară sfidător, 5 ani mai târziu, când iară sunt cozi imense, că totul e OK cu cele 441 de secţii din diaspora”, mai scrie în petiţia online.

Iniţiatorii acesteia spun că MAE „anunţă trufaş” că au fost „incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineţii”, deşi informaţiile din Munchen, Londra, Amsterdam, Oslo, Roma şi alte zeci de locuri arată cozi imense, cu mii de oameni stând la rând.

„Vă rugăm să ne spuneţi cum să facem, sunt mii de oameni la coadă. Nu vor avea timp să voteze cu toţii. Ce să facem?. Aşa suna apelurile primite la call center-ul alegerilor. Oamenii sună din Munchen, Zurich, Dusseldorf şi multe alte oraşe. Semnează acum pentru ca Teodor Meleşcanu, incompetentul şef în ceea ce priveşte algerile din diaspora, să îşi dea demisia”, mai arată iniţiatorii petiţiei.

Până în jurul orei 19:00, petiţia a fost semnată de peste 6.100 de persoane.

Klaus Iohannis a transmis un mesaj pentru românii care stau la cozi interminabile în diaspora și încearcă să ajungă în cabina de vot. „Vă rog, nu vă pierdeți răbdarea, nu renunțați la votul dumneavoastră din cauza unui guvern incompetent”, a scris președintele României pe Facebook.

About Post Author

Lasă un răspuns