Acelasi greseli obisnuite apar din nou si din nou in CV-uri. Multi dintre cei care isi cauta un loc de munca risca jobul visat din cauza unor erori usor de evitat. Care sunt aceste greseli frecvente?

Pagina de cariere a cotidianului The Telegraph ni le ofera dupa analiza a peste 2.500 de CV-uri:

Fotografiile incluse
Oamenii includ adesea fotografii cu ei in situatii deloc flatante. Daca nu esti solicita pentru un contract de fotomodel, nu este o idee deloc buna sa fii machiata strident, sa stai in pozitii "sexy", fotografia sa fie facuta in locuri nepotrivite (de genul unui club, pe plaja sau, mai rau, in baie). Fotografia trebuie sa fie de tip pasaport, pe un fundal neutru, imbracamintea sa fie, de preferat, un costum sau macar camasa, atat pentru femei cat si pentru barbati, iar chipul sa fie serios, dar relaxat.

Inceput inadecvat
CV-ul ar trebui sa inceapa cu numele tau si atat. Inainte de orice detaliu, de contacte, de referinte, numele trebuie sa apara simplu, lizibil, bolduit. Nu pune ca titlu "Curriculum Vitae" sau "CV", obiceiul asta este de moda veche.

Adresa de e-mail lipsa ori necorespunzatoare
Pe internet circula un banc despre cat de departe poate ajunge un om care refuza sa-si faca o adresa de e-mail. In realitate, angajatorii nu vad cu ochi buni un CV fara adresa de e-mail, mai ales intr-un mediu "dinamic si competitiv". Totusi, sa ai o adresa de e-mail amuzanta sau copilareasca este o alta greseala. Daca in liceu ti-ai facut un ID de genul "papushik", "beer_all_around" sau "monkey_business", pastreaz-o pentru prieteni iar pentru recrutari incearca o a doua, ceva mai simpla si mai serioasa, care sa dea dovada de profesionalism.

Prea multe detalii personale in partea de sus a CV-ului
Multi au impresia ca este obligatoriu sa includa detalii cum ar fi statutul lor marital, nationalitatea, numarul (si varstele) copiilor, persoane aflate in intretinere etc. In majoritatea tarilor europene nu se mai cer, pe masura ce legislatiile antidiscriminare fac aceste informatii inutile pentru angajator. In Romania, este bine sa puneti ce considerati ca este absolut relevant pentru slujba dorita si nimic in plus.

Lipsa unor titluri clare sau separarea evidenta a sectiunilor
Este extrem de important pentru un CV sa fie usor de parcurs si aerisit, pentru ca angajatorul sau cel de la resurse umane sa poata scana rapid informatiile. Recomandate sunt spatiile intre sectiuni, titlurile bolduite sau folosirea unor elemente grafice precum liniile simple ori stilizate (atentie, nu incarcati prea mult cu elemente grafice) care sa faca delimitarea.

Scrierea la persoana intai
Cuvintele "eu", "sunt" si "am" sunt frecvent folosite in CV-urile neprofesionale. CV-urile trebuie sa fie scrise exclusiv la persoana a treia. Ar putea parea nefiresc sa scrii ceva despre tine in acest fel, insa expertii in recrutare au ajuns la concluzia ca asta este cel mai bun mod de prezentare.

Ordine neadecvata a sectiunilor
Este extrem de important sa alegi o ordine potrivita pentru diversele sectiuni ale CV-ului. De exemplu, poate fi decisiva alegerea de a pune educatia si calificarile inainte sau dupa experienta profesionala. Totul depinde de care este punctul tau forte, punct pe care vrei sa i-l "promovezi" angajatorului.

Lipsa unor puncte cheie
In ziua de azi, in care totul merge pe repede-inainte, recrutorii nu mai au timp sa citeasca paragrafe mari, detaliate si complexe. Trebuie sa extraga informatiile de care au nevoie rapid. Paragrafele lungi sunt greu de parcurs dintr-o privire, ceea ce inseamna ca multi recrutori pur si simplu nu se vor deraja sa o faca.

Ordine cronologica inversa
Este o conventie standard ca in CV sa utilizezi ordinea cronologica inversa a experientei profesionale, a studiilor si calificarilor. Mai exact, se prezinta cele mai noi evenimente si apoi, in ordine, celelalte. Ultimele notate sunt primele angajari ori primele studii, considerate in general cele mai lipsite de relevanta.

Detalii excesive despre pasiuni
In CV-uri apare de obicei si rubrica "Pasiuni", care pentru unii nu-si are sensul. Altii profita de situatie si pun o lunga si stufoasa lista cu toate domeniile lor de interes. Atentie, rubrica respectiva isi are sensul intr-un CV in masura in care scoate in evidenta o caracteristica ce va recomanda pentru slujba in cauza. Pasiuni precum "gatitul" sau "jocurile pe calculator" pot da foarte bine in unele situatii si deosebit de prost in altele.

Ortografie si gramatica
Mai are rost sa spun cat de importante sunt intr-un CV? Dezacorduri, litere mancate, reguli de ortografie ignorate, sunt probabil cele mai des intalnite greseli, printre cele mai deranjante si, totusi, cel mai usor de evitat. Lipsa de grija pentru forma CV-ului te poate recomanda in cel mai nedorit fel. Dupa ce ai terminat de scris un CV, verifica-l, verifical din nou si apoi mai roaga pe cineva sa se uite pe el.

Lungimea
Crezi ca un CV de doua pagini este prea scurt? Ei bine, nu este. Tine minte ca este un rezumat a ceea ce stii sa faci, nu o autobiografie. Sunt oameni care scriu CV-uri mai lungi de 10 pagini si anexeaza toate diplomele, atestarile si certificatele obtinute vreodata. Un CV de 5 ori mai lung nu iti creste sansele de 5 ori, dimpotriva!

Sursa: SmartWoman

About Post Author

Lasă un răspuns