Cea de-a 47-a ediție a Galei UCIN, prestigiosul eveniment al Uniunii Cineaștilor din România care premiază creațiile cinematografiei românești din anul precedent, va avea loc pe 27 mai 2019 la Teatrul Național București, Sala Studio.

Din juriul acestui an fac parte și Cristi Puiu, Adrian Silișteanu, Iosif Demian sau Tora Vasilescu, eveniementul urmând a fi prezentat de Cătălina Alexandra Grama, alias Jojo.

„Premiile UCIN…Să spun că este o sărbătoare a filmului românesc? Poate este mult sau poate este puțin. Cu siguranță aceste premii au o tradiție și o istorie de zeci de ani.  Aceste premii au fost date sau primite de Iliu, de Gopo, de Mureșan, de Drăgan, de Bostan, de Mihu, de Marcus, de Urșianu, de Daneliuc, de Pița, de Gulea, de Veroiu, de Tatos, de Mărgineanu, de Puiu, de Mungiu, de Netzer… generație după generație! Iată de ce Premiile UCIN nu reprezintă doar o sărbătoare, ci și un ritual pe care îl pregătim în fiecare an!

Un juriu competent va aprecia creațiile anului trecut. Sunt numeroase filme bune, premiate în mari festivaluri internaționale.  Sarcina juriului va fi pe cât de onorantă pe atât de grea. Le mulțumesc! Premiile UCIN înseamnă și un spectacol, pentru că un asemenea eveniment trebuie privit și de pe scenă dar și din sală în ținută de gală!” a declarat Președintele Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) Laurențiu Damian.

În juriul celei de-a 47-a ediții a Galei UCIN au fost invitati:

Cristi PUIU, regizor, președintele juriului

Manuela CERNAT, critic și istoric de film

Aura CORBEANU, critic de teatru

Dan DEDIU, compozitor

Iosif DEMIAN, regizor

Dana DUMA, critic de film

Radu IGAZSAG, regizor film animație

Melania OPROIU, monteur film

Adrian SILIȘTEANU regizor, scenarist, producator

Tora VASILESCU, actriță

Varujan VOSGANIAN, scriitor

 

„Premiile UCIN nu înseamnă doar învingătorii care primesc trofee. Înseamnă mult mai mult: este ocazia prin care breasla cineaștilor este solidară și se respectă!” a declarat Președintele Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) Laurențiu Damian.

În fiecare an, galele UCIN au fost prezentate cu fast de către mari nume ale marelui și micului ecran. Anul acesta gazda spectacolului va fi Cătălina Alexandra Grama, alias Jojo. Iar dacă anul trecut muzica a fost în centrul atenției, anul acesta producătorii vor să surprindă cu o nouă abordare. Evenimentul va fi înregistrat și difuzat de TVR.

Gala Premiilor UCIN 2019 este un eveniment organizat de Uniunea Cineaștilor din România în parteneriat cu Centrul Național al Cinematografiei, proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, producător Revolver.

Asociația Cineaștilor din România a luat naștere în anul 1963, la inițiativa unor cineaști legendari precum Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Mihnea Gheorghiu, Liviu Ciulei, Paul Călinescu și Mircea Drăgan. In 1990, asociația a devenit Uniunea Cineaștilor din România, iar din 1972, Uniunea a început să decerneze anual premii, în cadrul Galelor UCIN, recompensând performanțele cinematografice din anul anterior.

About Post Author

Lasă un răspuns