Jurnalistul John Cloud de la Time a urmat sfatul unei companii producatoare de vitamine, din Statele Unite si a luat 3000 de suplimente alimentare in 5 luni.

Urmand sfatul medicului, Cloud si-a administrat zilnic 22 de pastile, batoane cu proteine si tarate de psyllium. Dupa cinci luni, singurele efecte vizibile au fost cresterea greutatii cu 5 kilograme si a nivelului vitaminei D.

Samir Samman, profesor nutritionist in cadrul Universitatii din Sydney, a spus ca in mare parte, eficienta administrarii acestor vitamine este discutabila. Pentru a-si sustine afirmatia el a dat exemplul studiilor care vizau pacienti suferinzi de boli cardiovasculare si carora li s-au administrat vitaminele A, E si C, beta caroten si seleniu, fara ca acestea sa aiba efect. Studiul a mai indicat faptul ca doze mari de vitamine au un efect mic, dar semnificativ din punct de vedere al statisticilor, asupra cresterii mortalitatii la acesti pacienti.

Samman a declarat ca el nu le prescrie vitamine pacientilor sai decat in cazul in care acestia si-au revenit dupa o boala grea cum ar fi cancerul si ca nimeni nu ar trebui sa isi administreze vitamine decat dupa ce a consultat medicul.

Mai mult, Greg McFarlane, presedintele Societatii Vegetarienilor sustine ca ideea conform careia vegentarienii au nevoie de suplimente alimentare bogate in fier si calciu este doar un mit. "Noi credem ca o dieta vegetariana bine echilibrata poate furniza toate substantele nutritive necesare, cu exceptia vitaminei B12, care se gaseste in carne," a declarat acesta.

 
Compania australiana Blackmore, producatoare de suplimente alimentare, este de parere ca produsele lor ar trebui administrate numai dupa sfatul medicului sau al farmaicistului, dar ca nu ar trebui ca in urma experimentului lui Cloud sa se traga concluzii pripite.

Sursa: Descopera

Lasă un răspuns