După ce s-au căsătorit civil, în cadrul unei ceremonii organizate în Sala tronului din Palatul princiar, principele Albert al II-lea de Monaco ÅŸi principesa Charlene de Monaco au apărut pentru câteva momente în balconul Palatului princiar, unde s-au sărutat, s-au îmbrăţiÅŸat ÅŸi ÅŸi-au salutat supuÅŸii.

Proaspăt căsătoriÅ£ii au aplaudat apoi "Imul lui Charlene", compus de o fanfară, înainte de a coborî Å£inându-se de mână în piaÅ£a din faÅ£a Palatului princiar, pentru a primi din mâinile supuÅŸilor un cadou, o sculptură de Bourdelle ÅŸi o pictură de Kandinsky.

Potrivit presei franceze, cadoul oferit de supuÅŸii monegasci este unul achiziÅ£ionat din fonduri publice. Este singurul dar pe care Albert ÅŸi Charlene l-au acceptat, cerând ca restul cadourilor să fie donate în scopuri caritabile.

Ultima dată când Monaco a sărbătorit o nuntă regală a fost în 1956, când tatăl lui Albert, Rainier, s-a căsătorit cu actriÅ£a americană câÅŸtigătoare a unui premiu Oscar Grace Kelly. Atunci, Grace Kelly a primit în dar de la supuÅŸi un set de bijuterii.

Printre obligaÅ£iile prevăzute de codul civil, citite de Philippe Narmino în cadrul ceremoniei, se numără ÅŸi acelea că "soÅ£ii trebuie să fie fideli, să îÅŸi ofere ajutor ÅŸi asistenţă unul altuia" (articolul 181). De asemenea, potrivit articolului 182, cei doi soÅ£ii trebuie să asigure "sprijinul moral ÅŸi material" al familiei.

Evocând valorile comune ale cuplului, Philippe Narmino s-a adresat lui Charlene: "Căsătorindu-vă cu prinÅ£ul, vă căsătoriÅ£i cu o Å£ară".

În timpul ceremoniei, principele Albert a Å£inut-o de mâna dreaptă pe noua lui soÅ£ie. Ridicându-se, tinerii căsătoriÅ£i s-au sărutat, sub privirile apropiaÅ£ilor – printre care s-au regăsit prinÅ£esele Caroline ÅŸi Stéphanie, dar ÅŸi părinÅ£ii miresei – ÅŸi a demnitarilor de rang înalt reuniÅ£i în mica Sală a tronului din Palatul princiar.

În piaÅ£a din faÅ£a palatului, mii de monegasci, reuniÅ£i la un bufet organizat cu acest prilej, au aplaudat, agitând mici drapele sud-africane ÅŸi ale principatului de Moanco. Monegascii au putut urmări ceremonia pe ecrane gigant amplasate în piaÅ£a palatului princiar.

După ceremonia de căsătorie civilă, cuplul princiar s-a alăturat celor circa 7.800 de supuÅŸi monegasci, reuniÅ£i în piaÅ£a centrală din faÅ£a palatului princiar.

Principele Albert al II-lea a evocat "o nouă pagină în istoria principatului". "Îmi exprim speranÅ£a că acest moment marchează un nou început pentru Å£ară", a mai spus el.

Ceremoniile din piaÅ£a palatului vor fi urmate ÅŸi de o recepÅ£ie, la care monegascii vor avea ocazia să deguste diverse preparate sud-africane, petrecerea fiind urmată de un concert nocturn susÅ£inut de Jean-Michel Jarre în portul din Monaco.

Festivităţile prilejuite de căsătoria principelui Albert al II-lea cu sud-africana Charlene Wittstock au debutat joi seară cu un concert al trupei The Eagles.

Sâmbătă va avea loc ceremonia religioasă, celebrată nu în catedrala unde s-au cununat prinÅ£ul Rainier ÅŸi Grace Kelly – părinÅ£ii lui Albert al II-lea -, ci în aer liber, în Curtea de onoare a palatului princiar. Mireasa va sosi la braÅ£ul tatălui ei, evenimentul fiind urmărit de camerele video aparÅ£inând unui număr de peste 50 de televiziuni.

Slujba religioasă va fi transmisă pe ecrane uriaÅŸe amplasate în tot oraÅŸul, iar la eveniment va participa soprana americană Renee Fleming ÅŸi 4.300 de invitaÅ£i.

Printre personalităţile care ÅŸi-au confirmat prezenÅ£a se numără Karl Lagerfeld, Inès de la Fressange, preÅŸedintele FederaÅ£iei InternaÅ£ionale de Automobilism Jean Todt, preÅŸedintele CIO Jacques Rogge, regele Suediei, preÅŸedintele libanez Michel Suleiman, preÅŸedintele Irlandei Mary McAleese, dar ÅŸi principesa Margareta ÅŸi principele Radu ai României.

Totodată, preÅŸedintele sud-african Jacob Zuma a transmis urările sale de fericire principelui Albert ÅŸi viitoarei sale soÅ£ii, el neputând fi prezent la eveniment pentru că participă la un Summit al Uniunii Africane care are loc în Guineea Ecuatorială. La eveniment, el va fi reprezentat de ministrul sud-african al Turismului, Marthinus van Schalkwyk.

PreÅŸedintele francez Nicolas Sarkozy va fi ÅŸi el prezent, potrivit unor surse, însă nu a fost luată deocamdată nicio decizie în legătură cu prezenÅ£a la eveniment a soÅ£iei sale, care este însărcinată. PrinÅ£ul William al Marii Britanii ÅŸi soÅ£ia lui, Catherine, nu vor fi prezenÅ£i, deoarece în acea perioadă se vor afla într-o vizită oficială în Canada.

Mirii vor traversa apoi oraÅŸul, într-un automobil hibrid Lexus decapotabil, până la o capelă unde mireasa îÅŸi va depune buchetul. Seara, dineul oficial va avea loc pe terasele din faÅ£a cazinoului din Monaco ÅŸi va include preparate concepute de renumitul maestru bucătar Alain Ducasse, care va lucra alături de un alt maestru, Franck Cerutti. Legume special plantate pentru acest dineu în grădina principelui vor fi culese joi seară, pentru a fi apoi pregătite pentru cei circa 500 de invitaÅ£i privilegiaÅ£i. Potrivit unor surse, meniul – Å£inut secret – va fi unul mediteranean, incluzând ÅŸi o supă de peÅŸte. Dineul va fi urmat de un uriaÅŸ foc de artificii ÅŸi de un bal.

Eveniment cu un program minuÅ£ios alcătuit, nunta princiară va fi urmărită de jurnaliÅŸti din lumea întreagă (1.200 de cereri de acreditare fiind înregistrate). Totul pare să fie prevăzut dinainte, începând cu timbrul ales, care va purta efigia mirilor, ÅŸi până la alegerea parteneriatelor ÅŸi a mărcilor de lux invitate. În ceea ce priveÅŸte rochia de mireasă, presa a vehiculat numele casei Armani, însă palatul monegasc a preferat să păstreze secretul asupra acestui subiect.


Lasă un răspuns