Ochii roşii, pliurile pe lobul urechii şi roşeaţa pielii pot indica boli cardiovasculare, pielea galbenă trădează afecţiuni ale stomacului şi ficatului, iar forma urechilor poate spune dacă suferiţi de cancer.

"OchiiSursa: SHUTTERSTOCK

Forma şi culoarea ochilor, aspectul tenului şi forma urechilor pot indica existenţa multor boli, de la anemie şi colesterol crescut la cancer de piele.

Boli "citite" în ochi

Pleoape căzute – afecÅ£iuni posibile: paralizie facială, cancer pulmonar

Pleoapele căzute pot fi semnul paraliziei faciale, ce apare din cauza unui virus herpetic ce blochează semnalele pe care creierul le trimite muÅŸchilor feÅ£ei. Mai rar, pleoapele căzute pot indica un cancer la plămâni.

 Ochi roÅŸii – afecÅ£iuni posibile: alergie, hipertensiune, inflamarea irisului

Ochii roÅŸii indică de cele mai multe ori alergii sau conjunctivite. Altă cauză poate fi inflamarea irisului, simptom al spondilitei anchilozante. "Uneori, tensiunea arterială mărită provoacă spargerea vaselor mici de sânge de la nivelul ochiului", explică oftalmologul Mircea Filip.

Zbaterea ochiului – afecÅ£iuni posibile: stres, scleroză multiplă

Stresul este principala cauză a spasmelor muÅŸchilor pleoapei. "Zbaterea persistentă a ochiului timp de câteva zile sau săptămâni poate indica o afecÅ£iune a sistemului nervos, cum ar fi scleroza multiplă", explică neurologul Stokes Lampard, citat de dailymail.co.uk.

Cercuri în jurul irisului – afecÅ£iuni posibile: colesterol mărit

Cercurile albe din jurul irisului, partea colorată a ochiului, sunt un semn binecunoscut al nivelului ridicat al colesterolului. Cercurile maronii apărute în jurul irisului sunt un semn al bolii Wilson, adică un exces de cupru în organism. "Cuprul distruge Å£esuturile ÅŸi induce stări de confuzie", a mai spus neurologul citat.

Pleoape palide – afecÅ£iuni posibile: anemie

Atunci când pleoapa inferioară este palidă, nu roÅŸiatică, poate fi vorba de anemie, ca urmare a deficitului de fier. O simplă analiză de sânge poate confirma boala.

Boli citite pe faţă

Riduri – afecÅ£iune posibilă: osteoporoză

Ridurile faciale pot trăda osteoporoza, arată un studiu recent al cercetătorilor de la Åžcoala de Medicină Yale. După ce au examinat 114 femei la menopauză, cu vârste cuprinse între 40 ÅŸi 50 de ani, au ajuns la concluzia că femeile cu cele mai adânci riduri aveau cele mai fragile oase.

"Oasele şi pielea au ca element comun colagenul. Un nivel scăzut de colagen favorizează apariţia ridurilor şi deterioarea oaselor", subliniază autorul studiului.

ÎnroÅŸirea pielii – afecÅ£iuni posibile: lupus, boli de inimă, menopauză

RoÅŸeaÅ£a pielii poate fi semn de lupus eritomatos, afecÅ£iune care provoacă o iritaÅ£ie în formă de fluture pe obraji ÅŸi nas.

"Cei care suferă de boli cardiovasculare se confruntă cu roÅŸeaÅ£a pielii. Efectul este mai evident pe faţă, deoarece pielea este mai subÅ£ire ÅŸi vasele de sânge sunt mai apropiate", explică dr.Oana Clătici, medic dermatolog la Spitalul Universitar din BucureÅŸti.

Schimbarea culorii pielii – afecÅ£iuni posibile: bronÅŸită, astm, icter

Boli respiratorii precum bronÅŸita, enfizemul pot colora pielea în galben sau gri, deoarece nu există suficient oxigen în organism.

"Pielea gălbuie poate fi semn de icter, o afecÅ£iune cauzată de acumularea în sânge a bilirubinei (pigmentul hemoglobinei, componentă a sângelui) sau alte afecÅ£iuni hepatice, biliare, chiar cancer gastric", adaugă dermatologul Clătici.

Buze uscate – afecÅ£iuni posibile: anemie, diabet

Crăpăturile sau rănile la colÅ£ul gurii pot fi semnul unei anemii, cauzate de lipsa fierului în organism. ProducÅ£ia de celule roÅŸii încetineÅŸte, iar rănile se vindecă mai greu. Alte cauze posibile pot fi diabetul sau infecÅ£ia locală cu candida.

Faţă umflată, pufoasă – afecÅ£iuni posibile: hipertiroidie, oreion

Atunci când glanda tiroidă nu produce suficientă tiroxină (care controlează nivelul de energie consumată de organism) metabolismul este încetinit, ceea ce duce la îngrăşare, inclusiv la nivelul feÅ£ei.

ALTE AFECÅ¢IUNI

Malformaţiile urechii şi cancerul de piele

Urechea răsucită – afecÅ£iuni posibile: cancer de piele

Urechea răsucită sau "conopidă", aşa cum a mai fost denumită, poate trăda cancer de piele. Tumorile apar sub forma unor noduli albi sau de culoarea pielii.

"Urechea este un loc obiÅŸnuit pentru carcinomul celular, cea mai frecventă formă de cancer de piele. Urechea «conopidă» este o malformaÅ£ie întâlnită frecvent la jucătorii de box ÅŸi de rugby", exemplifică medicul dermatolog Clătici.

Pliuri pe lobul urechii – afecÅ£iuni posibile: boli de inimă

Pliurile de pe lobul urechii pot semnaliza afecÅ£iuni cardiovasculare, potrivit unui studiu publicat în "British Heart Journal". "Poate fi vorba despre dilataÅ£ie vasculară ÅŸi fragilitate sanguină", adaugă dermatologul.


About Post Author

Lasă un răspuns