Ideea editorialului a pornit după prezenţa lui Carla’s Dreams la Europa FM, unde artistul originar din Republica Moldova a spus că are cetăţenia română, dar că nu este sigur dacă va merge la vot. În urma acestei afirmaţii, interpretul a fost acuzat de diferite persoane că a obţinut drepturi depline în România din interes.

Moise Guran a dezvoltat discuţia în jurul acestui “public shaming” declanşat la adresa lui Carla’s Dreams.

Acu vreo câteva zile eram la serviciu, tastând concentrat la calculator, chinuit de gândurile mele când… ridic capul și în cadrul ușii biroului meu corporatist (de doi pe doi) văd fața asta. Era Sergiu de la Carla’s Dreams, fusese invitat la noi la radio sau ceva. Mi-a spus câteva cuvinte dar n-aș putea să reproduc exact ce a zis…

Apoi a plecat. Ceea ce a urmat m-a surprins. Cineva, un cutare ce mi-e și prieten pe deasupra, a declanșat un public shaming, pentru că Sergiu a zis la noi la radio că are cetățenie română dar nu e decis să meargă la vot și că se mai documentează. Preț de vreo două zile apele Prutului s-au învolburat, cei aflați de o parte și de alta aruncându-și unii altora reproșuri de genul “sunteți români din interes!” sau “voi ne tratați de parcă am fi ruși, nu români!” Din păcate, ambele acuze sunt cel puțin parțial adevărate.

Considerați așadar, stimați moldoveni, că prin apelativul Sergiu, nu mă adresez solistului de la Carla’s Dreams, nu mă adresez vouă ca mulțime de români născuți în Republica Moldova, ci mă adresez ție, personal, cel care citești această scrisoare deschisă, indiferent că ești în România, în Moldova, în Spania, Italia, sau pe unde ăi fi ajuns până la momentul acesta.

În realitate, eu românul din România, ca frate mai mare al tău, românul din Moldova, ar fi trebuit să reușesc până acum prin drumul meu în viață să-ți fiu călăuză și model, să-ți arăt calea cea bună, să-ți spun uite Sergiule, așa se face treaba, fă și tu ca mine…

Te chem la vot! Tu și ceilalți 500 de mii de moldoveni cu cetățenie română, faceți un număr comparabil cu cel al românilor care pot vota (din cauza numărului mic de secții) în vestul Europei. La aceste alegeri și la Referendum se poate vota oriunde, indiferent de adresă, și la București și la Iași și la Chișinău, Paris sau Londra. Votează, Sergiule!“, sunt doar câteva pasaje din textul lui Moise Guran, postat AICI.

Răspunsul lui Carla’s Dreams a venit pe Facebook: “Salutăm, apreciem, susţinem! O mostră exemplară de comunicare social-politică – civilizată, respectuoasă.

P.S. În semn de consideraţie, dle. Guran, Vă invităm noi la un beer-symposium – pentru că acest articol pare să Vă acumulat prea mult debit de C2H5OH (n.r. – etanol)”.

Lasă un răspuns