ACTA, Anti-Counterfeiting Trade Agreement sau, Acordul comercial de combatere a contrafacerii este un tratat comercial plurilateral propus ca răspuns la „creșterea globală a comerțului cu bunuri contrafăcute și lucrări protejate de drepturi de autor”. Domeniul de aplicare al ACTA este larg și include contrafacerea bunurilor fizice cît și „distribuirea de informaţie piratată prin intermediul internetului.

 

Din păcate, întregul text de lege lasă loc unor interpretari si abuzuri din partea companiilor private impotriva utilizatorului standard. Cei mai afectaţi de acest tratat s-au arătat cei care îşi petrec foarte mult timp conectaţi la mediul online.România a fost una dintre ţările care a semnat acest accord fără să ştie exact despre ce este vorba. “Noi am fost doar avizatori al acestui document în 19 decembrie 2011. Este un document complex, iar referitor la mediul virtual are o singură pagină” a declarat chiar Fostul Ministru al Comunicatiilor, Valerian Vreme.

 

În urma semnării acordului de către România, a început să apară la nivel naţional o revoltă virtuală de proporţii. Toate mediile de socializare sunt pline de postări şi mesaje anti ACTA. Există grupuri, petitii, postari pe bloguri, invitaţii la manifestaţii paşnice, totul pentru a opri tratatul care poate duce la dispariţia internetului aşa cum îl ştim astăzi.

 

 

 

 

 


 

 

De ce este toată lumea atît de revoltată?
Nu faptul că se încearcă o stopare a pirateriei este motivul pentru care oamenii ies în stradă ci articolul 27, aliniatul patru este cel care i-a revoltat. Pe scurt, providerul de internet are voie să te supravegheze non-stop, sa stie tot ceea ce urci sau cobori de pe internet si să analizeze dacă este sau nu piratată informaţia respectivă.

Mai mult, în cazul în care casa de discuri sau un studio cinematografic depune o plângere la respectivul provider, acesta este obligat să divulge toate datele personale ale abonatului vizat. Chiar dacă este vorba doar de o bănuială neîntemeiată. Astfel, făra nici demers juridic, ţi se poate suspenda contul, ţi se poate tăia internetul sau mai rău, ţi se face dosar penal. Providerul de internet, împuternicit de ACTA, devine procuror, judecător şi executor, toate în acelaşi pachet promoţional.

România a semnat cu ochii închişi
Întregul document a fost negociat cu uşile închise timp de patru ani şi România a semnat totul cu ochii închişi fără consultări publice. Doar cinci guverne din UE au remarcat capcanele documentului. Protestele au început în Polonia cu demonstraţii masive şi atacuri cibernetice asupra site-urilor guvernamentale. În urma protestelor guvernul de la Varsovia a îngheţat ratificarea. Au urmat Cehia şi Slovenia.

Este posibil ca România să facă acelaşi lucru deoarece noul ministru al comunicaţiilor, Razvan Mustea a declarat că “ACTA are o ambiguitate ce permite suspiciuni privind unele abuzuri care pot fi comise de autoritati.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare. În cursul zilei de sâmbătă se anunţă proteste fără precedent în întreaga Europă. Potrivit statisticilor de pe Facebook, în România s-a anunţat cel mai mare număr de participanţi. La Bucureşti sunt aşteptaţi peste 32.000 de oameni să iasă în stradă împotriva ACTA.

 

Sursa : supermuzica.net

Please follow and like us:

Lasă un răspuns