Cantautoarea şi producătoarea Betty Wright, devenită celebră în special datorită hitului soul-disco din 1971 ”Clean Up Woman”, a murit duminică în locuinţa sa din Miami, Statele Unite, răpusă de cancer la vârsta de 66 de ani, conform agerpres.

Alături de contribuţia sa marcantă în sunetul funk din Miami în anii ’70, Wright a avut o prezenţă constantă în topul Billboard R&B în postura de cântăreaţă, parteneră de duet şi voce de acompaniament, cu 20 de single-uri în Top 40 R&B.

În 2007, ea a fost prezentă în topurile R&B şi dance cu piesa ”Baby”, un duet cu cântăreaţa soul Angie Stone.

Născută Bessie Regina Norris la 21 decembrie 1953, Wright şi-a început cariera cântând în grupul gospel al familiei sale, Echoes of Joy, în Miami, la vârsta de doar 2 ani. Grupul a lansat un album în 1956, când ea avea 3 ani.

La 11 ani, Wright a făcut trecerea de la gospel la R&B şi a început să cânte în spectacole de talente locale din Miami. La doar 12 ani a semnat cu Deep City Records.

La 14 ani şi-a lansat primul album de studio, ”My First Time Around”, şi a intrat în Top 40 cu piesa ”Girls Can’t Do What the Guys Do”.

Avea doar 17 ani când a lansat cel mai important hit al său, ”Clean Up Woman”, în 1971. Piesa a ajuns pe locul 6 în topul Billboard Hot 100 şi s-a vândut în peste 1 milion de exemplare.

Alte hituri ale artistei includ clasicele R&B ”Let Me Be Your Lovemaker”, ”Shoorah Shoorah” şi ”Tonight is the Night”.

În timp ce cariera sa a cuprins cinci decenii, Wright a fost activă îndeosebi la sfârşitul anilor ’70 şi începutul anilor ’80.

În 1974 a câştigat un premiu Grammy datorită melodiei sale cu tente disco ”Where Is the Love?”.

În anii ’80, Wright şi-a înfiinţat propria casă de discuri.

În 1988, artista a lansat hitul ”No Pain (No Gain)”, ultima sa piesă cu succes semnificativ în topuri.

Ulterior, a înregistrat albumul ”Mother Wit”, cu care a obţinut discul de aur, fiind pentru prima dată când o cântăreaţă afro-americană reuşeşte această performanţă sub umbrela propriei sale case de discuri.

Wright a fost o inspiraţie pentru numeroşi artişti contemporani, printre aceştia Mary J. Blige, care a inclus ”Clean Up Woman” în remixul de succes ”Real Love”, sau cântăreaţa britanică Joss Stone, care a interpretat alături de Wright piesa ”The Art of Love and War”.

Betty Wright a coprodus albumul de debut al lui Stone, ”The Soul Sessions”, convingându-i pe veteranii soul din Miami Benny Latimore, Timmy Thomas şi Little Beaver să figureze pe acesta, dar şi pe alţi artişti contemporani, precum Roots şi Angie Stone.

Wright a fost de asemenea compozitoare şi producătoare, cu o contribuţie semnificativă în cariera a numeroşi artişti, inclusiv Stevie Wonder, Jennifer Lopez, Erykah Badu, Bob Marley, Gloria Estefan, Miami Sound Machine, Keyshia Cole, Nas, P. Diddy, David Byrne, Kelly Clarkson şi chiar Alice Cooper.

Artista a avut cinci copii. În 2005, fiul său Patrick a murit împuşcat, la vârsta de 21 de ani.

About Post Author

Lasă un răspuns