În România, unul din doi copii bolnavi de cancer se prăpădeşte. Şi asta pentru că încă suntem în urma Europei la capitolul spitale şi dotări.

Ca să vă faceţi o idee, media europeană de supravieţuire trece de 85%. Lucrurile se pot însă schimba. Asociaţia ″Daruiește Viață″⁣ construieşte acum primul spital de oncologie pediatrică din România şi pentru asta are nevoie şi de ajutorul nostru.

Acum, la sfârşit de an, companiile pot direcţiona 20% din impozitul pe profit către bursadefericire.ro.

Priviţi această încăpere. Cu mobilier vechi şi ruginit şi câteva jucării de plastic înşirate pe mese. Faianţa de pe pereţi e spartă, iar canapelele sunt rupte. Este locul în care stau copiii înainte de a intra în operaţie în spitalul Marie Curie din capitală.

Orice bloc operator de pediatrie trebuie să aibă un spaţiu în care copilul să aştepte în condiţii de lipsa de stres. Un spaţiu preoperator, mare, prietenos, mare”, spune Radu Spătaru, director medical.

Directorul medical, Radu Spataru prezintă cu jenă acest loc în care salvează vieţi. Atât au putut statul şi instituţiile noastre să facă pentru un spital de copii. Mai nimic. Tot ce s-a mai construit aici s-a făcut din sponsorizări.

Într-un mediu în care apare maşina de anestezie de foarte bună calitate observăm calorifere care nu au, să-i spunem, nu prea îşi au rostul. Nu poţi să faci o curăţenie perfectă sau cum ar trebui să se facă. Sau ferestre calumea. N-ar trebui să fie în sălile de operaţie. Tot aerul care intră aici ar trebui să fie controlat. Şi în momentul ăsta nu putem să facem chestia asta perfect. O facem, dar o facem imperfect”, explică Radu Spătaru.

Blocul operator are 6 săli.

Două etaje mai sus, ascunsă după cadrul unui pat de spital, Anastasia îşi face de lucru cu un pahar. Abia ajuns în secţia de neurochirurgie a spitalului Marie Curie. Are o tumoare la cap şi nu se ştie când va ieşi de aici.

În patul de lângă, Albert cântă. În salon mai sunt alte două paturi. Doi copii urmează să ajungă aici din sala de operaţie, însoţiţi de doi părinţi. 8 persoane luptă cu boala în acest spaţiu de doar câţiva metri pătraţi.

Şi mai grav stau lucrurile la etaul 5, în secţia de oncologie. Aici 30 de copii şi 30 de părinţi stau în saloane mici, gri şi împart doar două toalete şi două duşuri. Pe secţie nu există camere sterile sau spaţii de joacă. Situaţia se va schimba. În spatele actualei clădiri, Asociaţia ”Dăruieşte viaţă” construieşte un spital. Din banii româniilor care au sărit în ajutor.

Clădirea va avea 6 etaje, băi şi toalete în toate saloanele, spaţii de joacă, o secţie de oncologie şi una neurochirurgie, 8 săli de operaţii, terapie intensivă şi buncăre pentru radioterapie. Primele buncăre din ţară pentru tratarea copiilor. Ideea acestui loc a apărut acum câţiva ani când aici se dorea doar o secţie de oncologie. Acum se construieşte un spital în toată regula.

Acest spital pe care îl construim va avea toate secţiile şi toate echipamentele necesare pentru ca unui copil să i se salveze viaţa”, explică Carmen Uscatu, președinte Asociația ”Dăruieşte viaţă”.

Până acum s-au adunat 10 milioane de euro. Mai e nevoie de alte 16 milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor şi dotări. Acum, la sfârşit de an, companiile pot direcţiona 20% din impozitul pe profit către asociaţia ”Dăruieşte viaţă” şi devin fondatorii primului spital de oncologie pediatrică din România.

Iar noi toţi, cu un SMS la 8864 cu mesajul “SPITAL” putem dona 4 euro pe lună. Găsiţi toate informaţiile pe bursadefericire.ro. Împreună putem să salva viaţa unor suflete nevinovate.

About Post Author

Lasă un răspuns