""

Proiectul de reorganizare administrativă a României ar fi o schimbare intenÅ£ionată ÅŸi inacceptabilă a hărÅ£ii etnice, afirmă vicepremierul ungar Zsolt Semjen, citat de MTI.

Tensiuni diplomatice pe axa BucureÅŸti-Budapesta. Vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, susÅ£ine că proiectul de reorganizare admininistrativă, promovat de preÅŸedintele Traian Băsescu ÅŸi PDL, ar fi o schimbare intenÅ£ionată ÅŸi inacceptabilă a hărÅ£ii etnice. Ministrul român de externe Teodor Baconschi cere Budapestei să înceteze cu declaraÅ£iile "deplasate" ÅŸi-l convoacă la MAE pe ambasadorul Ungariei.

Zsolt Semjen: Ţinutul Secuiesc, o problemă de viaţă şi de moarte pentru etnicii maghiari
""

""

Disputa diplomatică a fost deschisă de vicepermierul ungar Zsolt Semjen care a reclamat intenţiile Bucureştiului de a schimba harta etnică prin reorganizarea administrativă, proiect care, a spus el citat de MTI, reprezintă o ameninţare la adresa etnicilor maghiari din Ţinutul Secuiesc şi Transilvania.

"Este o problemă de viaţă ÅŸi de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorică a Å¢inutului Secuiesc ÅŸi judeÅ£ele populate de etnici maghiari să rămână unite. România ÅŸi-a asumat angajamente internaÅ£ionale să nu schimbe forÅ£at harta etnică", a spus Zsolt Semjen.

Potrivit vicepremierului ungar, planul reaminteÅŸte de măsurile antimaghiare din vremea regimului CeauÅŸescu, când regiunea autonomă MureÅŸ a fost desfiinÅ£ată. PoziÅ£ia Ungariei este că, indiferent dacă vor fi operate aceste modificări, "realitatea" Å¢inutului Secuiesc trebuie respectată, a adăugat vicepremierul ungar, adăugând că, dacă planul PDL de fuzionare a actualelor judeÅ£e va fi implementat, proporÅ£ia etnicilor maghiari în noile unităţi administrative ar scădea dramatic.

Ambasadorul Ungariei, convocat la MAE

"Din păcate, în ultima perioadă, s-au înmulÅ£it declaraÅ£iile provocatoare care, venite de la Budapesta, au ÅŸi un supărător aer de imixtiune în treburile altui stat", a venit replica ministrulul de externe român Teodor Baconschi. Potrivit RFI, el a cerut Budapestei să revină la un ton normal ÅŸi să înceteze cu declaraÅ£iile "deplasate". În plus, ambasadorul Ungariei la BucureÅŸti a fost convocat la MAE pentru i se transmite "nedumerirea" părÅ£ii române.

"Sunt un adept al păstrării ÅŸi continuării acestei reconcilieri bilaterale, care e foarte importantă pentru ambele ţări ÅŸi sunt sigur că noua convocare la MAE a ambasadorului ungar la BucureÅŸti va transmite nedumerirea părÅ£ii române, perplexitatea noastră în faÅ£a înmulÅ£irii acestor declaraÅ£ii deplasate ÅŸi totodată îi va ajuta pe partenerii noÅŸtri de la Budapesta să revină la un ton normal",
a spus ÅŸeful diplomaÅ£iei române.

De altfel, după întrevederea cu ambasadorul Ungariei Oszkar Fuzes, MAE a precizat, printr-un comunicat că "partea română ÅŸi-a exprimat dezacordul faţă de declaraÅ£iile publice din 15 iunie 2011 ale autorităţilor ungare referitoare la proiectul reorganizării administrative".

"Partea română a apreciat ca neuzual ÅŸi nepotrivit demersul public al părÅ£ii ungare în condiÅ£iile în care reorganizarea teritorială a României este o chestiune strict de politică internă, iar dezbaterea publică pe marginea acestui proces a fost lansată de puÅ£in timp", se arată în comunicatul MAE.

La rândul său, ambasadorul Ungariei la BucureÅŸti, Oszkar Fuzes, a declarat, pentru MEDIAFAX, că interesul exprimat de Ungaria în ceea ce priveÅŸte proiectul de reorganizare teritorială este natural, fiind vorba despre un lucru important ÅŸi pentru comunitatea maghiară.

"Punem o întrebare: ce va fi, care sunt planurile din partea Guvernului ÅŸi Parlamentului român? Asta este….rugăm informaÅ£ie. Asta este ceea ce am făcut, o întrebare. Åži am primit răspunsul că este vorba despre un proces democratic în Parlamentul României ÅŸi între partidele politice din România. Dacă vreÅ£i părerea mea personală, eu cred, eu am convingerea că interesul din partea Ungariei este natural, acest lucru este important ÅŸi pentru noi. Acest lucru este absolut natural: ce este, ce va fi, care este părerea comunităţii maghiare din România ÅŸi atât", a spus Fuzes.

sursa: gandul.ro


Lasă un răspuns