Camille Bertault, CALI Quartet, Sebastian Burneci şi Em4ncipation sunt câţiva dintre artiştii anunţaţi în programul Bucharest Jazz Festival, care va avea loc între 1 şi 7 iulie, în Piaţa “George Enescu” din Bucureşti.

Noul curator al Bucharest Jazz Festival, Cristian Soleanu declară despre ediţia din acest an: “În iulie, vom asculta pe scena festivalului jazz clasic, swing, jazz modern, fusion şi jazz simfonic. Vă invităm atât la concertele din Piaţa „George Enescu”, cât şi la ARCUB, unde puteţi petrece o zi relaxantă la clubul festivalului, ziua puteţi asista la conferinţe şi workshop-uri, iar seara la concursul de jazz New Jazz Players”.

Începe Bucharest Jazz Festival – BJF #8. Vă așteptăm între 1- 7 iulie 2019, în Piața „George Enescu” și la ARCUB.Mulțumim Sebastian Burneci. Mai multe detalii în curând.

Geplaatst door Bucharest Jazz Festival op Vrijdag 21 juni 2019

Astfel, concertele Bucharest Jazz Festival de la scena mare sunt programate între 3 şi 7 iulie, în Piaţa „George Enescu” de lângă Ateneu. Printre artiştii ediţiei se numără trupa CALI Quartet care va prezenta un proiect relativ recent pe scena jazzului românesc ce împrospătează jazz-ul autohton prin lucrări originale de jazz fusion, cu influenţe R&B, soul, swing şi ritmuri africane şi orientale.

Trompetistul Sebastian Burneci prezintă pe scena Bucharest Jazz Festival proiectul „Unspoken”, lansat în noiembrie 2018, în cadrul festivalului RadiRo, alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Simona Strungaru.

După ce s-au bucurat de un succes la public pe scena Artist in Residence, Toma Dimitriu Quartet se află pentru a doua oară la Bucureşti, pentru un concert de jazz efervescent la saxofon, pian, contrabas şi baterie pe care îl vor susţine joi 4 iulie, ora 19.00. Toma Dimitriu a fost desemnat duminică câştigătorul concursului New Jazz Performers dedicat, în 2018, tinerilor instrumentişti de jazz.

Pianistul Johnny Bica prezintă joi, 4 iulie, ora 20.00, pe scena mare, albumul său de debut, „The Real Vibrations” alături de Michael Acker, Andy Ava, Iulian Nicolau şi de muzicienii invitaţi Sebastian Burneci şi Gianni Gagliardi.

O colaborare interesantă în lineup-ul ediţiei din acest an este cea dintre trompetistul rus Alex Sipiagin şi Bucharest Jazz Orchestra. Prezent pentru prima dată la Bucureşti, Alex Sipiagin este un nume de referinţă al jazzului contemporan, unul dintre instrumentiştii preferaţi ai lui Gil Evans, Dave Holland şi Mingus Big Band.

Vineri 5 iulie, de la ora 20.00, una dintre noile senzaţii ale jazzului european, Camille Bertault aduce la Bucureşti muzica noului său album, „Pas de géant”, care a făcut ca Jazz Magazine Choc să declare „Atenţie, s-a născut o stea!”. De la piese omagiu aduse lui Coltrane, la „Variaţiunile Goldberg” de Bach redate vocal, la cover-uri după piesa „Comment te dire adieu” de Serge Gainsbourg, concertul Camille Bertault este o demonstraţie de virtuozitate, pasiune şi libertate.

Jazzul manouche se aude la Bucharest Jazz Festival în concertul susţinut de Cvartetul Florin Niculescu de sâmbătă 6 iulie de de la ora 20.00. Aclamat de critici şi iubit de presa franceză, violonistul român Florin Niculescu este considerat „succesorul lui Grapelli”. Pentru concertul din Piaţa „George Enescu”, Florin Niculescu cântă alături de Petrică Andrei, Vlad Popescu şi Bruno Rousselet.

În ultima zi de festival, duminică, 7 iulie, cultura hip hop şi sensibilitatea jazzului se combină într-un concert susţinut de trupa Em4ncipation împreună cu rapper-ul din Brooklyn, Yah Supreme.

Programul concertelor live din Piaţa George Enescu este în curs de actualizare, urmând ca, lineup-ul final cu artiştii participanţi să fie afişat în curând.

Evenimente conexe Bucharest Jazz Festival

A opta ediţe a Bucharest Jazz Festival ia startul cu petrecerea de deschidere „Jazz & World Music Vinyl Party” de luni, 1 iulie, ora 19.00, la clubul festivalului – Gabroveni Jazz Club – de la ARCUB.

De marţi până duminică (2-7 iulie), publicul Bucharest Jazz Festival este invitat zilnic, la Gabroveni Jazz Club unde se ţin zilnic, de la ora 12.00, o serie de conferinţe şi workshop-uri cu artişti şi jurnalişti români şi străini.

Concursul festivalului din acest an se numeşte New Jazz Players şi este dedicat tinerilor instrumentişti şi cântăreţi de jazz. Finala New Jazz Players este inclusă în programul de seară de la clubul festivalului. Între 2 şi 5 iulie, după concertele din Piaţa „George Enescu”, Bucharest Jazz Festival se mută la ARCUB, unde se desfăşoară, începând cu ora 23:00 mini-recitalurile finaliştilor New Jazz Players.

Zilele de festival se încheie cu un live jam session la clubul festivalului de la ARCUB. Artiştii Bucharest Jazz Festival şi muzicienii prezenţi sunt invitaţi la sesiuni de improvizaţii de jazz.

În acest an, band-ul de la clubul festivalului se numeşte TRIOM şi este format din Albert Tajti la pian, Michael Acker la contrabas şi Iulian Nicolau la tobe. TRIOM va acompania finaliştii concursului New Jazz Players şi va conduce jam session-urile de la ARCUB.

Din agenda clubului festivalului, de la ARCUB, face parte un workshop pe tema originalităţii în improvizaţie cu trompetistul rus Alex Sipiagin, workshop-ul „Play Like a Band” susţinut de trupa Em4ncipation şi o conferinţă cu omul de radio new yorkez Simon Rentner despre noii trendsetteri în muzica de jazz, despre jurnalism muzical şi despre noile direcţii ale jazzului de secol XXI.

Festivalul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB şi aduce pe scena locală de jazz nume importante şi interpreţi ai tinerei generaţii din Statele Unite şi Europa.

viewscnt

Lasă un răspuns