Solistul trupei irlandeze U2, Bono, a lansat un apel către artişti pentru sărbătorirea iubirii faţă de Europa, într-un moment în care importanţa Uniunii Europene a fost pusă sub semnul întrebării, informează miercuri Press Association.

Aflat într-o vizită la Parlamentul European de la Bruxelles, muzicianul a descris instituţiile europene ca fiind atât „creierul care munceşte pentru îmbunătăţirea vieţilor europenilor”, cât şi „inima care bate puternic” şi îi aduce împreună. „Nu sunt sigur că este auzită de un număr suficient de oameni şi vreau să fac parte din ideea romantică a Europei”, a mai spus artistul.

Rockerul irlandez, cunoscut pentru implicarea sa în campanii anti-sărăcie, nu s-a referit la Brexit în comentariile sale făcute alături de preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, dar a menţionat că este nevoie de voci pro-europene într-un moment în care „oamenii pun Europa sub semnul întrebării”.

„Ca artist, cred că am rolul de a anima ideea de Europa şi de a o vedea ca ceva însufleţit”, a spus Bono. „Europa este un gând care trebuie să se transforme în sentiment, iar eu, ca artist, slujesc această idee”.

Referindu-se la sine atât ca „european, cât şi ca irlandez”, Bono a sugerat că Europa a pierdut din cauza lipsei unei abordări artistice similare cu cea de care beneficiază America în film şi muzică.

„Dacă te gândeşti la mitologia Americii şi la Hollywood şi la felul în care Hollywoodul a perpetuat ideea visului american… când te gândeşti la artiştii implicaţi în proiectul european, nu sunt atât de mulţi”, a mai spus cântăreţul. „Cred că este nevoie de mai mulţi în contexul în care oamenii pun sub semnul îndoielii Europa”.

Tajani i-a mulţumit cântăreţului irlandez pentru implicarea sa în proiectul european, adăugând: „Dacă vrem să ne protejăm cetăţenii, avem nevoie de umbrela europeană. Este imposibil, în era globalizării, să concurăm (pe cont propriu) ca Italia, Franţa, Irlanda, Germania cu (puteri precum) China, Rusia, India sau SUA”.

„Trebuie să rămânem uniţi ca nişte prieteni cu o istorie, identitate şi valori comune, dintre care cea mai importantă este libertatea”, a mai spus oficialul european.

Bono s-a aflat la Bruxelles pentru discuţii despre îmbunătăţirea parteneriatului între Europa şi Africa, pe care l-a caracterizat ca „o oportunitate incredibilă”.

„În timp ce America se află în pauză de idei măreţe, ar trebui să stăm la aceeaşi masă, pe picior de egalitate, cu partenerii noştri africani şi să cucerim lumea”, a mai spus cântăreţul.

About Post Author

Lasă un răspuns