Celebrul turn al Londrei, cunoscut popular sub numele de Big Ben, a inceput sa se incline, iar specialistii spun ca acest fenomen va continua si in anii ce urmeaza.

Inspectorii topografi sustin ca turnul cu ceas al Palatului Westminster se scufunda treptat si inegal in terenul pe care este construit, partea de nord a constructiei adancindu-se mai rapid.

 
Estimarile arata ca, in prezent, varful turnului se afla la aproape 45 de centimetri distanta fata de axa perpendiculara pe pamant. Cu viteza actuala de inclinare, lui Big Ben ii vor trebui mai bine de 4.000 de ani pentru a ajunge la unghiul de inclinare al Turnului din Pisa.

 
Motivul acestei inclinari a fost pus pe seama deceniilor intregi in care s-au efectuat lucrari in subteran. In anii 1860, a fost construita o retea de canalizare, urmata in 1970 de o parcare subterana pentru parlamentari. Apoi, in anii 90′, cand a fost extinsa magistrala de metrou Jubilee in Westminster, au fost folosite tehnici speciale pentru construirea unei bariere subterane care sa sustina turnul. Cu toate acestea, un studiu efectuat recent a semnalat ca rata de inclinare a accelerat in ultimii ani.

 
Inginerii au concluzionat ca nu exista un singur factor responsabil pentru inclinarea atat de mare a constructiei. Incepand cu anul 2003, spun ei, inclinarea turnului de 11 etaje a crescut de la 0,65, la 0,9 mm pe an.

Mai mult, aceasta problema arhitecturala afecteaza peretii Camerei Comunelor. Rapoartele arata ca principalele zone afectate sunt coridoarele unde isi au sediile birourile ministrilor.

 
"Inclinarea a devenit vizibila, ea putand fi observata daca stai in Piata Parlamentului si privesti spre fluviu. In cazul in care viteza de inclinare va accelera, vom lua masuri, dar deocamdata nu cred ca ar fi cazul", a declarat John Burland, cercetator la Colegiul Imperial din Londra.

Sursa: Descopera

 

Lasă un răspuns