Din această lună, românii vor găsi în baruri berea Mary-Jo, care conÅ£ine esenţă de cânepă. Produsul se va vinde iniÅ£ial în GalaÅ£i, judeÅ£ul pe unde au intrat ÅŸi etnobotanicele în Å£ara noastră.

"Din 

În aproximativ două săptămâni, românii care sunt amatori de senzaÅ£ii "tari" ÅŸi nu numai vor putea consuma berea Mary-Jo, un produs care conÅ£ine esenţă de cânepă ÅŸi este îmbuteliat în Cehia. Berea este cunoscută în Europa sub numele popular de "berea cu marijuana".

Din cânepă se realizează marijuana, un drog interzis în România ÅŸi în multe alte state. DiferenÅ£a dintre cânepa industrială prezentă în berea Mary-Jo ÅŸi marijuana este conÅ£inutul redus de THC (tetrahydrocannabinol), o substanţă halucinogenă. Dacă marijuana conÅ£ine 3% THC, cânepa industrială din berea care va fi pusă în vânzare în România va conÅ£ine doar 0,3% THC.

 
Ingrediente: apă de izvor, hamei, aromă de cânepă

GalaÅ£iul este primul oraÅŸ în care se va putea consuma produsul controversat, în maximum două săptămâni. AÅŸa cum ne-a spus administratorul firmei care importă berea, PetriÅŸor Frunză, pentru început, această băutură se va găsi în câteva pub-uri din oraÅŸ. Apoi produsul va fi răspândit în toată Å£ara, deja existând comenzi în acest sens. "Mary-Jo este o bere naturală cu aromă de cânepă. Are ca ingrediente apa de izvor, malÅ£ de orz, hamei, drojdie ÅŸi aromă de cânepă industrială. Este produsă în Cehia. Se comercializează în Europa, mai exact în Italia, FranÅ£a, Olanda, Belgia, Cehia ÅŸi nu numai. Gustul berii este unul unic, te face să descoperi aroma naturii", îÅŸi laudă importatorul PetriÅŸor Frunză produsul.

A primit toate autorizaţiile

Berea-"spice" a primit toate avizele necesare pentru a fi consumată. Prin urmare, va putea fi comandată fără restricÅ£ii de românii care au împlinit 18 ani. "Åžtim de această bere. Noi ca instituÅ£ie, prin direcÅ£ia de accize, am avut grijă să verificăm dacă nu este un produs stupefiant, psihotrop. Din acest motiv, am trimis produsul la analize la Ministerul de Interne. Mai exact, la un laborator al ministerului. Sunt acolo specialiÅŸti care au analizat produsul ÅŸi s-a ajuns la concluzia că este legal. Ni s-a comunicat că acest tip de cânepă, care este prezent în bere, este un produs sintetic, care nu are legături cu produsele interzise", ne-a explicat Sorin Niţă, purtătorul de cuvânt al DirecÅ£iei Regionale de Accize ÅŸi OperaÅ£iuni Vamale GalaÅ£i.

Nici specialiÅŸtii în alimentaÅ£ie nu cred că berea Mary-Jo ar putea provoca efecte asemănătoare drogurilor. "Nu cred că este niciun pericol cu această bere din cânepă. Se poate consuma fără probleme, nu este un produs periculos. Cânepa nu este neapărat un produs stupefiant, nu ÅŸtiu de ce se duce o campanie împotriva sa", ne-a explicat specialistul în alimentaÅ£ie Gheorghe Mencinicopschi. "Nu se poate pune egal între o astfel de bere ÅŸi etnobotanice, aÅŸa-zisele etnobotanice care nu aveau legătură cu etnotobanica. Acele etnobotanice erau de fapt droguri care sunt denumite aÅŸa ca să poată fi vândute", a mai adăugat specialistul.

Un nou produs "spice"

La întrebarea dacă Mary-Jo este un produs legal care se adresează consumatorilor de droguri, PetriÅŸor Frunză a Å£inut să precizeze că Mary-Jo nu are legătură cu lumea "senzaÅ£iilor tari". "Este vorba de o bere care nu are nicio legătură cu lumea amatorilor de droguri, fiind un produs natural, cu ingrediente care nu pun în pericol sănătatea celor care o consumă". În România, distribuitor unic este firma Jo-Merry SRL din GalaÅ£i. "Societatea are toate avizele de sănătate pentru berea Mary- Jo, produsul fiind unul legal din punct de vedere al ingredientelor. ConcentraÅ£ia de alcool este de 4%, la fel ca orice altă bere comercializată în România. Berea este îmbuteliată în Cehia, la fabrica Bohemia Regent", ne-a mai spus administratorul.

Produsele controversate vin prin estul ţării

Faptul că GalaÅ£iul este oraÅŸul prin care intră pentru prima dată în România berea cu marijuana aduce aminte de etnobotanice. Tot în oraÅŸul din estul României s-au deschis primele spice-shopuri din România. "Nu am nicio legătură cu produsele etnobotanice. Berea aceasta a stat aproape un an în vamă pentru a fi verificată. Mai mult, la produsele etnobotanice, când s-a schimbat legea, s-a schimbat ÅŸi compoziÅ£ia acestora. La noi, berea aceasta rămâne aceeaÅŸi, nu-ÅŸi poate schimba compoziÅ£ia", ne-a mai spus PetriÅŸor Frunză.

CE SPUN CONSUMATORII

"Aromă vegetală cu prezenţă de spice, cânepa oferă mai mult senzaÅ£ii de relaxare"

Unul dintre cele mai cunoscute site-uri destinate consumatorilor de bere este www.ratebeer. com. Aici este prezentă ÅŸi berea Mary-Jo care primeÅŸte din partea celor care au consumat-o note între 4 ÅŸi 11 pe o scară ce merge până la 20. Concluzia generală este că berea nu oferă senzaÅ£ii asemănătoare drogurilor.

  • "Are culoare aurie, aromă vegetală cu prezenţă de spice, gust dulce, o bere uÅŸoară. Nu foarte bună, nu foarte rea, dar mai bună decât o bere de acest tip pentru momente de relaxare. Cânepa oferă mai multe senzaÅ£ii de relaxare decât gustul acestei beri", este opinia postată sub numele de Ska din Italia.
  • "Oferă senzaÅ£ii ciudate. UÅŸoară aromă de natură. Nicio urmă de cânepă în gust. Bănuiesc că berarul a fumat-o pe toată, ceea ce explică multe despre această bere", a scris Glauglouburp din Montreal.
  • "Are un miros de oală cu un strop de aromă de spice. Culoarea este ca a cuprului. Are gust de malÅ£ cu un strop de spice. Mult gust. Textura uleioasă", este părerea lui Taktik din Montreal, Canada.

 

sursa: evz.ro


Lasă un răspuns